„Orvosbárók márpedig vannak” – nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait

„Orvosbárók márpedig vannak” – nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait

Éger István (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terjedelmes cikkben reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének Nincsenek orvosbárók címmel lapunkban megjelent interjújára.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

A 444.hu által közölt írás címe Orvosbárók márpedig vannak (I.), és mindjárt az elején idézi az orvosi kamara lapunknak mondott szavait, miszeint „nincsenek orvosbárók. Ez egy ízléstelen kifejezés. Ezt a kamara nevében kikérem magamnak”. A szakértő ezzel szemben úgy látja: a betegek és az elfogulatlan egészségügyi dolgozók tapasztalatai azt mutatják, hogy orvosbárók igenis léteznek, sőt orvosoligarchák is.

„Olyannyira léteznek orvosbárók, hogy magát az orvosi kamara vezetéstét is átszőtték, behálózták, döntéseit befolyásolják”

– fejtegeti Kunetz, majd rátér arra, szerinte kik azok, akik kamarán belül és valószínűleg kívül is alakítják az egészségügy sorsát: Éger mellett Gyenes Géza „a szürke eminenciás”, aki különböző pozíciókban mindig vezető szerepet tölt be a kamara életében, míg Harsányi László professzor az Országos Etikai Bizottság elnöke. 

A cikk szerint Éger István hatalmát annak a – sokak által puccsnak tartott – rendkívüli ülésnek köszönheti, ahol az előző vezetést és elnököt úgy váltották le, hogy közgyűlést hívtak össze akkor, amikor a még regnáló elnök a német társszervezet elnökével tárgyalt, így a közgyűlésen nem tudott részt venni. „A siker önmagáért beszél: közel 16 éves elnöksége alatt orvosok ezrei menekültek el az országból, és a hálapénz ma már inkább valamiféle előre adandó védelmi pénzzé alakult át, amelyért a beteg legalább az alapvető gondoskodást várja” – vélekedik Kunetz, megjegyezve: Éger István és az általa vezetett orvosi kamara rendszerint megpróbálja eltussolni azokat az ügyeket, amelyek a kizsarolt hálapénzzel kapcsolatosak.

Tabutlanítaná az egészségügyet az Újratervezés nevű orvoscsoport | Magyar Hang

Csodavárás helyett szemléletváltást, valamint a transzparencia megteremtését tűzte ki célul az egészségügyben a 2018 végén alakult Újratervezés nevű orvoscsoport, amely a Magyar Orvosi Kamara (MOK) berkein belül is hallatná hangját.

A szakértő úgy véli, a MOK

gazdálkodása is meglehetősen aggályos, nem beszélve működésének

átláthatóságáról. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a kamara

tagjaként kellett kiperelnie a gazdálkodási adatokat, amelyek egy

részét a mai napig nem kapta meg.

Gyenes Gézáról, a MOK felügyelőbízottságának elnökéről így ír: politikai hovatartozása meglehetősen jól ismert, a Jobbik egészségügyi miniszterjelöltje, valamint a Jobbik parlamenti képviselője volt, aktív pártpolitikusként töltötte be korábban a főtitkári, az alelnöki és felügyelőbizottság elnöki pozícióinak nagy részét. Kunetz az Index 2013-ban mejgelent cikke alapján felidézte azt is, hogy Gyenes „úgy nyúlt a házipénztárba, mint Micimackó a mézesbödönbe: a MOK pénztárából több alkalommal vett fel készpénzt 200-600 ezer forint értékben. A bizalom azonban – fejtegeti Kunetz – töretlen maradt és miután a fenti és sok más gazdasági anomália felfedése után az akkori MOK felügylelő bizottságának mennie kellett, Gyenes kett a Magyar Orvosi Kamara ezen testületének elnöke, és az mind a mai napig.

„Nem igaz, hogy megállt volna az elvándorlás a magyar egészségügyből" | Magyar Hang

Egy nemrég, az „1001 orvos hálapénz nélkül" nevű Facebook-csoportból megalakult orvoscsoport felhívást tett közzé, amelyben kijelentették, az egészségügy megmentése érdekében az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát. Lénárd Rita, a csoport egyik szóvivője lapunknak elmondta, jelenleg 51 orvos alkotja az Újratervezést, és a Magyar Orvosi Kamara tavaszi küldöttválasztására szeretnék összeállítani a konkrét programjukat, és abban bíznak, egyre többen állnak majd mögéjük.

Az egészségügyi szakértő célkeresztjébe került Harsányi László professzor, a kamara országos etikai bizottságának elnöke, a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinika igazgatója is. Aki – állítja a cikk írója – „úgy fogad el hálapénzt, hogy tudja, a betege menthetetlen, segíteni rajta nem tud. Adott neki annak idején édesanyám is.”

A szakértő megjegyezte azt is, hogy a nyolc fős elnökségben egy intézményvető, egy kórházi orvosigazgató, egy érsebész, egy nőgyógyász, egy traumatológus, egy gasztroenterológus és két háziorvos van, tehát „jellemzően éppen a hálapénzes területek” képviseltetik magukat a vezetésben. Nincs radiológus, vagy patológus sem, a rezidensekről, vagy szakorvosjelöltekről már nem is beszélve. Kitért arra is, hogy a MOK tagságának 1-4 százaléka aktív a szavazásokon, ez pedig elég ahhoz, hogy a szervezet tisztségviselőit újrabválasszák.