ORÖ-elnök: Bármikor, bárkit levadászhatnak

ORÖ-elnök: Bármikor, bárkit levadászhatnak

Pintér Sándor belügyminiszter a környezetvédelmi és egészségügyi minisztereknek hetedik alkalommal megrendezett WHO-konferencia sajtótájékoztatóján a budapesti Hungexpón 2023. július 5-én. (MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritter Imréhez, a nemzetiségek parlamenti bizottsága elnökéhez fordult Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat megbízott vezetője: azt kéri, a testület vegye napirendjére az ORÖ-ben kialakult helyzetet, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a Belügyminisztérium megszüntesse a „nemzetiségi közfeladat ellátását megbénító” intézkedéseket – tudta meg a Népszava.

Lakatos Oszkár levelében azt írta, hogy az ORÖ és intézményei anyagilag ellehetetlenültek, a hivatal munkavállalóinak munkabérére, külsős szakértőinek díjazására nincs fedezet. Az alaptörvény-ellenesnek tartott költségvetési elvonások miatt az ORÖ közgyűlését sem tudják összehívni. A megbízott vezető szerint példátlan, hogy egy országos nemzetiségi önkormányzat működését „alaptalan követelésekkel egy minisztériumi intézkedéssorozat teljesen ellehetetleníti”. 

A Belügyminisztérium több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től. A vitatott követelések még az előző ciklushoz, jórészt a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába programhoz kötődnek. Miközben Lakatos Oszkár állítja, a pénz jelentős részét az ORÖ már visszafizette, a belügyi tárca azzal érvel, hogy ezt a működési támogatásból nem tehette volna meg. Az ügy pikantériája: Lakatos elmondása szerint a jogelőd Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy kötött részletfizetési megállapodásokat az ORÖ-vel, hogy pontosan tudta, a roma önkormányzat az adósságot – hiszen más bevétele nincs – csak az állami működési támogatásból tudja törleszteni. A BM több eljárást is indított, Lakatos pedig már nyáron azt közölte, hogy mivel nem kapják meg a törvény szerint járó költségvetési támogatást, a bankszámlán lévő megmaradt összeget pedig inkasszálták – az ORÖ a technikai csőd állapotába került.

Az ORÖ hivatalának munkatársai két hónapja nem kapnak fizetést, az önkormányzat képviselői hatodik hónapja nem kapnak tiszteletdíjat – nyilatkozta a Népszavának Lakatos Oszkár. A képviselők tiszteletdíja utáni járulékot viszont be kellene fizetni, az államkincstár ezt tartozásként könyveli el. Költségvetési támogatás hiányában az ORÖ a közüzemi számlákat se képes fizetni. A hivatal munkatársai fűtetlen irodákban dolgoznak, a fűtési rendszer karbantartása és javítása százezrekbe kerülne ugyanis, erre sincs pénz. A megbízott elnök közlése szerint az említett tételekből tetemes adósság halmozódott fel, amelynek összege 250-300 millió forint közé tehető. 

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárásokkal fordult a bizottsághoz, Lakatos Oszkár elmondta: a kormányzat ORÖ elleni fellépése arról tanúskodik, hogy „bármikor, bárkit levadászhatnak”. Abban bízik, hogy ezt mások is felismerték, és a többi nemzetiség hajlandó lesz egységesen kiállni az Országos Roma Önkormányzat mellett.