Orbán Viktor Kínába utazik

Orbán Viktor Kínába utazik

Szijjártó Péter és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyeztetés a kínai elnökkel. Újraindítjuk a diplomáciát. Meghívás Pekingből: elfogadva – közölte Orbán Viktor csütörtök délben a Facebook oldalán.

A bejegyzéshez egy fotót is mellékelt, ezen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel ketten láthatók a Karmelita kolostorban, amint épp telefonon beszélnek valakivel kihangosítva.

A Kínával való uniós kapcsolat az utóbbi időben sokat romlott, harminc év után pedig most először vezetett be az ázsiai ország ellen szankciókat az EU. Erre az ujgur kisebbséggel szembeni fellépések miatt került sor. Az unió országai közös kiállást is terveztek, hivatkozva a nemzetbiztonsági törvényre, ám a dokumentum elfogadását ezúttal a magyar kormány megvétózta. Ennek indoklásában azt írták, hogy az Európai Uniónak már így is túl sok vitája van Kínával.

A héten megszólalt az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken is, aki egy szűk körű beszélgetésen nyilatkozott a Telexnek. A politikus úgy látja, az európai régiót érintő orosz és kínai jelenlét egyre nagyobb problémát jelent, „Moszkva és Peking aktívan dolgozik az integráció ellen, szemben azoknak az embereknek a vágyaival, akik szövetkezni szeretnének azokkal, akikkel csak akarnak. Különböző módokon igyekeznek aláásni több közép- és dél-európai ország demokratikus és szuverén akaratát”.

Az Egyesült Államok egyben aggodalmát fejezte ki a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt. Az amerikai nagykövetség lapunk kérdésére válaszolta azt: Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre, illetve a szellemi szabadság elfojtására használja felsőoktatási intézményeit.