Őrsi Gergely: Ha minden így megy tovább, keserű lesz az ébredés 2024-ben

Őrsi Gergely: Ha minden így megy tovább, keserű lesz az ébredés 2024-ben

Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját választóikat árulják el azok a politikusok, akiket bár 2019-ben megválasztottak önkormányzati tisztségre, a munkájukat félbehagyva inkább a jobban fizető országos politika felé veszik az irányt – erről is beszélt lapunknak Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere. Szerinte ez visszaélés a választók bizalmával, akik ezért az időközi választáson már nem szavaznak bizalmat ugyanannak a pártszövetségnek. A politikusnak az ellenzékről is megvan a véleménye: pozíció harcok, egymás marcangolása, pedig inkább dolgozni kellene.

– Végigböngészve a kormánypárti sajtót, a kollégáihoz képest igen kevés rosszat olvasni önről. A mai szekértábor-logika mellett hogyan értékeli: valamit jól csinál, vagy éppen valamit rosszul?
– Én annyira nem érzékelem, hogy a propaganda ne foglalkozna velem, elég gyakran jelenik meg a munkámat kritizáló cikk, legyen szó egy szerintük rossz helyre telepített nyilvános illemhelyről vagy a Margit-negyed projektjének a „Soros-ügynökökkel” történő feltöltéséről. A szekértábor-logikában nem hiszek, abban viszont igen, hogy az önkormányzatokban a pártpolitikának nincs helye.

– Akkor miért tagja még az MSZP-nek?
– Elsőként a II. kerület polgármestereként tekintek magamra, egy közösség választott meg, és öt párt jelöltje voltam. Az azóta eltelt időszakban viszont a pártok nevét ki sem mondtam a nyilvános szerepléseim során, mert őszintén hiszek abban, hogy nincs jobbvagy baloldali kátyú, jobb- vagy baloldali probléma.

– Egerben Mirkóczki Ádám eleinte ugyanezt mondta, majd eljutott odáig, hogy kilépett a Jobbikból, és már nem is tekinti magát az ellenzék részének. Ez az ön útja is, eljuthat idáig?
– Szerintem helyi ügyekben a pártpolitikának nincs helye. Akkor viszont nem maradhat néma egy polgármester, amikor a kormány az önkormányzatokat és a választóit érintő negatív döntést hoz vagy hatásköröket von el. A pártpolitika-nélküliség és az országos politikából való kimaradás számomra azt jelenti, hogy mi valójában a munkánkat végezzük. Éppen ezért döbbent meg, hogy vannak, akik a választott önkormányzati tisztséget csak ugródeszkának tekintik, és a munkájukat félbehagyva az első adandó alkalommal az országos politika felé veszik az irányt. Ez visszaélés a választók bizalmával.

– Ez Karácsony Gergely felé is kritika?
– Őt megválasztották főpolgármesternek, és most is az.

– Volt viszont miniszterelnökjelölt is.
– Annyit tudok, hogy egy felelős polgármesternek, alpolgármesternek, önkormányzati képviselőnek nem tud az idejébe beleférni, hogy az országos politikával is olyan szinten foglalkozzon, hogy ott eredményesen dolgozzon. Az önkormányzati tisztségviselők öt évre kaptak a választóktól mandátumot, nekem az nem fér bele, ha valaki ezt félidőben otthagyja. Ez is egy munka, határozott idejű szerződéssel. Aki innen kiszáll, az ezt a választókkal kötött szerződést szegi meg. Nekem ez a személyes hitvallásom.

– Gelencsér Ferencre gondol például, aki I. kerületi alpolgármester volt, most pedig parlamenti képviselő? Ráadásul a mandátumát elnyerte a Fidesz, és meg is szűnt ott az ellenzéki többség.
– Nem konkrét személyekről, hanem elvekről van szó. Nem tudok elképzelni olyat, amivel jobban tudnám szolgálni a kerületet, Budapestet és a hazámat, mint az, hogy polgármesterként minden erőmmel a választott tisztségem ellátására koncentrálok. Ezzel bíztak meg a választók, itt kell teljesítenem. Aki nem ezt teszi, a saját választóit árulja el. Ők pedig értik az üzenetet: másodszorra, a félbehagyott munka miatt kiírt időközi választáson már nem szavaznak bizalmat ugyanannak a pártszövetségnek.

– Időközi választás lesz a II. kerületben is, az ilyen voksolásokon, még Budapesten is lényegében tarolt a Fidesz mostanában. Habár önöknél a kerületi erőviszonyok nem fognak borulni bármilyen eredmény is születik, de mire számít?
– Abban bízom, hogy a választóink értékelik azt a munkát, amit Budán az elmúlt három, nehézségekkel teli évben végeztünk. Ha ez alapján döntenek, akkor nincs mitől tartanunk. Nálunk nem azért kell új választást tartani, mert valaki egy számára vonzóbb, jobban fizető pozícióra váltott. Idén nyáron a körzet eddigi képviselője, Tompa János barátom elhunyt. Hiszek benne, hogy a helyi ügyek alapján döntenek a budai választók, és értékelik a munkánk mellett azt is, hogy itt, a II. kerületben egységben dolgoznak a 2019-ben megválasztott képviselők függetlenül attól, melyik ellenzéki párt jelölte őket. Ezzel pedig más kerületeknek és településeknek is példát tudunk mutatni, hogy nem az a jó, ha pozíciókon marakodunk.

– Az ellenzéki oldalon most ön szerint ez történik?
– Április 3-a óta nem látom annak nyomát, hogy a különféle pártok levonták volna a következtetéseket a választási kudarcból. Pedig a recept egyszerű: el kellene kezdeni dolgozni. Ha az ellenzék nagy része – tisztelet a kivételnek – nem azzal lenne elfoglalva, hogy ki milyen pozícióba kerül, ha nem egymást marcangolnák a pártok, ha nem annyiban merülne ki a cselekvésük, hogy hangzatos Facebook-posztokban kritizálják a kormányt, és egyébként kellemesen belesimulnak az ellenzéki létbe, akkor talán az érdemi munka a választóknak is vonzó lehetne. Ha minden így megy tovább, akkor legkésőbb 2024-ben keserű lesz az ébredés a munka helyett matekozásban erős politikusoknak.

– Mit kellene tenni?
– Csak azt tudom mondani, mit teszünk mi Budán. Minden apró részletre odafigyelünk, megoldjuk a választóink életét bosszantó problémákat, röviden összefoglalva: vezetjük a kerületet. Ha az ellenzék azt a képet tudná kialakítani, hogy cselekszik, akár kormányzásra is kész, azzal lehetne visszaszerezni a választók bizalmát.

– Rezsiügyben eddig nem igazán szólalt meg, mert van még érvényes szerződésük. Ezek szerint önöknél nem kell félni a téltől?
– Mi időben felkészültünk, és persze szerencsések is voltunk. Mind a gáz, mind a villamos energia kapcsán olyan közbeszerzést írtunk ki, amelynek köszönhetően jövő márciusig az áramot és a gázt még a rezsicsökkentett árnál is olcsóbban szerezzük be. Egy kivétel van, a Fény utcai piac, amelynek előző vezetése nem csatlakozott ehhez a közbeszerzéshez, az árak ott több mint tízszeresére nőttek. Most azon dolgozom gőzerővel, hogy mielőbb rá lehessen kapcsolni a piacot a távhőre, ehhez reményeink szerint majd környékbeli társasházak is csatlakozhatnak. Spórolni természetesen mi is fogunk, a jövő márciusig tartó időszakkal csak időt nyertünk.

– Hány fok lesz például az intézményekben?
– A hivatalban és az intézményekben 20-21 fok lesz, amihez nem nyúlunk, azok a bölcsődék, óvodák, egészségügyi és szociális intézmények. Egy energiaközösségen is dolgozunk, amelynek lényege, hogy közel tízezer négyzetméternyi napelemet telepíthessünk, ennek érdekében közvetlenül az Európai Unióhoz fordulunk támogatásért. Azt is tervezzük, hogy enyhítsünk a helyi szabályozáson, megkönnyítve napelemek elhelyezését kerületszerte.

– Mi a tapasztalat, a kerületben élők kérnek segítséget a várhatóan magas rezsiszámlák miatt?
– Azon dolgozunk, hogy a főváros által biztosított rezsitámogatásokat tovább tudjuk növelni saját forrásainkból, hiszen ezek a számlák rengeteg embert érintenek érzékenyen, például kisnyugdíjasokat, akik egy örökölt nagy polgári lakásban élnek. Több támogatási formánk van: lakhatási, létfenntartási, díjhátralékkezelő, és van energetikai tanácsadásunk is.

– Mekkora összeg van ezekre?
– Éves szinten ezekre több mint 100 millió forintot költünk, most próbálunk további összegeket átcsoportosítani, mert érzékeljük a hozzánk befutó kéréseket. Szeretnénk olyan egyszeri támogatást is biztosítani a leginkább rászorulóknak, ami élelmiszer-vásárlására szolgál. Ennek a részleteit most dolgozzuk ki.

– Honnan fognak átcsoportosítani pénzt?
– Folyamatosan spórolunk magunkon és a hivatalokon is, a kerületi rendezvényeket is redukálni fogjuk. Az idősek világnapja alkalmából októberben minden évben 300 idős embert hajókirándulásra vittünk, ennek a költségét most biztosan nem erre fogjuk fordítani. De azt látom, hogy nem is elsősorban a támogatások összegét kell emelni, hanem a jogosultak körét kell szélesíteni. Az elszálló infláció miatt itt muszáj lépnünk.

– A Fény utcai piacot már említette, és lehet tudni, hogy az veszteséges volt. Most hogy áll?
– Amikor átvettük az önkormányzatot, akkor 37 millió forintos veszteséget termelt, és rengeteg volt a kiadatlan üzlethelyiség. Mostanra ezek számát sikerült a felére csökkenteni, és próbálunk alternatív programokat is szervezni: „pindur piac”, ahol a gyerekek által készített holmikat árulnak, de van felnőtt kézművesvásár is, ott van a közösségi zongora, elindítottuk a budai szódaüzemet, és még koncerteket is tartunk. Hiszek abban, hogy azok az emberek, akik ilyenkor találkoznak a piaccal, majd később is mennek oda vásárolni.

– Nem tart attól, hogy számuk most csökkenni fog, mert az emberek spórolni kényszerülnek?
– De, tartunk ettől. Már dolgozunk egy olyan megoldáson például, hogy azoknak a kerületi lakosoknak, akiknek élelmiszer-vásárláshoz kell segítséget nyújtani, akár oda kapjanak kupont. Az rezsit érintően úgy látom, hogy az idei évet meg fogjuk oldani, és a kereskedőket sem hagyjuk cserben, akár a bérleti díj elengedése is megtörténhet, ahogy az volt a covidválság idején is.

– 2019 októbere óta polgármester, időarányosan hogy gondolja, a kampányban tett vállalásaival hogy áll?
– A legbüszkébb arra vagyok, hogy Buda elkezdett egy igazi közösségé válni, az önkormányzat pedig békésebb és odafigyelőbb a korábbinál. Abban hiszek, hogy az emberekkel a kétirányú kommunikáció csodákra képes. Halad a Margit-negyed, most zajlik a Margit körút zöldítése, fákat ültetünk, virágos dézsákat helyezünk ki. Két új bölcsődét hozunk létre kormányzati és uniós támogatással, az egészségügyre nagy hangsúlyt fektetünk, elkezdtük szankcionálni a csikkek eldobását és a köztisztaságra is nagy hangsúlyt fektetünk.

– Lehet mondani olyat, ami a legközelebb áll a szívéhez?
– Vízivárosban a Fazekas utcai egykori szocialista pártirodából orvosi rendelőt alakítottunk ki az Egészséges Budapest program támogatásával. A korábbi vezetés a környék rendelőjét egy domboldal közepére helyezte a Rét utcába, ahova csak lépcsőn lehetett eljutni – a legközelebbi buszmegállóig több, mint száz lépcsőfok vezetett. Ezt a problémát orvosoltuk egy könnyen hozzáférhető rendelő megnyitásával – és ezért igazán csekély ár volt egy pártiroda bezárása.

– Ez egyébként zökkenőmentesen ment?
– Egy új háziorvosi rendelő kialakítása mindig széleskörű konzultációt és türelmet igényel. Egyszerre kell a háziorvosokkal egyeztetni és a betegeket tájékoztatni. A végeredmény magért beszél: budaiak ezreinek vált könnyebbé az élete egyetlen önkormányzati intézkedésnek köszönhetően.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/39. számában jelent meg szeptember 23-án.