Orbán Viktor meghajol a CEU ügyében?

Orbán Viktor meghajol a CEU ügyében?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben biztosította a bajor kormányt Orbán Viktor miniszterelnök, miszerint nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban. Mindezt kedden, vagyis egyetlen nappal azt megelőzően tette, hogy az Európai Néppárt dönthet a Fidesz sorsáról.

A 444.hu beszámolója szerint Florian Herrmann kancelláriaminiszter a Süddeutsche Zeitungnak a levélről azt mondta, abban a magyar miniszterelnök garantálta, hogy a CEU továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat. Herrmann értékelésében ez már egyértelmű jele a békülésnek.

Az ügy érdekessége csak annyi, hogy a kormány kommunikációjában eddig is állandó elem volt, hogy a CEU-t nem üldözték el Budapestről, hiszen jelenleg is működik a magyar fővárosban. Mindössze az amerikai diplomát adó képzésre nincs már lehetőség.

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső? | Magyar Hang

Még az sem világos, miről is szavaznak majd a pártcsalád politikai gyűlésén délután.

A CEU maradásának ügyét Manfred Weber néppárti frakcióvezető – aki egyben az Európai Bizottság elnöki posztjára is pályázik – az egyik feltételként szabta meg ahhoz, hogy a Fidesz a közösség tagja maradhasson. Múlt heti magyarországi látogatásán is az első útja az intézménybe vezetett.

Közben a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU Angela Merkelt váltó új elnöke arról beszélt, hogy fel kellene függeszteni a délutáni ülésen a Fidesz tagságát. Annegret Kramp-Karrenbauer szerint ez lenne a jó válasz addig, amíg újra nem épül a bizalom Orbán felé – idézi a HVG a Reuterst.

Jean-Claude Juncker a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak ugyanakkor azt mondta, hogy a Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata alapértékektől, ezért már két éve javasolja, hogy zárják ki az Európai Néppártból.

Frissítés: A Néppárt elnöksége a felfüggesztést javasolja

A Fidesz meghatározatlan idejű felfüggesztését javasolja az Európai Néppárt elnöksége a pártcsalád délután három órakor összeülő politikai gyűlésének – a Financial Times értesülését a Népszava szemlézte. Ezzel elvesztené szavazati jogát a magyar párt, és vezető tisztviselőket sem adhatna. A cikk szerint a Fidesznek egy sor feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy a pártcsalád tagja maradhasson. A végrehajtást egy bizottság ellenőrizné, amelynek elnökévé a belga kereszténydemokrata Herman Van Rompuyt választanák, aki korábban az EU állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöki tisztét töltötte be