Orbán Viktor: Nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés

Orbán Viktor: Nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán tartott beszédet csütörtökön Budapesten. – Nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés – jelentette ki.

Szerinte „Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is”, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. – Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a stratégiai célok között kiemelt helyen szerepel, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdasága legyen, így azokat a programokat és fejlesztéseket, amelyek ebbe az irányba viszik a magyar gazdaságot, folytatni és erősíteni fogják. Ezért hajtották végre az egyetemi modellváltást is és minden évben több forrást biztosítanak a felsőoktatásra, mert „nemcsak a háborúhoz, de a kutatáshoz is ugyanaz a három dolog kell: pénz, pénz és pénz”.

Úgy vélte, „ha nem változtatunk a szankciós politikán, akkor Európa helyzete nem lesz könnyű”, de a nemzetközi nehézségek ellenére a jövőben is érdemes lesz Magyarországon befektetni, mert  „Magyarországon olyan nemzeti és helyi hatóságok működnek, olyan egyetemeink vannak, amelyek a jövő megoldásaiban és a legjobb megoldásokban érdekeltek”. Minden nehézség ellenére itt épül Európa legnagyobb akkumulátorgyára, itt készülnek a jövő gépei, közlekedési járművei, technológiai eszközei és sok innováció születik Magyarországon – sorolta a kormányfő. Hozzátette: a folyamatosan új megoldásokkal előrukkoló kutatók és tudósok ebben a nehéz helyzetben is előre fogják vinni Magyarországot.

Aki leáll, annak befellegzett

Orbán Viktor kifejtette: „a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából”, ami van, azt máshonnan kell idehozni és az energia, amely ideérkezik, drága. „Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal”, meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül – magyarázta.

Úgy vélte, „politikai okokból sorban mondunk le különböző energiaforrások használatáról és ezzel drágítjuk saját magunk életét, és nehezítjük a helyzetet a saját iparunk számára a globális versenyben”. Kevés kontinens van olyan nehéz helyzetben, mint Európa, de csak ez a kontinens nehezíti meg ennyire a saját életét – mondta. A miniszterelnök gratulált a Boschnál dolgozó magyar mérnököknek, fejlesztőknek és kutatóknak, Magyarország nevében megköszönte a munkájukat, hiszen nyilvánvaló – mondta –, hogy „az önök tehetsége és felkészültsége és teljesítménye volt az elsőszámú oka annak, hogy a Bosch idehozta és itt építette fel ezt a központot”. Megjegyezte: a magyar mérnökök teljesítménye iskoláikat, tanáraikat is dicséri, úgy tűnik, „a magyar iskolák állják a sarat”. A kormányfő köszönetet mondott a Bosch német vezetőinek is azért, hogy „Magyarországot barátjuknak tartották”. Közölte: a kísérletezés az innováció igazi titka és a politikában is létezik innováció, „nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához”. Aki leáll, eltompul, kényelmes lesz, „annak befellegzett” – tette hozzá.

(MTI)