Orbán Viktor: „Több nyugati ország az agráriumra akarja hárítani a válság terheit.”

Orbán Viktor: „Több nyugati ország az agráriumra akarja hárítani a válság terheit.”

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 
 
„Hét bő esztendő után a világ hét szűk esztendő felé tart, de ha dolgozunk, együtt sikerülhet meghosszabbítani a jó éveket a magyar mezőgazdaságban” - hangsúlyozta az MTI szerint Orbán Viktor, miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén, csütörtökön Budapesten.
 
Mint kiemelte, a jelenlegi nehéz helyzetben van olyan politikai logika, amelynek megnyilvánulását több nyugati országban látni, és amely szerint tekintélyes mértékben az agráriumra akarják hárítani a válság terheit. Mindenkit megnyugtatott, Magyarországon ilyesmi soha nem fog történni, az agrárium kárára nem fognak válságot menedzselni. A miniszterelnök szerint ugyanis nálunk nem megszorítások vannak, ugyanis nem az emberekkel, a mezőgazdasággal fizettetik meg a válság árát. Április 3-án nem egyszerűen egy párt, hanem a magyar vidék győzött - magyarázta. „Így a vidéknek jogos elvárásai vannak a kormánnyal szemben, amelyet pedig kötelezettség terhel a vidék felé. A kormánynak a vidék igényeit teljesítenie kell, az érdekeit ki kell szolgálnia” - fűzte hozzá.
 
Megemlítette, nagyon régen nem volt akkora aszály, mint most, ráadásul háború is van a szomszédban, aminek hatására az árak az egekbe szöktek, és ennek a helyzetnek a súlyát mindenki érzi: az agrárszakemberek, a politikusok és a választópolgárok is. „Ilyenkor az egyetlen megoldás az egység, ezért nem véletlen, hogy április 3-án ilyen hatalmas egységben sikerült megnyerni a választást.” - mondta.
 
Orbán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségét (Magosz) régi szövetségesnek nevezte. Mint hangsúlyozta, egymásra eddig is számíthattak, közösen vállalták a Magosszal, hogy képviselik a magyar agrártársadalom érdekeit és értékeit, és ebből a közös politikai akaratból született meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
 
Az európai helyzetet akként elemezte, hogy az bonyolult és nehezen megjósolható, mindenkinek új helyzetet hozott a háború.
 
Jelenleg mindent a háború határoz meg, rendkívül kiszámíthatatlan a helyzet, és ilyenkor fontos, hogy mindenki őrizze meg a hidegvérét, hangsúlyozta: stratégiai nyugalomra van szükség. Kellenek továbbá fix pontok, amelyekhez következetesen tartani kell magukat, ilyen a költségvetési hiány megtartása, a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer, a teljes foglalkoztatás és a nyugdíjak védelme, valamint az államadósság csökkentése - sorolta.
 
A miniszterelnök szerint, bár a Magyarországot a háború miatt sújtó infláció befolyásolására az ország eszközei korlátozottak, a magyar gazdaságnak van esélye rá, hogy a bonyolult környezetben is találjon egy olyan ösvényt, amelyen haladva kimaradhat a gazdasági válságból. A V4-es országok közösségének szerinte reális esélye van arra, hogy okos gazdaságpolitikával egy általános európai recesszióból is ki tudjanak maradni. „Ha a visegrádi országok képesek Brüsszeltől eltérő módon egy önálló ösvényt kijelölni maguknak, akkor lehetséges, hogy kimaradjanak az európai recesszióból” - mondta. A V4-es csoportban a Magyarországgal szembeni egyre erősebb feszültségre utalva egyetlen megjegyzést tett: nem tesz jót, hogy éppen háború van a szomszédban, mert a háború és az oroszok megítélésében különbségek vannak közöttük, de szerinte jó esély van arra, hogy a négy ország összehangolva a politikáját egy olyan gazdaságpolitikát valósítson meg, amely a lassuló növekedés mellett is „kivisz minket a most fenyegető felhős égbolt alól”.
 
Orbán Viktor szerint nem kizárt, hogy ebben az évben a magyar gazdaság ne csökkenjen, hanem növekedjen, sőt lehetséges - a háborús bizonytalanságot is figyelembe véve -, hogy ebben az évben a magyar gazdaság 4-6 százalék közötti mértékben növekedjen. Ugyanakkor fontos, hogy úgy kell majd gazdaságpolitikát folytatni, hogy közben a legnagyobb felvevőpiacunk, Németország komoly bajoktól szenved - közölte.
 
Brüsszelt említve elmondta, az EU-val folytatott együttműködés is befolyásolja a magyar gazdasági helyzetet, és most úgy tűnik, hogy az Európai Unióvaló való megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult, tudtak tenni olyan javaslatot, amely megfelel az EU igényeinek, a genderkérdésben fennálló véleménykülönbséget pedig elválasztották a pénzektől, „vagy legalábbis tettünk ebbe az irányba egy lépést”. Elvileg tehát készen áll minden, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás az Unió és Magyarország között, amelyre „mind a két félnek szüksége van” - mondta.
 
Nem mulasztotta el odaszúrni „politikai ellenfelei”-nek, akik szerinte meg akarják akadályozni az együttműködést Brüsszellel, mint hangsúlyozta, az európai baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság és Magyarország ne tudjon megállapodni, és „sajnos a magyar baloldal is része ennek az akciónak”. Hozzáfűzte, annak idején sikerült elérni, hogy magyar termőföld magyar kézben maradt, és „ez nem is változik meg”.