Orbán Viktortól várja az ellenzék, hogy reagáljon Putyin bejelentésére

Orbán Viktortól várja az ellenzék, hogy reagáljon Putyin bejelentésére

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Utasítsa el a magyar kormány a Vlagyimir Putyin által is bejelentett „népszavazásokat” négy ukrán régió Oroszországhoz való csatlakozásáról – ezt követeli a Demokratikus Koalíció által létrehozott árnyékkormány és az LMP is. A miniszterelnök eddig nem szólalt meg az ügyben.

A részleges mozgósítás bejelentésével, valamint a négy ukrán megye „népszavazási” kérelmével Vlagyimir Putyin új szintet lépett a háborúban – így vélekedett az LMP. A zöldpárt szerint mindez tovább eszkalálja a konfliktust, a „referendumokkal”, pedig az orosz elnök olyan helyzetet teremt, amiben az egyetlen érdemi válasz a tiltakozás és az eredmények el nem fogadása lehet. A párt elítélte Vlagyimir Putyin tetteit, egyúttal elvárja „a szuverenitási és önrendelkezési kérdésekre oly érzékeny magyar kormánytól”, hogy a béke jegyében azonnal ítélje el a népszavazási kérelmeket, és a nemzetközi közösség több államához hasonlóan fejezze ki tiltakozását azok illegitim volta miatt.

A Demokratikus Koalíció által létrehozott árnyékkormány is hasonló állásponton van. Rónai Sándor, aki árnyék-külügyminiszterként jegyzi a közleményüket, azt írta, hogy egy tisztességes, európai magyar kormány ebben a helyzetben világossá tenné, hogy nem ismeri el a Putyin által bejelentett álnépszavazásokat és minden esetben kiáll Ukrajna területének csorbíthatatlansága mellett. Amennyiben pedig az Orbán-kormány nem ezt teszi, akkor „véglegesen bizonyítja, hogy a tízezrek erőszakos haláláért felelős orosz agresszor oldalán áll”.

Orbán Viktor az orosz elnök reggeli beszéde óta egyelőre nem szólalt meg. A Facebook oldalán is csak arról posztolt, hogy reggel kormányüléssel kezdek, délután pedig a Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülésével folytatják a napot Balatonalmádiban. Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanakkor reagált azzal, hogy már nem is a 24., hanem a 25. órában vagyunk, ezért mielőbb véget kell vetni az ukrajnai háborúnak. A tárcavezető az M1-nek adott interjújában a részleges orosz mozgósítás hírére reagálva hangsúlyozta, hogy minden olyan hír rossz hír, amely a konfliktust eszkalálja, ezzel párhuzamosan pedig minden olyan fejlemény jó hír, amely közelebb visz a békéhez.

Címkék: LMP, Vlagyimir Putyin, DK