Orbánhoz írt nyílt levélben kér önálló oktatási minisztériumot a PDSZ

Orbánhoz írt nyílt levélben kér önálló oktatási minisztériumot a PDSZ

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levelet írt „Magyarország következő miniszterelnökének”, azaz Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), melyben egyebek mellett jelzik: önálló oktatási minisztériumra van szükség – számolt be a Telex.

– A választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését – fejtették ki, Úgy vélik, „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány eddigi struktúrájában nem volt igazán gazdája az oktatásnak”. – Mindezekért szükségesnek tartjuk önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, mely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni – jelentették ki.

Arra is figyelmeztettek: „jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése”.

A pedagógusok hónapokon át sztrájkoltak a jobb munkakörülmények kikényszerítéséért, ugyanakkor a választás előtt közvetlenül leálltak ezzel, mondván az új kormány megalakulásáig az előző csak ügyvezető jogkörökkel él. A sztrájkot az új kormány felállása után ugyanakkor tervezik folytatni.