Még életbe sem lépett, máris visszavonták a vendégmunkástörvényt Orbánék

Még életbe sem lépett, máris visszavonták a vendégmunkástörvényt Orbánék

Vendégmunkások által lakott ház Mikepércsen

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért visszavonja az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkástörvényt, és új szabályozást készít – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Mint írják, a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. „A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Ezért új törvényjavaslatot alakít ki és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti új szabályozást” – fogalmaznak a közleményben.

A tárca közlése szerint az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kormány arról is döntött, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor – tették hozzá. Ez a döntés 2023. november 1-jén lép hatályba.

Lapunk többször is foglalkozott azzal, hogyan fogadja a migránsellenessé tett lakosság a vendégmunkások megjelenését, a jelenséggel többek között ITT, ITT és ITT foglalkoztunk.