Orbán Viktor tud tükörbe nézni? – Nekiesett az ellenzék a miniszterelnöknek

Orbán Viktor tud tükörbe nézni? – Nekiesett az ellenzék a miniszterelnöknek

Varga László MSZP-s képviselõ (háttal) azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 29-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kihasználta az ellenzék, hogy Orbán Viktornak személyesen kellett vitába szállnia a parlamenti képviselőkkel az Országgyűlésben, számos kérdést kapott a legkülönfélébb témákban.

Korábban nagy vihart kavart, amikor a miniszterelnök a magánrepülőzése kapcsán azt mondta, hogy 30 éve így jár meccsekre, a jobbikos Szilágyi György ezért ezt a témát folytatta. Ám ezúttal már azt is el tudta mondani, hogy nemcsak kapott ajándékot a repülőt biztosító kormányközeli vállalkozó Garancsi Istvántól, hanem a adott is neki. Az üzletembert ugyanis kitüntette, cége további közbeszerzéseket nyert, ráadásul a vállalkozásai építhetik a Székesfehérvárra tervezett sportcsarnokot 26 milliárd forintból. A kormányfő szerint ugyanakkor a székesfehérvári ügyben még nincs is kormánydöntés, ő pedig nem adott át semmilyen díjat, azt valójában a Figyelő ítélte oda.

A luxusrepülők és a félhold árnyékában - Magyar Hang

Ki gondolta volna még akár pár nappal ezelőtt is, lesz olyan kormányfő a magyar történelemben, aki azzal fog dicsekedni ország-világ előtt, hogy ő olyat tett, tesz és tenni fog, amire az őt megválasztók, a polgárok nagy része sosem lesz képes. Vagyis magángépekkel repked külföldi futballmeccsekre.

A jobbikos politikus ezért inkább általánosságokkal folytatta, például hogy nem érzi-e pofátlanságnak a kormányfő, ha ajándékokat fogad el egy olyan ország vezetőjeként, ahol 3,5 millió ember él szegénységben és 250 ezer ember éhezik. Egy konkrétumot azért még hozzátett, mégpedig a kormányközeli üzletember Andy Vajna feleségének esetét, aki luxusgéppel szállította a macskáját Amerikába orvoshoz. Ez utóbbi viszont magaslabda volt. – Mi közöm van bárki macskájához? Ha cicaügyekről van szó, bátran forduljon Vona Gáborhoz – közölte Orbán Viktor.

Hogy is van ez az urizálás?

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt vetette a kormányfő szemére, hogy januárban „beveszi a Budai Várat és fideszes rezidenciát csinál belőle”. Mindezt úgy, hogy néhány évvel ezelőtt, 2014-ben még ő maga is magamutogatásnak nevezte az urizálást. Márpedig a várba költözés költsége a kezdeti 12 milliárdról – az ellenzéki képviselő szerint – mára már 30 milliárd körüli összegre emelkedett.

Orbán Viktor a kérdés tartalmi részét nem érintette, hiszen azzal érvelt, hogy ő a XII. kerületben lakik és onnan nem is tervezi, hogy elköltözzön. Munkahelyét pedig, csakúgy, mint a miniszterek munkahelyét, a jogszabályok határozzák meg, rezidenciát nem vesznek igénybe.

Méregdrága magánügyek - Magyar Hang

Bár az utóbbi nyolc évben már szinte semmilyen következménye nem volt annak, ha egy kormánypárti politikusra a korrupció gyanújának árnyéka vetült, ne adj' Isten, kiderült róla, hogy a képviselői fizetéséből egyértelműen fedezhetetlen fényűző életmódot folytat, méregdrága luxusutakra jár, esetleg helikopterrel ruccan ki a Nyírségbe, vagy egyszerűen rénszarvasokat reptet, az oknyomozó újságírók munkájának köszönhetően legalább tudhattunk ezekről az ügyekről.

A szocialista politikus a választ hallva már elrugaszkodott a konkrét ügytől és már arra volt kíváncsi, ha a 30 évvel ezelőtti Orbán Viktor szembesülne a mostanival, vajon mit gondolna. – Tud tükörbe nézni? – tette fel egyúttal a kérdést. A miniszterelnök erre sem adott választ, hanem visszafelé kezdett mutogatni azzal, hogy megérti, ha a szocialista pártnak urizálás ügyben rossz a lelkiismerete, hiszen az utolsó három miniszterelnökük milliárdos volt.

Leszakadt régiók vidéken

A kérdések közül nem maradt ki a vidék helyzete. Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt hozta fel, hogy egy friss statisztika szerint az Európai Unió húsz leginkább leszakadt térségében négy magyar régió is van. Legrosszabbnak a falvak helyzetét nevezte, ahol – mint mondta – romlott az úthálózat, a közösségi közlekedés és az önkormányzatokat is kivéreztették.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor a magyar kormány számára az ország minden egyes térsége egyformán fontos, elég sokan ülnek a kormánypárti frakciókban, akik falvakból érkeztek. „Részletek helyett” csak annyit mondott, hogy a magyar kormány 1300 milliárdos adósságtól szabadított meg kétezer magyar települést, amelyek az adósságot még a szocialisták kormányzása idején halmozták fel. Végül azzal érvelt, hogy a falusiak a Fideszre szavaztak, nem az LMP-re.

Miért nem világítják át a miniszterelnököt?

A jobbikos Gyöngyösi Márton azt bírálta, hogy Orbán Viktor az egyedüli olyan miniszterelnök, aki nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, márpedig az ország első számú vezetője rengeteg titok birtokában van, és így veszélyeztetett is. Ehhez képest a Jobbik hiába nyújtott be ezzel kapcsolatos törvénymódosítást, a kormánypárti képviselők ezt leszavazták, vagyis – szavai szerint – falaznak neki.

Egyúttal sorolni kezdett az elmúlt időszakból sajtóhíreket, Orbán Viktort még a sorkatonai szolgálata alatt szervezhették be, a Soros-ösztöndíj azért járt, hogy elszabotálja a rendszerváltást, vagy éppen eltitkolt külföldi számlái lehetnek.

A miniszterelnök gyorsan elintézte az ügyet, figyelmen kívül hagyva a felsoroltakat, annyit mondott csak, hogy világos és egyértelmű jogszabályok vannak, a magyar miniszterelnöknek pedig kötelező alávetnie magát azoknak. Később azt tette még hozzá, hogy a közjogi méltóságok az Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos megfigyelése alatt állnak.

Óbudai szennyezés

A Párbeszédet vezető Szabó Tímea az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a Dunába szivárgó szennyezett talajvíz ügyét hozta fel, és arról beszélt, hogy ez súlyos veszélyt jelent a fővárosiaknak. Orbán Viktor szerint ugyanakkor a hatóságok tájékoztatása alapján Budapest vízellátása biztonságos, az ellenzéknek pedig tartózkodnia kellene a rémhírterjesztéstől.