Orbán Viktor tanácsadója további állami beavatkozásokat lengetett be, ha az inflációt nem sikerül időben leszorítani

Orbán Viktor tanácsadója további állami beavatkozásokat lengetett be, ha az inflációt nem sikerül időben leszorítani

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tájékoztatást ad Monetáris Tanács 2020. április 7-i ülését követően (Forrás: Az MNB youtube csatornája)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az élelmiszerárstop önmagában akár fél–egy százalékponttal is mérsékelheti az inflációt – jelentette ki Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Világgazdaságnak

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett árstop mellett arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentés és az üzemanyagárak befagyasztása 1–1,5 százalékponttal csökkentette az inflációt, így összességében a kormányzati antiinflációs törekvések 2–2,5 százalékponttal szoríthatják le az árak emelkedését. 

Úgy látja, hogy 2022-ben – még ha a következő hónapokban csökkenni is fognak majd az árak –, az infláció 5 százalék körül alakulhat. De a helyzetet nagyban befolyásolja, hogy a járvány mikor ér véget, hiszen ameddig a pandémia kitart, addig az inflációi is itt lesz velünk. A globális ellátási láncok akadozásáért a járvány a felelős, a fertőző betegség megszűnésével ezek a zavarok is megszűnnek.

Mint hozzátette, a jegybanki inflációs cél, a három százalékos áremelkedési ütem, 2023 elejére jöhet össze. 

A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökeként úgy látja, nem szabad engedni, hogy a kamatemelések következtében kiszáradjanak a hitelpiacok. Miután a magas infláció magas hitelkamatot eredményezett, ez hitelpiaci elakadáshoz vezethet, és szerinte ezt meg kell akadályozni. A hitel nélküli gazdasági növekedés Nagy Márton szerint ugyanis egy rossz folyamat, és ezt csak akkor tudjuk elkerülni, hogy ha az infláció „visszamegy” 3 százalék körüli szintre.

Végezetül leszögezte: ha a globális folyamatok miatt az inflációt csak később lehet majd leszorítani, további állami beavatkozásokra lesz szükség.