Óriási különbségek két, egyidejű Závecz-mérésben

Óriási különbségek két, egyidejű Závecz-mérésben

Az ellenzéki pártok év elején még közösen tüntettek. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A már nyilvánosan is megjelent közvélemény-kutatásában 12, illetve 11 százalékra mérte az MSZP és a DK támogatottságát Závecz Tibor kutatóintézete, míg a kifejezetten az LMP számára készített felmérésében ugyanez a két párt már csak 8, illetve 7 százalékos támogatottsággal szerepel. A különbség másfélszeres. Závecz Tibor a Magyar Hangnak azt mondta, hogy ő semmilyen kutatást nem hozott nyilvánosságra, azt csak a megrendelők szivárogtatják ki. Ráadásul ez még belefér a hibahatárba.

Egészen elképesztő különbségek vannak a Závecz Tibor által vezetett Závecz Research két reprezentatív közvélemény-kutatásában, amely az európai parlamenti választásokon induló pártok esélyeit is felmérte. Pedig szinte napra pontosan ugyanabban az időszakban készültek (április 15 és 25, illetve április 16 és 26 között), és ugyanúgy 1000 fő telefonos megkérdezésével. Az elsőt a HVG.hu ismertette csütörtökön – nem lehet tudni, hogy kinek a megrendelésére készült – a második adatsort pedig az LMP kapta meg, de a Magyar Hang is megszerezte.

Látszik, hogy a legnagyobb különbség a baloldali pártoknál, illetve a Mi Hazánknál van, de azért szembetűnő az LMP helyzete is. A nyilvánosságra hozott számok szerint ugyanis az ötszázalékos küszöb alatt vannak, míg a kifejezetten nekik szánt mérés szerint már bejutnának az EP-be.

A Magyar Hang megkeresésére Závecz Tibor leszögezte, hogy ők nem hoztak nyilvánosságra semmilyen eredményt, annyi történik ilyenkor, hogy a kutatás megrendelője kiszivárogtatja azt a sajtónak. Vagyis a HVG-n megjelent adatsort nem ő adta ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy ezek nem a hagyományos, steril pártpreferencia vizsgálatok voltak, hanem volt valamilyen más témájuk. Vagyis a kutatók feltettek 15-20 kérdést, és csak a végén kérdeztek rá arra, hogy az adott illető egyébként melyik pártot támogatná az európai parlamenti választáson. Ráadásul – mint mondta – ebben a tartományban 2,5 százalékos a hibahatár, vagyis bőven beleférnek ezek a különbségek.

Arra a kérdésünkre, hogy az ilyen felmérések befolyásolhatják a bizonytalan szavazókat, akik mondjuk a legesélyesebb ellenzéki pártra szeretnének szavazni, Závecz Tibor azt mondta, hogy megnézné például azt a DK szimpatizánst, aki ilyenek miatt másra húzza be a ikszet.