Orbán Viktor: Nem érdemes abban reménykednünk, hogy egy-két hét alatt túljutunk ezen

Orbán Viktor: Nem érdemes abban reménykednünk, hogy egy-két hét alatt túljutunk ezen

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

A rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a legtöbb európai országban – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel. A kormányfő hangsúlyozta, a veszélyhelyzet két hétre szól egyelőre, de szerinte szükség lesz a meghosszabbítására. Nem érdemes abban reménykednünk, azt az illúziót táplálnunk, hogy egy-két hét alatt túljutunk ezen – hangsúlyozta. Szerinte ez a példátlan helyzet „valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis”. Az európai országok többségében nem megállítható a járvány terjedése, ez indokolta a kormány döntését – közölte.

Az iskolák bezárása szerinte nem indokolt, az egyetemeket pedig csak azért vették vesztegzár alá, mert a járványt Magyarországra a külföldiek hozták be.

Többfajta erőre van egyszerre szükség a helyzet kezelésére: a legfontosabb a lelki erő és az, hogy a járvány hatását korlátozni tudjuk – mondta. Kell rendőri erő is, mert azok a magyarok, akik külföldről hazatérnek, a határellenőrzéssel kell szembenézniük és a vizsgálatok alapján vagy hatósági, vagy önkéntes karanténba kerülnek. „Aki nem tartja be, azokat rá kell azokat venni, ha kell erővel, hogy betartsák.”

Koronavírus - Négy Olaszországból érkezett magyarnak jelezték eddig a határon, hogy házi karantén vár rájuk | Magyar Hang

Orbán szerint a fertőzést elkerülni nem tudjuk, sőt „azt sem tudjuk garantálni, hogy halálesetek legyenek”, persze szeretnénk ezt elkerülni, de az európai országokban is látjuk, hogy emberéleteket követel a járvány. A tömeges megbetegedések elkerülése, vagy legalábbis visszaszorítása miatt „közigazgatási vagy rendőri erő kell, a határok bezárása a legfontosabb”, jelentette ki, hozzátéve: a magyarok, akik hazajönnek, azonnal zár alá kell kerüljenek.

Hozzátette, nem tudják különválasztani a több tízezer külföldi diákot a magyaroktól, ezért kellett bezárni a felsőoktatási intézményeket. Ugyanakkor azért nem zárták be a közoktatási intézményeket ezzel párhuzamosan, mert ma nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek, nem őket fertőzi a járvány, hanem a szülőket, nagyszülőket, akiket meg kell védenünk – mondta.

„A gyerekeink egyelőre nincsenek veszélyben, ma az idősek vannak veszélyben, és annak érdekében kell mindent megtennünk, hogy az ő megfertőződésük lehetőségét csökkentsük” – fogalmazott.

„Be kell látni, nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat, ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni” – mondta. Hozzátette: ebben az esetben a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig elhelyezni a gyerekeiket.