Orbán Viktor újra kitért Zelenszkij kritikájára

Orbán Viktor újra kitért Zelenszkij kritikájára

Brüsszel, 2022. március 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján 2022. március 24-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök a brüsszeli EU- és NATO-csúcs után a közmédiának adott nyilatkozatában válaszolt azokra a kritikákra, amiket az ukrán elnök üzent neki a háború miatt.

Azt, hogy az ukrán elnök nem volt elégedett se a NATO-val, se az EU-val és a magyar kormányfőt személyesen is megszólította, bírálta, Orbán Viktor úgy kommentálta: meg kell érteni Volodimir Zelenszkijt, egy ilyen helyzetben ő azt szeretné, ha az egész világ nemcsak osztozna a fájdalmában, nemcsak a menekülteken segítene, hanem magáévá tenné az ukrán pozíciót és azonnal beavatkozna. Ukrajna nehéz helyzetben van, a területén háború van, emberek millióinak kell elhagyniuk az országot. „Ez egy szívfacsaró, nagyon nehéz érzés lehet” – fogalmazott Orbán Viktor.

Szerinte az ukránoknak teljesen érthető szempontja, hogy azt kérik: a NATO menjen be, vállaljon légicsatát, küldjön fegyvereket. Ugyanakkor „mi nem ukránok vagyunk, meg nem oroszok, hanem magyarok”– jegyezte meg.

„Arra a kérdésre, hogy hol áll Magyarország, az a válasz, hogy Magyarország Magyarország oldalán áll” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangoztatta: Magyarország azon túl, hogy segít minden bajba jutott ukrán embernek – és erről még az ukrán elnök helyében sem feledkezne meg – nem akar bevonódni ebbe a háborúba, mert ez a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes – derül ki az MTI összefoglalójából.

A miniszterelnök kitért arra is: Magyarország a NATO tagja, a NATO pedig egységes és erős. „Sőt, nagyon erős. Sokkal erősebb, mint Oroszország” – nyomatékosította.

Az interjú másik felében Orbán többek között arról is beszélt, hogy Magyarországnak minden nemzetközi találkozó alkalmával újra és újra ki kell állnia a saját nemzeti érdekei mellett. Szerinte „ezért nem mindegy, hogy milyen kormánya van Magyarországnak. Olyan kormánya van-e, amely kiáll a nemzeti érdekek mellett vagy olyan, amelyik a nagyokkal vagy az éppen számára tekintélyt sugárzó más országokkal akar alárendelt szerepben együtt úszni”.

A miniszterelnök a jelenlegi helyzetet úgy értékelte: vannak országok, amelyek azt mondják, hogy ez egy olyan háború, amelynek valahogy ők is részesei. A magyarok viszont azt mondják, hogy van egy orosz-ukrán háború, ami a szomszédunkban zajlik, nem lehetünk közömbösek, hiszen emberi szenvedések és bajba jutottak milliói vannak. Mindezek mellett vannak magyar érdekek, amelyeket egy szomszédban zajló háború mindig veszélybe sodorhat.

Mint megírtuk, nem minden uniós tagországnak teszik ez az álláspont, a cseh védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy jövő héten inkább nem jön Magyarországra a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára. „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – írta.

Ugyancsak pénteken Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság elnöke, a kormány miniszterelnök-helyettese a lengyel közszolgálati rádióban azt mondta, nem örül Orbán Viktor magyar kormányfő óvatos álláspontjának Oroszországgal kapcsolatban, de megvárja, mi lesz az áprilisi magyarországi választások után. „Ha azt kérdezte, hogy boldog vagyok-e, akkor nem, de megvárom a választást, majd a választások után meglátjuk” – fogalmazott.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!