Orbán Viktor: Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő

Orbán Viktor: Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatan vannak súlyos állapotban a koronavírus-fertőzés következtében a reggel hatos adatok szerint Magyarországon – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió reggeli műsorában. Azt is mondta, hogy hét gyógyult van. A hivatalos honlapon ekkor még csak 2 gyógyult szerepelt a 85 igazolt fertőzött mellett, pár perccel később frissült ott is a szám.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, még mindig nem léptünk be a tömeges megbetegedések korszakába, de ez valószínűleg be fog következni - tette hozzá. Orvosprofesszorok véleménye is az, hogy a fertőzés nagy arányú megnövekedése nem kerülhető el, de a lassítása lehetséges – közölte a kormányfő, hozzátéve: azért kell lassítani a folyamatokat, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen befogadni a súlyos eseteket.

Azt várja, hogy jövő hétre az orvosok képesek lehetnek megmondani, hogy mivel járhat a fertőzés az emberekre. Szerinte jól döntöttek, amikor megfogadva a járványügyi szakértők tanácsát, még a korai szakaszban bevezették a korlátozásokat.

Van elegendő maszkunk, millió számra gyártunk, nyersanyagot is szerzünk. Különböző típusú maszkok vannak, mindegyikből vásárolunk – mondta Orbán Viktor a műsorvezető azon kérdésére, hogy nincs elegendő maszk. „Kiküldtem az összes portyázót, a közbeszerzési szabályokat megfelelően átalakítottuk” – fogalmazott. „Nem kéregetünk (...), hanem magunkról gondoskodunk”, az összes kapcsolatrendszert beindították, „Pekingtől Sanghajig a repülőtereken ott vannak az embereink” – jelentette ki, hozzáfűzve: a védekezéshez szükséges pénz rendelkezésre áll.

85-re nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma | Magyar Hang

„Nem igaz, hogy nincs elegendő eszköz, mindenből van elegendő a mostani fertőzési szinthez” – fogalmazott. Hozzátette: arra készülnek, hogy még több kell majd, ezért folyamatosak a beszerzések. A tömeges járványra vonatkozóan van felhasználási sorrend is: először az egészségügyben dolgozóknak adnak majd maszkokat és eszközöket, majd a közbiztonságiaknak, azután pedig a közigazgatásban lévőknek – közölte.

Az egészségügyi személyzetről azt mondta: lesznek köztük megbetegedések, helyükre állnak mások, aztán visszatérnek. Katonai akciótervünk van. A figurák úgy vannak elhelyezve a sakktáblán, hogy meg tudjuk védeni a magyarok egészségét.

A kollektív védekezést megszerveztük, ma egy védekezési állapotba berendezkedett közösség a magyarok közössége – mondta a miniszterelnök.

Nagyon fontos, hogy az ország dolgozzon, aki elveszíti a munkáját, annak segítséget adunk, hogy átvészelje ezt a helyzetet, utána pedig minél gyorsabban vissza tudjon térni – ez a gazdasági intézkedések célja.

Újabb ágazatok is bekerülhetnek a körbe, most a legnagyobb bajban lévőknél segítettek – mondta a miniszterelnök a bejelentett gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban.

„Az a problémánk hogy nincsen ellenszer, nincsen vakcina” – fogalmazott, hozzátéve: van egy gyógyszermódosítással foglalkozó munkacsoport is, amely már forgalomban lévő gyógyszerek módosítását vizsgálja, hogy legalább a tüneteket lehessen enyhíteni.

Kormányinfó - Gulyás Gergely szerint akár több mint egy évig elhúzódhat a járvány | Magyar Hang

Ha megnő a fertőzöttek száma, megnő az intenzív ellátásra szorulók száma is, őket majd be kell szállítani, ágyat és ellátási feltételeket biztosítani. Ezeknek a kapacitásoknak a felhízlalása ezekben a pillanatokban zajlik.

Az, hogy az idősek a legveszélyeztetettebbek, nem jelenti azt, hogy a fiatalokat ne érintené a vírus – figyelmeztetett a miniszterelnök, kiemelve az immunhiányos gyermekeket.

Arra számít, hogy nőni fog azoknak a száma, akik be akarják majd adni gyermeküket megőrzésbe az iskolába, ez meg van szervezve.