Orosz nők Facebookon követik a hódmezővásárhelyi kampányt

Orosz nők Facebookon követik a hódmezővásárhelyi kampányt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elsőre úgy tűnt, egy tét nélküli szavazást írt ki a hódmezővásárhelyi Vásárhelyiek a változásért Facebook-csoport: azt kérdezték meg, a belvárosi választókerület polgárai a háziorvosként dolgozó Dr. Mester Jánost látnák-e szívesebben az önkormányzati testületben (őt a Tiszta Vásárhelyért és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelölte), vagy a fideszes Daru Árpádot.

A háziorvos nagyon vezetett, ám vasárnap reggel tömegével jelentek meg külföldi profilokról leadott szavazatok a Fidesz jelöltje mellett. Köztük sok a cirill betűs névvel szereplő, feltűnően fiatal hölgy.

Ennek több oka lehet:

• A Fidesz Hódmezővásárhelyre is tömegével telepített be a fiatal, egyedülálló migráns nőket, akik most nagyon aktívak a szavazásnál
• Esetleg a hódmezővásárhelyi választásnak világpolitikai tétje van, ezért sok külföldi percre pontosan követi az eseményeket és szavaz is
• Netán a Fidesznek annyira fontos a vásárhelyi választás, hogy még egy facebookos szavazást is képes trollhadseregével megbundázni.

Amikor ezt a cikket írjuk, épp Daru Árpád vezet 55-45 arányban, de még van 14 óra a szavazás lezárásáig.

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék? | Magyar Hang

Indul az önkormányzati választási kampány, de mik az esélyek? Elemzőket kérdeztünk.

FRISS: Cikkünk reggeli megjelenését követően kora délután az Index is foglalkozott a témával. Elérték Daru Árpádot is, aki közölte: ő és egy barátja hekkelte meg a szavazást. „Láttam az erről szóló összeesküvés-elméleteket, és be kell valljam, remekül szórakozom rajtuk. Mivel a szavazást a Márki-Zay Péter családja és legszűkebb támogatói köre által terjesztett oldal írta ki, amelyet zömmel az ő helyi és országos támogatói köre olvas, egy jó tréfának szántam, hogy megfordítom a szavazást, de szerettem volna arra is rámutatni az akcióval, hogy az oldal szavazgatásai mennyire tükrözik a vásárhelyiek véleményét, és milyen könnyű azt befolyásolni” – írta Daru a hírportál megkeresésére.

Szerinte az oldal szavazásain amúgy sem főképp a hódmezővásárhelyiek szavaznak, hanem „például kiskunlacházi, Németországban élő, budapesti vagy éppen győri szavazók, akik olvastak a vásárhelyi helyzetről, vagy az oldal szerkesztői kérik őket aktivitásra”.

Ahogy az Indexnek megjegyezte: „Mindezzel pedig arra akartam rámutatni, hogy nekik kb. ugyanannyi joguk van beleszólni Hódmezővásárhely városi ügyeibe, mint az orosz vagy indonéz szavazóknak, akik rám voksoltak. Fogalmam sincs, hogy működnek ezek a szolgáltatások, de annak örültem, hogy a polgármester támogatói által működtetett oldal szerkesztőit egy kis munkára bírtam.”

Daru egyébként a hírportálnak azt is leszögezte, sosem volt tagja a Fidesznek, csak a Szeretem Vásárhelyt Egyesület jelöltjeként, a Fidesszel közös listán indul.