Orbán Viktor stratégiája: Mi győzünk, ők veszítenek

Orbán Viktor stratégiája: Mi győzünk, ők veszítenek

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tegnap megtartott kötcsei polgári pikniken komplex, összetett és bonyolult stratégiát vázolt fel a jövő évi választásokra a miniszterelnök, amelynek lényege úgy foglalható össze: Mi győzünk, ők veszítenek! – mondta vasárnap reggel a Kossuth rádióban Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifejtette: az országgyűlési választások fő kérdése leegyszerűsödött, mert a 2010 előtti Magyarországhoz való visszatérés és az elmúlt 10-11 évben sikert hozó politika között lehet 2022-ben választani. 

Orbán Balázs szerint a Gyurcsány Ferenc DK-elnök vezetésével a baloldal „egyértelműen a 2002 és 2010 közötti kudarcos kormányzást szeretné visszahozni, ugyanazok a szakpolitikai megoldások, ugyanazok az emberek, ugyanazok a javaslatok várhatók”.

Orbán Balázs még azt is elárulta, hogy az idei piknik jelmondata – Cum Deo pro Patria et Libertate, jelentése: Istennel a hazáért és a szabadságért –. nemcsak visszatekintés a múltba, hanem aktualitása is van, ugyanis „egy világrend nélküli világba kerültünk”. Ez a jelmondat egyben a körülöttünk lévő világot is értelmezi. – Kína és az Egyesült Államok vetélkedése új hidegháborúval fenyeget, ez Magyarországnak nem érdeke, az Európai Unió (EU) pedig kihívások előtt áll. Fel kell készülni a járványok és a bevándorlás korára, amelyben nem lehet másra támaszkodni, mint amire annak idején Rákócziék is – fejtette ki az államtitkár.

Orbán Balázs kiemelte, az elmúlt másfél évben bebizonyosodott, hogy nem a lezárásokkal lehet megállítani a vírust, hanem az oltás a leghatékonyabb fegyver a járvány ellen.

Ami az európai uniós együttműködést illeti, az elmúlt évtizedekben ez a „legélhetőbb keret” a magyarok számára – számolt be az államtitkár Orbán beszédének egyik fő témája kapcsán. Ugyanakkor „óriásiak a kihívások”, vannak olyan politikai erők, brüsszeli bürokraták, baloldali liberális csoportosulások, NGO-hálózatok és médiumok is, amelyek ideológiai konfliktusokat éleznek ki, és ezek az EU összeomlásával fenyegetnek. Orbán Balázs ezzel összefüggésben említette a migrációs kihívást, a genderkérdést és a klímaváltozás elleni küzdelem anyagi terheit.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: egyértelműen látható, hogy a legtöbb országnak az uniós tagság előny, de az eurózóna „recseg-ropog”, és erre nincs adekvát válasz Brüsszelből. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „még akkor is, hogy ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk”.

„A mi ajánlatunk az, hogy ne menjünk oda vissza, ahol akkor álltunk, ami egy gyenge és lecsúszó Magyarországot eredményezett”, hanem erősítsük meg a szövetséget a magyar politika és a magyar emberek között, és akkor az ország a következő évtizedben is a sikeres országok közé fog tartozni – mondta végezetül Orbán Balázs.

Az ATV forrásaira hivatkozva arról ír, hogy Soros Györggyel elköltött vacsorájáról is beszélt Orbán Viktor a kötcsei pikniken. Eszerint a miniszterelnök a zárt körben elhangzott beszédében felidézte, hogy a rendszerváltoztatás után a Múzeum kávéházban Soros Györggyel vacsoráztak, Ungár Klára és Kövér László is jelen volt. A portál forrása szerint a miniszterelnök azt mondta: Soros akkor úgy fogalmazott, hogy most már a konzervatívok a liberálisokkal összefogva legyőzték a kommunistákat (a marxistákat), tehát az az újabb lépés, hogy a konzervatívokat kell legyőzni.

Orbán emlékei szerint ezen akkor talán a leginkább Ungár Klára háborodott fel, „és a tiltakozásuknak mindhárman olyannyira hangot adtak, hogy majdnem ők fizették a Sorossal való vacsorát a Múzeum Kávéházban”. Ezután az ATV forrásai szerint Orbán levezette, hogy a „marxizmusnak” ugyanakkor nem lett vége, a liberálisok pedig éppen amiatt, hogy összefogtak a baloldallal már nem is igazán tudnak demokratikusak lenni.

A portál információi szerint egyébként a miniszterelnök beszéde három koncentrikus körre épült fel: egy nemzetközi politikai elemzésre, az európai színtérről szóló helyzetértékelésre és a magyar parlamenti választásokra. Orbán Viktor szavaiból is kiderült: nincs lefutott mérkőzés, a választások estéjéig, az eredményhirdetésig senki sem dőlhet hátra, „dolgozni kell” – mondta a portál forrása. Konkrétumokat nem mondott a kormányfő a választási esélyekről, de úgy vélte, hogy a „kormányoldal mindenben jobb, mint az ellenzék”. 

Még arra is kitért, hogy Nyugat-Európában véget ért a keresztény alapú politizálás, Közép-Európában van esély erre. Orbán Viktor igazat adott Kövér Lászlónak abban, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy az Európai Unióban legyünk, de mint szavaiból kiderült, az viszont nem, hogy az eurózónában.

A kötcsei piknik – amelyről lapunk is beszámolt – a Fidesz egyik jelentős eseménye, amelyen csak meghívottak vehetnek részt, az újságírók nem mehetnek be. A miniszterelnök ilyenkor ad iránymutatást a NER politikusainak illetve hátországának, egyben kijelöli a kormánypárt politikájának fő irányvonalait és témáit, aminek a jövő évi országgyűlési választások fényében most különös jelentősége van.