Orbán Viktor: Lehetnek tüntetések és nem lesz kötelező a maszk

Orbán Viktor: Lehetnek tüntetések és nem lesz kötelező a maszk

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős enyhítések jönnek hamarosan, megszűnik a kijárási tilalom, nem kell majd az utcán maszk, az üzletek kötelező zárási időpontját is eltörlik. Orbán Viktor jelentette be a korlátozások feloldását a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában, azok kezdetéről azonban nem tudott még pontos időpontot mondani.

A hétvégén minden emberi számítás szerint elérjük az 5 millió beoltott magyart, ez korszakhatár és azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük – közölte szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármely nyugat-európai ország. Így a korlátozások nagy részét feloldják, de hogy ezek pontosan mikor lesznek érvényben, azt még pénteken el fogják dönteni.

A lazítások a következők:

• A kijárási tilalom megszűnik
• Üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja is megszűnik
• Eltörlik a kötelező közterületi maszkviselést, „viszlát a maszknak”
• Szabad lesz a sport a közterületeken
• Magán- és családi rendezvény 50 főig megtartható
• Lakodalom akár 200 főig is megtartható
• A zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható
• Szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 főig tartható, ideértve a gyűléseket is, „lehet ismét tüntetni, biztosan jönnek is majd hozzám”
• Zenés, táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható

A kormányfő szavai szerint van három körülmény, ami óvatosságra int bennünket. Egyrészt, ha elérjük az 5 millió beoltottat, még mindig lesz 3 millió ember, aki nincs beoltva és „ott bizony pusztítani fog, fertőz a vírus”. Ezért őket is arra kérte, vegyék komolyan a dolgot, és oltassák be magukat. A másik dolog, hogy a határaink mentén – Szerbia kivételével – mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság. Harmadikként említette, hogy fenyegetnek mindenfajta mutációk. Ezért készenléti állapotba helyezték az operatív törzset pénteken. – Harcolunk, szerintem a csatát megnyertük, de utóvédharcok mindig lehetnek – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy az eddig már beadott oltásokon felül van még 7,3 millió adag Pfizer, 1,2 millió Moderna és 4,7 millió AstraZeneca. Tehát elegendő raktáron lévő vagy megrendelt vakcina van, amivel, ha kell 2021-ben és 2022-ben is tudnak oltani. 2022 végéig legkésőbb pedig Debrecenben megkezdi a vakcinagyár a saját fejlesztésű oltóanyag gyártását. – Biztonságban vagyunk, rendezettek vagyunk, garantálni tudjuk minden magyar biztonságát akár egy-két évtizedre előre – fogalmazott.

A miniszterelnök egyúttal reméli, hogy nyáron már a rendkívüli jogrendtől meg lehet szabadulni, de mivel a környező országok rosszabbul állnak és mutánsok is léteznek, a készültséget most még fenn kell tartani.

A hitelmoratórium is szóba került, amit nyár végéig meghosszabbítanak. Ennek a kormányfő szerint két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások, a bankoknak viszont kétségkívül terhet jelent. Vagyis a kisebb pénzű embereknek jelent ez segítséget, a gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül. Azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak maguknak és bankoknak arra, hogy eldöntsék, mi lesz a hitelmoratórium után. Nagyon komoly viták zajlanak ugyanis a háttérben.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy fenomenális második negyedévi GDP-adatra számít, egyrészt azért is, mert az elmúlt év ugyanezen időszakában nagyon rosszak voltak a számok. Abban is bízik, hogy a következő időszakban nőni fog a munkavállalók száma.

A jelenleg is zajló parlamenti költségvetési vita kapcsán a miniszterelnök részletesen kitért a választásra készülő ellenzékre is, ahol van egy szerepmegosztás. – Van egy főszereplő, ez Gyurcsány Ferenc, ő mindig megmondja, hogy mi a pálya. Van egy mellékszereplő, ez a főpolgármester úr. Van egy feleség, aki európai dimenzióban értelmi a költségvetést és van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről, de ügyesen vet bukfencet, meg jól csinálja a cigánykereket, ő meg azt mondja, hogy dobjuk ki – sorolta. Orbán Viktor szerint nem kell komolyan venni a bohócokat, a provokációnak pedig nem kell felülni. Az ellenzék hatalomra akar kerülni, ezért mindent, ami az útjába kerül és a kormányhoz kötődik, azt rossznak minősít.

A pénteki honvédelem napjáról is megemlékezett a kormányfő azzal, hogy felfogásuk szerint hadsereg az mindig kell. Sőt, az a jó, ha nem hadseregünk van, hanem honvédségünk, mert a honvéd az mindig több, mint a katona. Lehet, hogy a NATO tagság könnyebbé teszi a helyzetet, de a NATO nem fog minket megvédeni, csak segít, ha mi is teszünk a saját biztonságunkért. A katonáinkat nagyon meg kell becsülni, hiszen esküt tesznek rá, hogy akár az életük feláldozásával is megvédik a hazát.

Címkék: Orbán Viktor