Orbán Viktor: Visszavágunk

Orbán Viktor: Visszavágunk

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Országgyûlés plenáris ülésére 2018. szeptember 17-én. Jobbra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mondhatnánk, semmi meglepő nem hangzott el Orbán Viktor péntek reggeli, a Kossuth rádióban hallhatott interjújában, hiszen az elmúlt hetek, napok történései alapján számítani lehetett arra, hogy a beszélgetés középpontjában a migráció, a jövő évi európai parlamenti választás, illetve a népesedési politika állt. A kormányfő továbbra is kitart amellett a víziója mellett, hogy a „komoly demokráciaproblémát jelentő”, bevándorlást támogatók vannak jelenleg többségben jelenleg az Európa Parlamentben és az Európai Bizottságban, ugyanakkor az európai emberek szerinte abszolút nem támogatják az ő politikájukat.

„Az európai emberek azt várják a vezetőiktől, hogy öntsenek tiszta vizet a pohárba, és mondják ki: helyesnek vagy rossz dolognak tartják a migrációt, ami valójában lakosságcserét jelent. Egyre kevesebb európai ember születik, és egyre több idegent hoznak ide. Ez meg fogja változtatni a kultúránkat, és egy-két év elteltével nem ismerünk rá a saját falunkra, a saját városunkra, a saját országunkra és a saját kontinensünkre” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: aki nem mondja ki, hogy a migráció rossz dolog, az hiába akarja korlátozni a migrációt, nem tudja megnyerni az emberek bizalmát.

Mindenesetre újból elmondta, hogy ők szemben több európai politikussal, akik nem merik felvállalni és képviselni az emberek véleményét, bizony beleállnak a küzdelembe, és visszavágnak megfelelő erővel azoknak, akik támadják Magyarországot, illetve a magyar kormány migrációs politikáját. Ez ismételten csak arra tett próbálkozás volt a miniszterelnöktől, hogy azt sulykolja az emberekben, hogy a Sargentini-jelentés kizárólag a migrációról szólna. „Mi nem támadunk meg senkit, mi nem akarunk rákényszeríteni senkire semmit, mi nem mondunk senkiről rosszat, mi nem szapulunk, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit, nem akarjuk megmondani, hogy mit csináljanak, hogy éljenek, hogy döntsenek, de amikor ezt akarják velünk szemben megtenni, akkor mi a függetlenségünket, a magyar emberek felfogását mindig meg fogjuk védeni” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Nemcsak a magunk érdekében, bár mi is emberből vagyunk, (…) hanem az ország érdekében világossá kell tenni: ha valaki idesuhint, akkor arra válaszolunk, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” – mondta még.

Ugyanakkor keményen támadta az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló ülésszakán felszólaló Dimitrisz Avramopulosz európai bizottsági migrációs biztost, akiről kijelentette, „a görög ember mégiscsak a mi alkalmazottunk, mi fizetjük, tehát neki az volna a dolga, mint az Európai Bizottság tagjának, hogy bennünket képviseljen. Ha pedig nem tud minden európai uniós tagállamot képviselni, tartózkodnia kellene attól, hogy az EU nevében nyilvánítson véleményt, mert ez egy súlyos demokráciaproblémát vet fel.”

Orbán főleg azt vetette a görög biztos szemére, hogy szerinte az ülésen úgy nyilatkozott, a migráció jó dolog, folytatni kell, betelepítési programot kell végrehajtani. A miniszterelnök kijelentette, erre senkitől nem kapott felhatalmazást a migrációügyi biztos, ráadásul az uniós tagállamok egy részének álláspontjával szögesen ellentétben van.

„Nem véletlen, hogy sokan vagyunk itt, ezen a kontinensen, akik várják az EP-választást jövő májusban, hogy az ilyen embereknek végre útilaput köthessünk a talpára” – mondta, majd hozzátette, őszintén reméli, hogy Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is távozik majd a jövő májusi választások után. Ugyanakkor az ENSZ is megkapta a magáét, hiszen Orbán szerint a szervezet nem kedvező terep Magyarországnak, mert a világban a migránsokat kibocsátó országok vannak többségben, a világszervezetben pedig leképződik ez az arány.

„Mi, akik ilyen európai bennszülöttek vagyunk, értelemszerűen kisebbségben vagyunk. Ezért az ENSZ-ben nem könnyű egyenes derékkal képviselni a magyar álláspontot, de szerencsére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek ez nem okoz problémát” – tette hozzá a kormányfő, ugyanakkor kijelentette, a sokak által hangosan kinevetett Donald Trump beszédét úgy kell tekinteni, hogy a korábbiakkal ellentétben nem védekezni kell vele és az illetéktelen kulturális befolyásolási kísérleteivel szemben, hanem „megpróbálhatunk érdekalapon partneri viszonyt kialakítani”.

Ezek után tért rá a „hazaira”, és azonnal újabb milliárdok elköltését vetítette előre, miután bejelentette, a demográfia ügyében tervezett nemzeti konzultáció kérdéssorát péntek délután szeretné véglegesíteni.

„Míg az EU-ban a demográfia a számok tudománya, így ha ott hiányoznak emberek, legyen helyettük máshonnan, Afrikából, Ázsiából, addig Magyarországnak nem számok kellenek, hanem magyar emberek. A minél több gyermekhez család kell, ahhoz pedig egy édesanya és egy édesapa kell, lehetőleg egy nő meg egy férfi” – fogalmazott Orbán, majd hozzátette: az a cél, hogy minden tervezett gyermek megszülessen. Ugyan ezen mondataiból abszolút nem derül ki, vajon miről is szeretne nemzeti konzultálni, ami maximum arra lehet csak jó, hogy ismét elfedje azt, mennyire nem működik a kormány családpolitikája.

Természetesen a nyugdíjasoknak szóló e heti ígéret sem maradhatott ki az interjúból. A szépkorúaknak emelést nem, de nyugdíjprémiumot újfent ígért idénre. Optimizmusát arra alapozza, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök délután azt a tájékoztatást adta neki, hogy a gazdasági adatokból teljesen egyértelmű, hogy az év végén, novemberben, lesz nyugdíjprémium, a gazdasági növekedés ugyanis elérte azt a szintet, amely alapján ez megilleti a nyugdíjasokat.

A Demokratikus Koalíció (DK) azonnal reagált a miniszterelnöki interjúra, és Rónai Sándor, a párt szóvivője kijelentette, a nyugdíjasoknak inflációkövető nyugdíjemelés járna a kormányfő által bejelentett prémium helyett. A politikus az MTI szerint úgy fogalmazott, a kormány trükközik a nyugdíjemeléssel, ugyanis a jövő évi költségvetésben is hamis inflációs adatot szerepeltet, így a nyugdíjak reálértéke tovább csökken majd. Erre utal szerinte, hogy a büdzsé 2019-ben 2,7 százalékos inflációval számol, míg a szintén optimista, fideszes jegybank szerint is legalább 3,1 százalékos lesz a pénzromlás. Hangsúlyozta, a kabinet az így visszatartott pénz egy részét adja vissza a nyugdíjprémiummal, amely a törvény szerint jár, nem pedig kegyként, vagy ajándékként, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök feltünteti.

„Úgy viselkedik Orbán Viktor, mint egy tolvaj, aki miután kirámolta a házat, néhány cuccot visszavisz a ház tulajdonosának, hogy aztán az hálálkodjon érte” – mondta Rónai Sándor.