Orbán Viktor: Később kezdődhet a kijárási tilalom, tovább lehetnek nyitva a boltok

Orbán Viktor: Később kezdődhet a kijárási tilalom, tovább lehetnek nyitva a boltok

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bevezethetik a boltokban, hogy tíz négyzetméterenként egy vásárló lehessen csak, ez pedig több változást is magával hoz. Várhatóan kitolják a nyitvatartási időt 9 óráig, így a kijárási tilalom csak 10 órakor kezdődne. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában beszélt a tervekről, amelyekről még pénteken vagy legkésőbb szombaton hivatalos döntés is születhet. A miniszterelnök leszögezte azt is, nincs kétség benne afelől, hogy szabad nyarunk lesz.

Ezúttal is az operatív törzs üléséről érkezett a szokásos péntek reggeli rádióinterjújára Orbán Viktor és egyúttal ismertette a legfrissebb adatokat: elhunyt 275 ember, kórházban 11 823-an vannak és 1480-an szorulnak lélegeztetésre. Szavai szerint a tartalékok nem néznek ki rosszul, több mint 10 ezer ágy van még és 1600-nál is több olyan, ami lélegeztetőgéppel felszerelt. A személyzetet érintően a miniszterelnök azt mondta, hogy 500-an jelentkeztek önkéntesnek és 1200 hallgatót is bevontak már a munkába. Megfogalmazása szerint nem kellett még hozzányúlni a végső tartalékhoz, hiszen van sok olyan egészségügyi dolgozó a nyugati határszélen, akik átjárnak Ausztriába, őket nem vonták még be a védekezésbe.

Kiemelte, hogy a brit mutáns háromszor annyi embert képes megfertőzni, mint az előző, vagyis sokkal gyorsabban terjed. A fiatalokat külön kérte a kormányfő, hogy az idősek és maguk miatt is figyeljenek oda a korlátozásokra, hiszen őket is ledönti a lábukról.

Megismételte azt is, hogy az egyetlen védekezés az oltás, az pedig a vakcináktól függ. Orbán Viktor elmondása szerint Magyarország képes lenne a mostani vakcinamennyiség többszörösét is beadni, ha lenne elegendő oltóanyag. Májusban lesz a legtöbb vakcinánk, legalább annyi keleti lesz, mint nyugati. – Bennem nincs kétség afelől, hogy szabad nyár lesz, úton vagyunk a szabadság felé – monda.

A miniszterelnök ezúttal is kitért rá, hogy rossz döntés volt átengedni Brüsszelnek a vakcinabeszerzést, minden országnak magának kellett volna a gyártókkal tárgyalni. Az ár volt a fő szempont, pedig az idő lett volna a fontos.

Az oltottak száma meghaladta az 1,8 milliót és majdnem 600 ezren már a második dózist is megkapták. 250 ezer feloldásra váró orosz vakcina van, 517 ezer dózis oltóanyag pedig még raktárban, ami a második oltásra van félretéve. A szállítmányok folyamatosan érkeznek, Müller Cecília minden nap elmondja, hogy mi a helyzet. Maga, a kormányfő is minden pénteken beszámol a friss hírekről, azt kérte, hogy az ezzel ellentétes híreknek az emberek ne higgyenek. – Tartom azt a kormányt, higgyék el és minden héten beszámolok róla, hogy mi a helyzet – fogalmazott.

Egyértelmű a járványügyi szakemberek véleménye, hogy amíg ilyen magasak a fertőzési számok, nem lehet nyitni. A miniszterelnök azt mondta, hogy a boltok esetében változás várható, valószínűleg átállnak arra, hogy 10 négyzetméternyi területen egy ember tartózkodhat majd. Emiatt sorok lesznek a boltok előtt, így várhatóan tovább tarthatnak majd nyitva, 9 óráig és a kijárási tilalom is később kezdődhet, 10 órakor. Erről hamarosan hivatalos döntés is lesz.

A kormányfő beszámolt arról, hogy a 65 év feletti regisztráltak több mint 70 százaléka már megkapta az oltást. A várandós kismamákat a regisztrációra kérte, mert a Pfizer és a Moderna oltóanyagait ők is megkaphatják.

Az iskolákat érintően Orbán Viktor azt mondta, hogy a pedagógusokat és iskolai dolgozókat be kell oltani, mielőtt újranyitnak az iskolák. Ez 102 ezer embert jelent, közülük 82 ezren várnak még vakcinára. A számítások szerint ez április 10-ig megtörténhet, így reális esély van arra, hogy április 19-én nyithatnak az intézmények.

A regisztrációt ellenőrző honlap összeomlása kapcsán a miniszterelnök azt mondta, hogy sok százezres, milliós adatbázisokat kezelnek, ilyenkor pedig nem kerülhető el, hogy ne csússzon be egy-egy hiba.

A legtöbb, vagy akár minden uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet majd Magyarországon, erre komoly esélyünk van. – Nehéz napok vannak előttünk – mondta, hozzátéve, hogy figyeljünk egymásra, a következő időszakot pedig a lehető legkisebb veszteséggel fogjuk túlélni.