Orbán–Weber-találkozó: a kormányfő kész bocsánatot kérni a hasznos idiótázásért

Orbán–Weber-találkozó: a kormányfő kész bocsánatot kérni a hasznos idiótázásért

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor nem akart senkit megbántani, amikor hasznos idiótákról beszélt, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a kifejezésnek a használatáért kész a kormányfő bocsánatot kérni. Ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be kedden a HVG.hu tudósítása szerint jóval azután, hogy Orbán Viktor és Manfred Weber tárgyalásokat folytatott Budapesten. A bocsánatkérés a néppárti politikus egyik feltétele annak érdekében, hogy a Fideszt ne zárják ki a pártcsaládból, de kérdés, hogy vajon erre gondolt-e.

A tárgyalások másik fontos eleme a CEU volt, ezt jól jelzi az is, hogy Manfred Weber személyesen tárgyalt az intézmény rektorával és többször is egyértelművé tette, hogy az amerikai diplomát adó képzésnek is meg kell maradnia Magyarországon. Gulyás Gergely ennek kapcsán csak annyit mondott – ami megegyezik az állandóan hangoztatott kormányzati állásponttal –, hogy az intézmény jövője biztosítva van.

Manfred Weber Orbán Viktornál: Nem oldottak meg minden problémát | Magyar Hang

A néppárti frakcióvezető a jövőben nem akar unióellenes kampányokat.

A Manfred Weber által korábban meghatározott harmadik feltétel, vagyis a Brüsszel elleni kampány befejezésének ügyét is könnyen elintézte Gulyás Gergely. Habár korábban még arról volt szó, hogy Soros György mellé március 15-től Frans Timmermans képe kerül, a miniszter most azt mondta, hogy a plakátkampány véget ér, ezzel a konfliktusnak is vége. Egyúttal elismerte, hogy mára azokat a plakátokat szedték le szélsebesen, amelyek olyan útvonalon voltak, ahol Manfred Weber a városban ma utazott.

Gulyás Gergely szerint egyébként a találkozón nemcsak a három feltételről beszéltek, hanem Európa jövőjéről, Macron elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. Megismételte emellett azt is, hogy olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, akikkel eddig is sok vitájuk volt, ez a konfliktus pedig valójában a bevándorlásról szól. A miniszter azt mondta, hogy Orbán Viktor és Manfred Weber is azt szeretnék, ha a Fidesz az Európai Néppárt tagja maradna. – A Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük – fogalmazott.

Manfred Weber útvonaláról eltakarították a junckeres plakátokat | Magyar Hang

Az egyik feltétel kapcsán konkrét ajánlattal érkezik a néppárti politikus.

Manfred Weber a keddi útja kapcsán már beszédesebb volt. Mondott pár mondatot akkor is, amikor a CEU-n tárgyalt, később pedig a Dohány utcai zsinagógában sajtótájékoztatót is tartott. Ott kiemelte, hogy nem mindenben sikerült a magyar miniszterelnökkel megállapodni.

Az ellenzéki pártok sem tétlenkedtek, bár ők főként a látogatás előtt akcióztak. Az MSZP például a reptér közelében az egyik Soros-Juncker plakátot átragasztotta úgy, hogy Manfred Weber arca került fel rá. Odaírták azt is, hogy "Welcome to Orbanistan". Bár ezt a külföldi politikus nem láthatta, hiszen ezt is gondosan letakarták még az érkezése előtt. A Momentum pedig az elfedéseket sem hagyta annyiban, hiszen néhányra festékszóróval angol feliratokat festettek, például azt, hogy "Egy nappal ezelőtt itt gyűlöletpropaganda volt".