Orbán Viktor szerint ez a védekezés kulcsa, mégis egyre több áldozatot szed a második hullám

Orbán Viktor szerint ez a védekezés kulcsa, mégis egyre több áldozatot szed a második hullám

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

726 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13879 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a hivatalos tájékoztató oldalon. Elhunyt négy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 646 fő, 4130-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9103 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 306 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.

A honlapon felhívják a figyelmet, az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Ezért kérik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be.

Szeptember 7-e óta mindennap elhunyt legalább egy beteg, az elmúlt egy hétben összesen 21-en, és ebből az elmúlt három napban 13-an, vagyis jól láthatóan ismét emelkedik a halálos áldozatok száma. Egy hét alatt ennél több áldozatot május végén szedett a járvány. Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarország most másként védekezik a járvány ellen, mint az első hullám idején. A halálos áldozatok számát kell alacsonyan tartani, ez határozza meg a védekezés sikerét – fogalmazott a kormányfő.

Folyamatosan emelkedik a kórházban ápolt fertőzöttek száma is. Az elmúlt 24 órában 19-en kerültek egészségügyi intézménybe, és egy újabb beteg szorult lélegeztetőgépes ápolásra. Egy hét alatt 114-gyel nőtt a kórházban ápoltak száma, amely utoljára júniusban volt ilyen magas. Pécsi virológusok a múlt héten figyelmeztettek, hogy Magyarországon is megismétlődhet a floridai forgatókönyv. Vagyis a fertőzések egyelőre főként a fiatal korosztályt érintik, akik közül kevesebben szorulnak kórházi kezelésre, ám utóbbi szám néhány héten belül szükségszerűen emelkedni kezd, majd további néhány héten belül követi azt a halálozásoké is.

Az elmúlt egy hét adatait nézve a régióban messze Magyarországon a legrosszabb a helyzet, itt terjed a legjobban a vírus. Az új megbetegedések aránya Szerbiában 0,2 százalék körül, Lengyelországban 0,5 és 0,8 között, Romániában 0,6 és 1,4 között, Horvátországban 0,5 és 2,8 között, Ukrajnában 1,6 és 2,2 között, Ausztriában 1,2 és 2,7 között, Szlovákiában 0,9 és 3,8 között, Szlovéniában 1,3 és 3,2 között, Csehországban 2 és 4,5 között, míg Magyarországon 4,1 és 8,4 között mozog. Az aktív fertőzöttek száma egy hét alatt csaknem megduplázódott, az azt megelőző hétben pedig több mint a duplájára nőtt, szeptember 1-je óta összesen több mint hétezerrel több aktív fertőzött lett hazánkban. Az első hullám idején 2054 volt a legmagasabb az aktív fertőzöttek száma, május 4-én. 

Az elmúlt 24 órában összesen 8653 tesztet végeztek, ez alapján újabb látványos minta rajzolódik ki. Amíg május eleje óta legfeljebb 3 százalék volt a pozitív tesztek aránya az összes elvégzett vizsgálaton belül, az elmúlt egy hétben ez 7 százalék fölé ment, a mai adatok alapján pedig immár a 8 százalékot is meghaladta. Erre utoljára április 10-én volt példa, akkor a tesztek csaknem 10 százaléka lett pozitív, igaz, akkor mindössze 2122 laborvizsgálatot végeztek. A járvány kitörése óta egyébként ezen kívül még egyszer volt magasabb az arány a mostaninál, március 17-én (9,4 százalék), de akkor alig több mint száz teszt készült.

A Válaszonline hosszú cikkben tekintette át a laborvizsgálatok hazai helyzetét. Több pozitív eset kimutatásához több tesztre lenne szükség, a vizsgálatok számának növekedése viszont nem állja a versenyt a vírus terjedési ütemével – írták. A tesztelésre kijelölt laboratóriumok napi kapacitása 12 ezer körül van, és ezt egyelőre nem is sikerül növelni. A lap emlékeztet, a pozitivitási arány – vagyis hogy a vizsgált személyek hány százaléka fertőzött – az egyik legfontosabb mutató a járványügyi szakemberek számára, például amikor az Európai Bizottság új, egységes járványügyi országkódrendszer bevezetését javasolja, annak egyik eleme is ez. Jelenleg Magyarország nemcsak azért kapna vörös színkódot, mert a kéthetente számított új esetek száma meghaladja az 50-es értéket százezer lakosra vetítve, hanem azért is, mert 3 százaléknál magasabb a teszteltek között a pozitívak aránya. Röviden: nem tesztelünk eleget – vonják le a következtetést.

Ez azt is jelenti, hogy a fertőzöttek száma lényegesen magasabb, mint amit a hivatalos statisztika kimutatni képes. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus osztályvezető főorvosa korábban többször elmondta, a valós szám akár tízszerese is lehet a bizonyítottnak, ez alapján Magyarországon jelenleg akár 100 ezer beteg is lehet.