Országszerte kifogásolt a levegő minősége az ózon magas koncentrációja miatt

Országszerte kifogásolt a levegő minősége az ózon magas koncentrációja miatt

Szmog. Képünk csak illusztráció (Fotó: DDP / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben (például asztmában, krónikus bronchitisben) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Az NNK azt írta, hogy az ózon másodlagos légszennyező, amely a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik. Koncentrációja nyáron nő leginkább, és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket. Így a nap legmelegebb időszakában ajánlott beltéri környezetben tartózkodni. A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést és sportolást, szabadban tartózkodás esetén fontos továbbá a magas UV-sugárzás elleni védelem is.

A népegészségügyi központ azt írta, hogy a levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás.

 

Címkék: ózon, levegőminőség