Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya

Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya

Az Uzsoki Utcai Kórház egyik bejárata a XIV. kerület Róna utca felől (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Fotó: Róka László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tóth Ferenc orvosigazgató az osztályon kialakult humánerőforrás-krízissel indokolta a drasztikus döntést.

Orvoshiány miatt szerda 18 órától leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya - írta Kunetz Zsombor a Facebook-oldalán. Az egészségügyi szakértő közzétette azt a belső körlevelet is, amelyben Tóth Ferenc orvosigazgató az osztályon kialakult humánerőforrás-krízissel indokolta a drasztikus döntést.

Az Uzsoki Kórház a sürgősségi ügyeletet az orvosigazgató értesítése szerint előreláthatólag augusztus 30. reggel 8 óráig nem tudja ellátni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata értelmében az instabil vagy súlyos állapotú betegeket a Honvédkórházban, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban Kistarcsán vagy a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban és Rendelőintézetben látják el. A betegek koordinálása az Országos Mentőszolgálat feladata.

Az orvosigazgató azt is megjegyezte, hogy a jogállási törvény miatti felmondások következtében jelentős orvoshiány jött létre. Az SBO (sürgősségi osztály) lemondása a traumatológiai ügyeletet nem érinti, az változatlan formában ellátja feladatát.

Kunetz Zsombor megjegyzi: a márciusban hatályba lépett egészségügyi jogállási törvényt azonnal vissza kell vonni, mert rendkívül nehézzé tette a vállalkozó orvosok működését, akik ezelőtt több intézményben is dolgozhattak párhuzamosan.

Ennek vége, és bizony ezen az sem segített, hogy maga a törvény gyakorlatilag félig kész formában jelent meg. Sok módosítás még mindig nem készült el – tette hozzá.