Orbán Viktor: Marad a kijárási tilalom és a szigorú korlátozó intézkedések

Orbán Viktor: Marad a kijárási tilalom és a szigorú korlátozó intézkedések

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január 11-ig biztosan marad a kijárási tilalom és a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szigorú korlátozó intézkedések – jelentette be a Facebookon közzétett videójában Orbán Viktor. Az egyelőre még kérdéses, hogy december 24-én, vagyis szenteste lazítanak-e a szabályokon, ezt majd csak három nappal előtte döntik el. Az viszont már biztos, hogy szilveszter éjszakáján is érvényben lesz a kijárási tilalom, vagyis nem lehetnek utcabálok és nagy bulik.

Egy hónap telt el a kijárási tilalom bevezetése óta, a koronavírussal továbbra is harcban állunk. Nemcsak mi, hanem egész Európa. A kórházakban a betegeinkért küzdenek az orvosok és az ápolónők, az iskolákban pedig a pedagógusok azért küzdenek, hogy a gyermekek szülei megmenthessék a munkahelyüket. – így kezdte rövid, a Facebookra feltöltött videóját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint köszönettel tartozunk mind az orvosoknak, mind az ápolóknak, mind pedig a tanároknak.

A kormányfő kitért arra is, hogy két héttel ezelőtt célzott, tömeges tesztelésekbe kezdtek, múlt héten pedig már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott Magyarország.

https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/1271816633197045/

A miniszterelnök – mint mondta – a tesztelésen túl konzultációkat folytatott járványügyi szakemberekkel, professzorokkal és tudósokkal, azt kérdezte, hogy fenntartsák-e a december 11-én lejáró kijárási tilalmat és szigorú intézkedéseket. – A válasz egyöntetű volt: a szigorú intézkedéseket fent kell tartani. Azt mondták, szigor kell mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk – fogalmazott Orbán Viktor.

Ennek megfelelően az operatív törzs hétfőn hajnalban hozott néhány döntést. A kormányfő szavai szerint a legfontosabb, hogy a jelenlegi kijárási tilalom és szigorú intézkedések január 11-ig, tehát további egy hónapig érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy este nyolc óra és hajnali öt óra között marad a kijárási tilalom. Hogy szenteste tehetnek-e kivételt – amit Orbán Viktor szavai szerint mindannyian szeretnének –, azt majd csak december 21-én dönthetik el, az akkori állapotok ismeretében. Az viszont biztos, hogy szilveszter éjszakája nem lesz kivétel, a bulikat és utcabálokat idén nem lehet majd megtartani. – Egy jó utcabálért vagy buliért nem érdemes kockára tenni mindazt, amiért hónapokig együtt dolgoztunk – indokolta.

Orbán Viktor ezúttal is elmondta, hogy a megoldás a vakcina, ami „már belátható távolságban van”. Keddtől indul a regisztráció, mindenki jelentkezhet, ha be akarja magát oltatni. – Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához. Mindenkivel tárgyalunk, se politikát, se egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem vesszük figyelembe, csak az számít, hogy a magyarok minél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához – közölte.

Addig is a kormányfő azt kérte, hogy az emberek tartsák be a járványügyi szabályokat és „közös erővel fékezzük meg a vírust”. Az ünnepek alatt is vigyázzunk egymásra, mert minden élet számít – zárta rövid videóját.