Orbán Viktor kitart az uniós vétó mellett

Orbán Viktor kitart az uniós vétó mellett

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orvosok és tudósok mereven elzárkóznak attól, hogy enyhítés legyen a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozásokban – erről is beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott reggeli interjújában. Arról azonban csak hétfőn lesz döntés, hogy végül milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre. A miniszterelnök kitért arra is, hogy „nagy pofont kapott” Brüsszel azzal, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britanniában hamarosan megkezdődhetnek az oltások a Pfizer és a BioNTech oltóanyagával, Európába viszont csak később fog megérkezni a vakcina.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós költségvetést és a jogállamisági részt külön kell választani – közölte Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök felidézte, hogy az Európai Uniónak most kell elkészítenie a következő hét évre szóló költségvetését, a világjárvány miatt pedig segítenie kell a bajba jutott országokat. Számos ország és az Európai Parlament többsége osztja az álláspontot, hogy egy jogállamiságnak nevezett plusz jogszabályt is hozzá kell fűzni a pénzügyi csomaghoz, de ezt mi nem fogadjuk el. A kormányfő szavai szerint ezt a két dolgot külön kell választani.

Idáig Lengyelországgal közösen képviselte Magyarország ezt az álláspontot, ám a lengyelek csütörtökön bejelentették: készek elállni a költségvetési vétótól, ha lesz egy olyan jogilag kötelező érvényű deklarációval az Európai Bizottságtól, ami rögzíti, hogy csak az EU-s pénzekkel összefüggésben és csak objektíven lehet használni a mechanizmust. Ez azonban Orbán Viktor szerint nem elfogadható.

Szájer József és Deutsch Tamás esete is szóba került, de csak annyiban, hogy vajon a körülötte kirobbant botrány összefüggésben lehet-e az Európai Unióban zajló vitákkal. Orbán Viktor szavai szerint erre semmilyen bizonyítékot nem látott, de azt hozzátette, hogy neki is van fantáziája.

Arról, hogy vajon jövő héten végül lesz-e megegyezés az uniós költségvetésről, a kormányfő azt ismételte meg, hogy a pénzügyi és a jogállamisági részt külön kell választani. – Mi azt mondjuk, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt. A mi álláspontunk észszerű – fogalmazott Orbán Viktor, áttolva a felelősséget az összes többi országra abban az esetben, ha nem lesz megállapodás.

A koronavírus-járványra áttérve a kormányfő arról beszélt, hogy „kaptunk egy nagy pofont”, „igazából Brüsszelnek keverték le ezt a pofont, de akkorát rezeg, hogy még én is érzem”. Az Európai Unióból kilépett Nagy-Britannia ugyanis hamarosan tömegesen olt egy olyan vakcinával, amit mi is megrendeltünk. Az egész ügynek van egy a járványon túlmutató kérdése. – Ki az akcióképes? Aki bent maradt és Brüsszellel együtt van vagy aki kilépett és saját megoldást keres? – tette fel a kérdést Orbán Viktor, majd meg is állapította, hogy utóbbi. – Nagy lecke ez, lesz miről gondolkodni és lesz miről beszélni a hamarosan esedékes uniós csúcson – fűzte hozzá.

A kormány terve, hogy minél több vakcina legyen itthon, ezért tárgyalnak keleten is. Hamarosan pedig elindul egy olyan oldal, ahol előre regisztrálni lehet az oltásra, de a beoltás sorrendje nem ezen múlik majd. Első helyen az egészségügyi dolgozók lesznek, majd a súlyos állapotban lévők, utánuk jön majd mindenki más.

A miniszterelnök továbbra sem tudott arra válaszolni, hogy az ünnepek alatt hogyan alakulnak majd a korlátozások. Már csütörtökön is hallgatott meg tudósokat és így tesz ma is, illetve hétvégén is fog konzultálni többekkel. A hétfő reggel 6-kor kezdődő operatív törzs ülésén születnek meg a döntések, hogy mi lesz december 11-e után. Orbán Viktor egyelőre annyit árult el, hogy a tudósok mereven elleneznek bármilyen enyhítést.