Orbán Viktor: Ugyan szegényebbek vagyunk a Nyugatnál, de kihúzhatjuk magunkat

Orbán Viktor: Ugyan szegényebbek vagyunk a Nyugatnál, de kihúzhatjuk magunkat

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A siker kulcsa bennünk van, hogy megállítsuk a koronavírus-fertőzést. Arattunk egy szakaszgyőzelmet, de mivel nincs vakcina, a környező világ hatással van ránk, itt kell jó döntést hozni, hogy hova megyünk nyaralni – mondta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken Orbán Viktor miniszterelnök.

A szokásos miniszterelnöki interjúban a miniszterelnök figyelmeztetett, jól gondolja meg mindenki, hova megy nyaralni, a kormánynak pedig ellen kell állni a nyomásnak, hogy beengedjünk külföldről ellenőrzés nélkül embereket. Ezzel az uniós javaslatra utalt, hogy nyissuk meg a határainkat 14 nem európai ország előtt. Hozzátette: az uniós országokból érkezők is, ha csak átutazni akarnak az országon, vissza kell térniük a korábbi rendhez, vagyis hogy csak korridorokon lehet közlekedni.

A magyar ember olyan, hogy ha nem látja egy évben legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát, de most válasszuk inkább a Balatont – fogalmazott.

A kormány ne nyaralgasson, hanem figyeljen, szerintem még jó néhány hétig itt kell ülnünk a hivatalban – fogalmazott. Hozzátette: arra is figyelni kell, hogy a migráció ne veszélyeztesse a magyar egészségügyet. „A határvédelem egyben egészségügyi védelem is”. Szerinte jól látszik, hogy a hagyományos migránsútvonalon nő a fertőzések száma.

Vannak országok, amelyek komoly bajban vannak. Franciaországról, Belgiumról, Olaszországról szólva azt mondta, nagyon magas az államadósságuk, ezek az országok nem versenyképesek.

– Azt gondolják a magyarok, hogy Nyugaton jobban mennek a dolgok, de ha az ember benne van a dolgok sűrűjében, akkor azt látja, hogy nem így van. A közép-európai országok pénzügyei rendezettebbek, a gazdaság sokkal inkább versenyképes Nyugat-Európánál, felszállóágban vagyunk – mondta. Innen nézve teljesen érthető, hogy Brüsszel megpróbál mindent, hogy a turizmus, a kereskedelem, a szállítás minél intenzívebb legyen, mert a nyugati gazdaságoknak szükségük van erre. Ők tényleg nagyon nagy bajban vannak. A mostani uniós segélycsomag valójában egy általunk nyújtott segítség a délieknek mondta.

Hozzátette: új helyzet van, amit a magyarok csak lassan realizálnak, az egész térség helyzete megváltozott, a közép-európaiak kihúzhatják magukat, egy baj van, szegényebbek vagyunk, de ennek történelmi okai vannak, a kommunisták tehetnek róla. „Ne legyünk balekok. Áll is a bál Brüsszellel, késhegyre menő viták zajlanak Európában a gazdaság újraindításával kapcsolatban” – fogalmazott.

Nem egyszerűen fény van az alagút végén, hanem lehet látni, ahogy megerősödve kerülhetünk ki a válságból – mondta.

Az elmúlt harminc év erkölcsi mélypontjának tartja az MSZP-s kamuvideót – mondta. Amit a baloldal most csinál, az egyszerűen felfoghatatlan, elvesztettem a fonalat. „Azt meg végképp nem értem, hogy kilopkodják a postaládákból a nemzeti konzultációs kérdőíveket” – fogalmazott. Szerinte a magyarok felnőttek, el tudják dönteni, hogy ki akarják-e tölteni a kérdőíveket.

A költségvetéshez elmondottakban nem találtam semmilyen logikát, így nincs más választásunk, mint megszavazni a saját javaslatunkat – tette hozzá.

Áttörés elemei is vannak a jövő évi költségvetésnek Orbán Viktor szerint, kiemelte a 13. havi nyugdíjat és a csed emelését.

Ha az ember mindenre nemet mond, akkor olyan sorsra jut, mint a mai baloldal – mondta azzal kapcsolatban, hogy nem kellene mindent támadni, amit a kormány csinál.

Egy dologban biztosan nem fogunk tudni együttműködni a németekkel: ez a menekültügy – mondta a német uniós elnökség kapcsán. – Nekünk magyar gyerekek kellenek, nem pedig migránsok – tette hozzá.

– Mi nem hiszünk az egymás mellett élő párhuzamos társadalmakat adó különböző népcsoportok békés egymás mellett élésében. Mivel nálunk nincsenek migránsok, nem is akarjuk, hogy legyenek – mondta. Hozzátette: ahol bent vannak, mind gyarmattartó országok voltak, Magyarország sosem akart gyarmattá válni és mi sem akartunk gyarmatot tartani.

Címkék: Orbán Viktor