Orbán Viktor: Négymillió beoltottnál jön a nagyobb nyitás a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek

Orbán Viktor: Négymillió beoltottnál jön a nagyobb nyitás a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2021. február 19-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hét közepén elérhetjük a négymillió beoltottat, onnantól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek mozikba, színházakba, edzőtermekbe, „tánc és zeneművészeti eseményekre” – jelentette be a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor. Kinyitnak számukra a szállodák és az éttermek belső helyiségei is. A kormányfő elmondta azt is, hogy elkülönítenek a 16 és 18 év közöttieknek Pfizer vakcinákat.

Izgalmas beszélgetést folytatott a miniszterelnök a WHO igazgatójával, aki azt emelte ki, hogy Magyarország példaértékűen halad előre – ezzel kezdte szokásos péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. Mint mondta, a hajnali operatív törzs ülésén közölték vele, hogy 3 millió 508 ezernél is több embert oltottak be, így a teraszok kinyithatnak. – Rám is vár egy korsó sör a teraszomon – tette hozzá. Egyúttal felidézte, hogy a kijárási tilalom is 11 órától fog kezdődni szombaton.

Már azon gondolkodom, hogy jövő hét közepén meglesz a 4 millió beoltott – mondta a miniszterelnök. Ha ez megtörténik – várhatóan szerda, csütörtök körül – megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ez a következőket jelenti: látogathatók lesznek a színházak, mozik, tánc- és zeneművészeti események, edző- és fitnesztermek, uszodák, fürdők, állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, játszóházak, múzeumok és a sportesemények. Kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső helyiségei is. – Úgy hangzik, mint egy normális élet – mondta.

A hétfői iskolanyitást érintve Orbán Viktor azt mondta, hogy a dolgok a vártnál zökkenőmentesebben alakultak. Messze ötven százalék felett mentek a gyerekek az intézményekbe, ez az arány pedig szépen, lassan emelkedik.

A miniszterelnök – mint mondta – világossá tették számára: az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya valahol az egy százalék körül van. Tehát „aki egy oltást kapott, az lényegében védettnek tekinthető”, ezért a gyerekek is biztonságban vannak.

A felnőtt lakosság több mint fele védettnek nyilvánítható lesz jövő hét közepén, mert a négymillió beoltott mellett van nagyjából félmillió ember, aki igazoltan átesett a fertőzésen. Ettől függetlenül a miniszterelnök továbbra is mindenkit regisztrációra és oltásra buzdított. – Az oltásellenesek hangja erős, az egész baloldal ide tartozik – mondta, hogy most ez úgy jelenik meg, hogy egyes vakcinák nem elég hatékonyak. Ezért a kormányfő ismét azt hangsúlyozta, hogy az első oltás utáni visszabetegedés aránya egy százalék körüli és minden oltóanyag hatékony.

Valamikor május közepén előállhat az a helyzet, hogy minden regisztrált be lesz oltva, „ekkor jönnek a világban élő magyarok”. A 16 és 18 év közöttiek beolthatók, ezt Pfizerrel fogják végezni, a szükséges vakcinákat így el is különítik. Mindenesetre a védettségi igazolvánnyal látogatható helyekre a kiskorúak mehetnek a családjukkal addig is.

Orbán Viktor szavai szerint szükséges, hogy a nyári időszakban a kormány cselekvőképes maradjon, akkor is, ha éppen nyári szünetet tart a parlament. Ezért – mint mondta – jól döntöttek, hogy beadták a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványukat.

A miniszterelnök azt mondta, az emberekben van egy rossz érzés, amikor „a halottak számával vívnak csatát” – ezzel arra reagált, hogy a világon már nálunk a legtöbb az áldozat lakosságarányosan. Van az Európai Uniónak egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik az utolsó békeévhez képesti halálozási számokat. Ez egy valóságos szám, ami azt mutatja, hogy mennyi életet veszítettünk el. Ha így nézzük, akkor „Magyarország tartható pozícióban van, jobban teljesít”. Ismét arra hivatkozott, hogy nálunk más a napi adatszolgáltatás mint máshol: nálunk nem lesznek különbséget, hogy valaki covidban vagy coviddal hal meg.

A különféle vakcinákat, illetve az azokról szóló híreket érintve Orbán Viktor az interjúban kitért arra, hogy vannak gyógyszergyári érdekek, Európában pedig a politika is belekeveredett ebbe. – Ha életet kell menteni, abból nem szabad politikát csinálni – mondta. Mi azért állunk nagyon jól az oltásokkal, mert Magyarország olyan ország, akinek senki sem mondhatja meg, hogy mit tegyen vagy mit ne tegyen.

A pénteki brüsszeli egyeztetések kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdések izgatják. Megindít az EU egy olyan közös válságkezelő programot, ami korábban még nem volt. Szeretné látni, hogy ez egyszeri alkalom-e, hogy milyen következtetéseket vontak le az elmúlt időszakban vagy éppen miként készül a közösség egy későbbi esetleges járványhelyzetre. – Azért megyek most Brüsszelbe, hogy előre láthassak, hogy aszerint mozgathassam itthon a kormányt – írta le a helyzetet.

Szombaton lesz a rendőrség napja, ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta, hogy az emberek nem egy elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben, hanem a rend őrét. Az elmúlt időszakban egyszerre kellett a migránsokkal szembeni határőrizetet ellátniuk, ahogy a válság miatti intézkedéseket is. A kormányfő megfogalmazása szerint úgy vagyunk túl ezen a félháborús időszakon, hogy a közrend nem bomlott fel, ez pedig a rendőreinknek köszönhető.

Címkék: Orbán Viktor, nyitás