Orvosi kamara: ez a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná

Orvosi kamara: ez a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná

Kincses Gyula (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása. Amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyértelműen el fogja utasítani – közölte Kincses Gyula elnök vasárnap késő esti Facebook-bejegyzésében.

Az orvosi kamara vezetője a Medicalonline hétvégi cikkére reagált. Az orvosi szaklap információi szerint ezt a kérdést tette fel Pintér Sándor az alapellátókat képviselő szervezeteknek: Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását? A lap úgy értesült, hogy a Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – ezzel indokolta az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, a miniszterelnök helyettese, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást.

Kincses Gyula vasárnap esti Facebook-bejegyzésében hozzátette: ez a lépés alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná.

A Népszava közben megtudta, hogy Békássy Szabolcsot, a‎ Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) vezetőjét is fogadta Pintér Sándor múlt héten. Ő is azt mondta, hogy nem volt szó a megbeszélésen a háziorvosi praxisok államosításáról. „A miniszter azt kérte, hogy készítsünk egy szakmai anyagot szerdára arról, hogyan képzeljük el a háziorvoslás következő tíz évét. A megbeszélésen pedig főként az eszközfejlesztésről, illetve arról esett szó, hogy milyen szakdolgozókkal kellene, lehetne kiegészíteni a praxisokat” – mondta.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke is a belügyminiszternél járt – tudta meg a Népszava. A találkozót megerősítette a lapnak, de nem kívánt róla nyilatkozni, mondván: már nem tölt be közhivatalt, „csupán mentőorvos.”

A Népszava egyik forrása azt mondta, hogy még nem lehet tudni, hogy Pintér Sándor az egészségügy jövőjéről, benne a praxisok sorsáról mit gondol, mit tervez velük, mert a miniszter még csak az állapotfelmérésnél tart.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa nem tartja valószínűnek, hogy a miniszter ilyen típusú átszervezésbe fogna. Szerinte ugyanis a háziorvosok mintegy 95 százaléka kisvállalkozó, az ő továbbfoglalkoztatásuk egy új rendszerben rengeteg pénzébe kerülne az államnak. Minderről az ATV-nek beszélt. Szerinte, ha meg is valósulna az átszervezés, már az első két évben előjönnének a kisebb-nagyobb hibák, az új rendszer „betegségei”.