Országszerte demonstráltak a kormány ellen, a Lánchídról tüntetőket vittek el a rendőrök

Országszerte demonstráltak a kormány ellen, a Lánchídról tüntetőket vittek el a rendőrök

Demonstrálók a Várkert Bazárnál Budapesten 2019. január 19-én (Fotó: Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Álljon le az ország! címmel országszerte megmozdulásokat szerveztek szombaton a rabszolgatörvény néven elhíresült Munkatörvénykönyv módosítása ellen. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke előzetesen azt mondta, több mint 140 településről jelezték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/244910626236859/

A lánchídi demonstráció végeztével zárjuk közvetítésünket. Köszönjük figyelmüket!

A rendőrség azt közölte este a honlapján, hogy a híd pesti hídfőjénél mindazokkal szemben szabálysértési feljelentést tesz, akik az úttesten tartózkodva a korábbi felszólításnak nem tettek eleget. A híd úttestjéről a rendőrök hat főt távolítottak el.

18:25: A hídon helyre állt a forgalom, a járda szélén rendőrsorfal húzódik. A jelek szerint a mai demonstráció lánchídi epizódja véget értek.

18:19: A rendőrök elkezdték az utolsó tüntetők eltávolítását is. Gyakorlatilag már csak egyenruhások foglalják el a Lánchidat. Néhány tucat tüntető a pesti hídfő járdájáról követi az eseményeket és dudálással ad hangot nemtetszésének.

18:08: Hat fiatal maradt a Lánchíd úttestjén, a rendőrök egyelőre nem intézkednek.

18:06: Az újabb rendőri felszólítás szerint Buda felé a járdán lehet elhagyni a hidat. Aki nem így tesz, szabálysértési eljárás elé néz.

18:04: A pesti oldalon felsorakozó rendőrsorfal három métert tett Buda irányába a Lánchídon. Az így a sorfal mögé kerülőket igazoltatják.

17:59: A Lánchidat már csak igazoltatás után lehet elhagyni. A rendőrök arra hivatkoznak, hogy erre kaptak utasítást.

17:53: A rendőrök udvariasan megkérték a híd vasszerkezetén tartózkodókat – beleértve a sajtó munkatársait is –, hogy fáradjanak le onnan. Ennek mindenki eleget is tett. Közben a budai oldal felől újabb rendőrök érkeztek. Ez arra utal, hogy rövidesen felszámolják a néhány tucat fősre apadt demonstráló csoportot.

17:49: Néhány tucatnyi ember maradt a Lánchídon. Őket ismét felszólították a rendőrök az úttest elhagyására.

17:40: Helyszíni tudósítónk tájékoztatása szerint a Lánchíd járdáját Buda felé is rendőrök állják el.

17:35: A rendőrök a sorfal mögé húztak több tüntetőt is. Köztük Tuareget, a demonstráció egyik vezéralakját is, aki korábban azt javasolta a többi tüntetőnek, hogy ne engedelmeskedjenek a rendőrségi felszólításnak.

17:20: Miskolcon legalább ezren tüntetnek, tele van a Városháza előtti tér – közölte a Mérce. A demonstráción az egészségügyben, szociális ágazatban és az iparban dolgozók képviseletében is bemutatták, milyen elviselhetetlen helyzetet teremt a túlóra.

17:16: A tüntetők szerint a rendőrség a gyülekezési törvényt sérti meg azzal, hogy nem engedi tovább a tömeget. Erre hivatkozva az egyik demonstráló felszólította a rendőröket arra, hogy engedjék tovább őket.

17:10: A tüntetők egy része leült a Lánchíd kocsiútján, válaszul a rendőrségi felszólítása. Helyszínen lévő kollégánk tájékoztatása szerint a rendőrök elkezdték igazoltatni a helyszínen lévőket.

Ülődemonstráció bénítja a Lánchíd forgalmát (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

17:06: A rendőrség hangosbeszélőn keresztül tájékoztatja a tüntetőket, hogy cselekményükkel szabálysértést követnek el és amennyiben nem mennek fel a járdára, rendőri intézkedést foganatosítanak.

17:03: A kormány is megszólalt: Soros. A szombati tüntetésekből látható, hogy elkezdődött az európai parlamenti választások kampánya, amelyre Soros György is mozgósít – mondta Hollik István kormányszóvivő a budapesti és országos tüntetésekről. – A munka törvénykönyvének módosítása csupán ürügy. A magyar kormányzat Soros kampányával nem akar foglalkozni, azt viszont sajnálja, hogy van néhány olyan szakszervezet, amely „asszisztál” a „bevándorláspártiak” kampányához. (MTI)

16:52: A Lánchíd pesti hídfőjénél rendőrsorfal állta útját a tüntetőknek. A rendőrök arról tájékoztatták a demonstrálókat, hogy a sorfal két végén egyenként átengedik az embereket. Feltehetően ezzel a módszerrel szeretnék feloszlatni a hivatalos demonstráció után jelentősen megcsappant tömeget.

16:45: Hajdú-Biharban félpályás útlezárással folytatódik a tiltakozás: Székely Szándor képviselő Facebookon közzétett videója szerint Debrecen és Ebes között legalább ötven autóval demonstrálnak. Az akciót a Szolidaritás és több ellenzéki párt is támogatja

16:35: A budapesti Clark Ádám térről megindult a legfeljebb száz fős tömeg a Lánchídra, ahol leállt az autóforgalom. A demonstrálók Pest irányába haladnak, közben skandálnak.

16:15: Debrecenben is több százan vonultak utcára ma délután. Az ottani eseményeket Székely Sándor parlamenti képviselő közvetíti Facebook-oldalán. A képsorok tanúsága szerint a demonstrálók a városban vonulnak, az elmúlt hetek tüntetésein megszokott rigmusokat skandálva.

16:05:Mérce közvetítése szerint Nyíregyházán hatvan autó vesz részt az akcióban, Zalaegerszegen pedig ötven, utóbbi városban 2012 óta nem volt ekkora tüntetés. Keszthelyen több mint egy kilométeres kocsisorba rendeződtek a tiltakozók – írja az Index. 

15:55: – Ez a jogszabály törvényesíti a dolgozók agyondolgoztatását – mondta Galló Istvánné, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) alelnöke Tatabányán. – Magyarországon ma dolgozói szegénység van, hiszen nyolc órával nem keresnek elég pénzt.

A tömeg egyre növekszik a tüntetéseken, de sokan félnek. Jól van ez így, hogy ma bátorság kell egy ilyen demonstráción részt venni? –tette fel a kérdést. Nem ilyen világot akarunk, munkahelyi és jóléti biztonságot, jövő akarunk – válaszolta meg a kérdését.

15:50: Innentől a munkáltatói túlhatalom mindent eldönt. Ne hagyjuk! – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke Tatabányán. Azt is mondta, hogy „ne engedjük, hogy megosszanak minket”.

15:43: A kormány csak és kizárólag a tőke érdekeit szolgálja – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke Tatabányán. Szerinte a szakszervezeti mozgalom csaknem egységes.

15:37: Pécsen körülbelül 700–900 tüntető vonulhat.

15:35: Vagy közös köztársaságunk lesz, vagy semmilyen. Ezért érdemes küzdeni – mondta Misetics Bálint Tatabányán.

15:25: A Várkert bazárnál az emberek körbeállták az Echo TV stábját, majd szidalmazni kezdték őket. Egy biztonsági őrnek tűnő férfi meglökött egy sárga mellényes szervezőt a rendőrök felé, a stábot és a két férfit is kikísérték a rendőrök – írja a Hvg.hu.

15:22: A félelmet közösségben lehet legyőzni, merjünk tehát közösségeket alakítani. És merjünk szóba állni egymással és vitatkozni – mondta Tompa Andrea Tatabányán.

15:20: Szombathelyen mintegy 40 autóval lassítják a forgalmat – írja a Nyugat.hu.

15:16: Több százan tüntetnek Tatabányán.

15:03: A Várkert Bazárnál hamarosan kezdődik a körkapcsolás a vidéki tüntetésekről. Közben bemondják a színpadon, hogy a pártok sátrakat állítottak, ott lehet a képviselőikkel beszélgetni.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Az Álljon le az Ország - Budapest Blokád tüntetés.

15:01: Tatabányán hamarosan kezdődik a rendezvény, folyamatosan érkeznek az emberek. Az első felszólaló Tompa Andrea írónő lesz.

Tüntetők Tatabányán 2019. január 19-én (Fotó: Lukács Csaba)

14:40: Kedves Fidesz, ti buktatok meg három dologból: tisztesség, emberség és őszinteség – mondta Nagy Blanka a Várkert Bazárnál felállított színpadon, utalva az ellene indult kormányzati lejáratókampányra. Hozzátette: Orbánék a fiataloktól félnek. „Nem tőlem, hanem tőletek” – üzente kortársainak. Bárki lehet a következő – mondta. Bayer Zsolthoz is szólt: „Kedves Zsozsó, ezek a kis ócska prolik termelik a segged alá a pénzt. Ezeknek a kis proliknak elegük van.” „Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!”

14:39: Folyamatosan érkeznek még tüntetők a Várkert Bazárhoz, a pártok is most vonultak fel.

14:14: Elkezdődtek a beszédek Budapesten, a Várkert Bazárnál.

14:10: Az Index azt írja, ötven autós gyülekezik Veszprémben, rendőri felvezetéssel tesznek majd egy kört a városban. Pártzászlók mellett itt is megjelent az O1G felirat.

14:08: Budapesten a menet eleje a Várkert Bazárhoz érkezett, ott lesznek a beszédek.

14:05: A városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban délelőtt. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel. Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) elnöke hangsúlyozta, a hatalom át akarja alakítani a munka világát, és nem akarja figyelembe venni a szakszervezeti, munkás, munkavállalói követeléseket. Kitért rá, hogy a megváltozott adószabály miatt a minimálbér nem kétszeresére, hanem 65 százalékkal emelkedett, és Szlovákiában 44 ezer forinttal magasabb a minimálbér, mint Magyarországon. A felszólalások után a tüntetők sípolva, zászlókkal, „Túlórázni jöttem” feliratú táblákkal indultak el Becsó Zsolt (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő irodájához. Demeter László a postaládába tette a követeléseket, és mint mondta, elmennek majd a képviselő fogadónapjaira. (MTI)

14:00: Budapesten a tüntetők átértek a Lánchídon, ott újabb demonstrálók csatlakoztak hozzájuk. A Budai alsó rakparton haladnak az Erzsébet híd felé.

13:58: Szekszárdon megállt a konvoj a város szélén, félpályás útlezárással tiltakoznak. Száz fölé is érhetett az autók száma.

Félpályás útlezárás Szekszárdon (Fotó: Magyar Hang)

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Félpályás útlezárással tiltakoznak Szekszardon

13:56: Debrecenben is vonulnak. A menetet a Szolidaritás Mozgalom közvetíti a Facebookon.

13:50: Szekszárdon a Bátaszéki úton konvojban vonulnak mintegy 40-50 autó lehet autóval a tiltakozók, egy sávot elfoglalva. Néha dudálnak. Rendőrök biztosítják az útvonalat.

Gyülekező szekszárdi autósok (Fotó: Facebook/Hadházy Ákos)

13:45: Budapesten a Széchenyi térnél egyesültek a város több pontjáról indult tüntetők, együtt mentek fel a Lánchídra. Egy elegünk van feliratú molinó mögött vonulnak.

Tüntetők a budapesti Széchenyi téren 2019. január 19-én (Fotó: Katona Mariann)

Az országszerte zajló megmozdulásokról itt olvashat.