Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció indul, ezúttal a koronavírusról és a gazdasági intézkedésekről

Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció indul, ezúttal a koronavírusról és a gazdasági intézkedésekről

Orbán Viktor a rádióstúdióban (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itt az ideje, hogy bevessék a nemzeti konzultáció eszközét – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában péntek reggel. A mostani a koronavírus-járványról, illetve a gazdaság újraindításáról fog szólni, hogy milyen intézkedéseket hagyjanak érvényben és milyen újakat vezessenek be.

– Összeszámolni is nehéz, annyira sok kormányzati év van mögöttünk – erről beszélt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában annak kapcsán, hogy tíz éve alakult meg a második kormánya. A miniszterelnök szavai szerint tudta, hogy mást kell csinálni, hiszen a kommunista világ és az új világ képviselői közötti harc nem zárult le az Antall József miniszterelnök vezetésével dolgozó kormánnyal, a baloldal akkor újraszerveződött. – Hol a jövő nyert, hol a múlt nyert – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt 2020-ban, a kétharmados többséggel tudták lezárni. Megalkották az új alaptörvényt, Schmitt Pálnak pedig elévülhetetlen eredményei voltak.

Emellett – folytatta Orbán Viktor – egy válság közepén voltak, itt a 2008-09-es válságra utalt. Éppen ez volt az egyik, ami miatt szerinte megválasztották őket. Ők pedig nem akartak úgy válságot kezelni, mint a baloldal, akik elvettek egyhavi nyugdíjat, egy havi bért, megemelték az adókat. – Én azt gondoltam, hogy lehet ezt máshogy is csinálni – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy az akkor a közéletben lévő liberális közgazdászok nem így gondolták. A Fidesz mégis és itt megemlítette Matolcsy Györgyöt, akivel megcsinálták a válságkezelési programot.

– Volt egy magasabb rendű célom is, engem úgy neveltek világ életemben, hogy egyértelmű volt: én egy nagy nemzetnek vagyok a gyereke. Lehet, hogy éppen rosszabb idők voltak, itt voltak a ruszkik, de mi egy nagy nemzet vagyunk. Ha én kormányzok, azt szeretném, ha végső célként minden magyar azt érezné, hogy egy nagy nemzet vagyunk – mondta.

A koronavírus-járványra rátérve Orbán Viktor a legjobb döntésnek nevezte, hogy a rendkívüli jogrendet bevezették, hiszen gyors döntéseket kellett hozni. Megvolt az a különleges lehetőségük is ezzel, hogy rendeletekkel módosíthattak törvényeket, márpedig ez kellett ahhoz, hogy akár reggel 5-kor vagy 6-kor tudjanak döntéseket hozni. – Magyarország azért védekezett sikeresebben mint a nyugatiak, mert minden döntést korábban, időben hoztunk meg – mondta. A járvánnyal szembeni első csatát megnyertük és már nem szükséges a helyzet kezeléséhez rendkívüli jogrend, nem szükséges, hogy rendeleteket alkossanak. Mivel azonban ősszel visszatérhet egy második hullám, ezért járványügyi készültség lesz. A miniszterelnök kifejtette, hogy a járványügyi készültség részeként az operatív törzs tovább is működik, a kórházak járványügyi irányítása megmarad és a tiszti főorvos megerősített jogköröket kap.

Orbán Viktor szerint arra fel kell készülnünk, hogy ha egy-egy lokalizált térben, például idősotthonban megszaporodnak a fertőzések, akkor az operatív törzs bevetési egysége – amelyt most hoztak létre – intézkedni tud.

A kormányfő kifejtette, három dolognak köszönhető, hogy nem volt tömeges megbetegedés eddig: az időben meghozott döntések, az összefogás és hogy egészen kiváló szakembereink vannak.

Orbán Viktor azt is bejelentette, itt az ideje, hogy bevessék a nemzeti konzultáció eszközét, hiszen a járványnak egy csendesebb szakasza jön. A kérdőív nagy része elkészült, délutántól várhatóan meg is tudják indítani. A koronavírusról és a gazdaság újraindításról fog szólni, hogy milyen intézkedéseket hagyjanak érvényben és milyen újakat vezessenek be. Benne lesz Soros György elképzelése is az „adósrabszolgaságot eredményező örökkötvények kibocsátásáról, amelyeknek nincs lejárata, csak egyfolytában fizetni kell, amíg élünk, sőt még az unokáinknak is”. – Izgalmas kérdések vannak előttünk – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette azt is, hogy az Európai Bizottság közzétette a tervét a következő 7 éves költségvetésre, ehhez „hozzábiggyesztetek” 750 milliárd eurónyi csomagot, ami részben hitel, részben támogatás. Ez a vírus okozta károk enyhítésére szolgálna. A 750 milliárd létrehozása ugyanakkor nem munkával történik, hanem hitelből venné fel az Európai Unió közösen. Ráadásul nem elég – fogalmazott a kormányfő –, hogy közösen vesszük fel, de közösen vállalunk garanciát is a visszafizetésére. Ez azt is jelenti, ha például az olaszok nem tudják fizetni, akkor nekünk kell. – Egy olyan útra lép az európai történelem, amelyen még nem jártunk – mondta. Mivel 30 évre szólna a hitelfelvétel, még az unokáink feje felett is ott lebeg a lehetőség, hogyha valaki nem tudja visszafizetni a hitelét, akkor azt a magyaroknak kell. Higgadtan kell erről dönteni, hiszen évtizedekre meghatározhatja az ország jövőjét. Bírálta Orbán Viktor a javaslatnak azt a részét is, amely pénzosztásról szól, abszurdnak és perverznek nevezve, mivel szerinte ez a gazdagoknak fog adni.

A jövő évi költségvetésről a kormányfő azt mondta, hogy megalapozott és ha végigcsináljuk, akkor fantasztikus évünk is lehet 2021-ben.

Megemlékezett a miniszterelnök a Deák téri késelésről is, együttérzést fejezve ki az áldozatok hozzátartozóknak. – Hiába fogtuk el azonnal az elkövetőket, ez nem adja vissza az életüket, tegnap tüntetés volt ezzel kapcsolatban – mondta.