Orbán Viktor: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára

Orbán Viktor: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát a Karmelita kolostorban 2022. május 12-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

II. Efrém Ignác egyike volt azon keleti keresztény egyházi méltóságoknak, akik levélben kérték Orbán Viktort, akadályozza meg az Európai Bizottság tervét, amely Kirillt, Oroszország pátriárkáját EU-szankciós listára helyezné.

A szír pátriárka a csütörtöki egyeztetésen úgy vélekedett: egy keresztény egyházi vezető szankciós listára helyezése olyan precedenst teremtene, ami összezavarná keresztény hívek millióit.

Orbán Viktor megismételte: Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”.

II. Efrém Ignác köszönetet mondott a miniszterelnöknek és a magyar népnek a szükséget szenvedő keresztény közösségek folyamatos támogatásáért – ismertette a sajtófőnök.

Mint megírtuk, korábban Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár beszélt arról, hogy Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását. 

Orbán Viktor már a múlt pénteki Kossuth rádiós interjújában is elmondta, hogy „mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek fel” a szankciós listára, mert ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, az pedig szent és sérthetetlen. (A másik, a magyar kormány által elfogadhatatlannak ítélt pont a szankciós csomagban az olajembargóra vonatkozik.)

Kirill pátriárka egyébként azzal vívta ki az EU figyelmét, hogy áldását adta az ukrajnai háborúra, és többek között azt mondta, hogy „a műveletet azért kellett elindítani, hogy Donyeckben ne tarthassanak melegfelvonulásokat”, vagy hogy „az orosz katonák az Antikrisztussal csatáznak”.

Ferenc pápa szerint is a pátriárka nyíltan támogatja az ukrajnai háborút. Egy interjúban elmondta, hogy negyvenperces virtuális megbeszélést folytatott az orosz ortodox egyház vezetőjével, aki az első húsz percben a háború indokoltságát igazoló érveket olvasott fel neki. „Meghallgattam, és azt mondtam neki: semmit sem értek ebből. Testvérem, nem az állam papjai vagyunk, nem a politika nyelvét beszéljük, hanem Jézusét. Isten megszentelt népének pásztorai vagyunk. Ezért kell a béke útjait keresnünk, és a fegyverek tüzét beszüntetnünk” – mondta. Kirill pátriárka „nem válhat Putyin ministránsává” – jegyezte meg.