Orbán Viktor: Mi nem egyik vagy másik háborúzó fél oldalán állunk

Orbán Viktor: Mi nem egyik vagy másik háborúzó fél oldalán állunk

Orbán Viktor az orosz támadás kezdete után órákkal elítélte az orosz agressziót (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mi nem egyik vagy másik háborúzó fél oldalán állunk, mi a béke oldalán állunk. Minden lépés, amit teszek, és amit a magyar kormány tesz, azt a célt szolgálja, hogy minél hamarabb legyen azonnali tűzszünet, és minél hamarabb kezdődjenek meg a béketárgyalások – szögezte le a Facebook oldalán közzétett posztjában Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról írt, hogy minden országnak megvannak a saját történelmi tapasztalatai. Nekünk is vannak háborús tapasztalataink, ezért az elején tisztázni kell, hogy ki áll háborúban kivel, és nekünk mi ehhez a viszonyunk. A magyar felfogás szerint ez egy orosz–ukrán háború. Kiemelte, hogy nem tesz egyenlőségjelet, mert ennek a háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, és hogy elkezdődött, annak az oka, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. – Tehát nem mossuk össze a szembenálló felek helyzetét, de ettől még ez egy orosz–ukrán háború. Ez nem a mi háborúnk. Ez nem Magyarország háborúja – írta.

A kormányfő álláspontja szerint amikor kitör egy háború, amelyben mi nem vagyunk közvetlenül érintettek, akkor azt a kérdést kell eldönteni, hogy mi a viszonyunk hozzá. Vannak országok, néha Magyarország is ilyen volt a történelem során, amely ilyenkor oldalt választ, valamelyik fél mellé áll. De az ő felfogása az, és szerinte a magyar történelmi tapasztalat és a magyar észjárás is azt mondja, hogy „nem oldalt kell választani, hanem álláspontot kell választani”. Vagyis meg kell határozni, hogy mi a magyar érdek, amely megfelel a magyar érdekeknek, és egyben erkölcsileg is helyes, és ezt kell képviselni. – Nekünk van ilyen álláspontunk, ezt úgy hívják, hogy a béke – közölte.

Korábban Volodimir Zelenszkij már többször bírálta a magyar kormányt, hogy nem foglal egyértelműen állást. Nemrég Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pedig arról írt, hogy a Kárpátalja ellen a héten végrehajtott orosz rakétacsapás megmutatta, a háború nemcsak Ukrajnát, hanem Magyarországot is érinti, „bármennyire is próbálják figyelmen kívül hagyni ezt a tényt Budapesten”.

Az Európai Bizottság által tervezett orosz olajembargó kapcsán ismét kiélesedett ez a vita, hiszen a magyar kormány már jelezte, hogy meg fogja vétózni a kezdeményezést, mert a magyar gazdaság számára ez elfogadhatatlan.