„Nem akarunk egy leépített állami egészségügyet” – tájékoztató kampányt indít a kamara

„Nem akarunk egy leépített állami egészségügyet” – tájékoztató kampányt indít a kamara

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tájékoztató kampánnyal magyarázná el a Magyar Orvosi Kamara (MOK), hogy mi a tiltakozó akciójuk célja és a betegeket is érintő tétje – tudta meg a Népszava.

Az orvosi kamara érzékeli, hogy a nyomásgyakorló akciójuk sikere jelentős részben egy hitelességi csatában dőlhet el. Álmos Péter, a köztestület alelnöke a Népszavának arról számolt be, hogy ezzel a lakosság számára is szeretnék megmagyarázni, hogy mi az akciójuk célja és a betegeket is érintő tétje. „Nagyon fontos, hogy az emberek értsék, ez most nem orvosi bérharc. Hanem arról van szó, hogy nem akarunk egy leépített állami egészségügyet, mert mi most azt érzékeljük, hogy az a folyamat ami megkezdődött, ide vezet. Ma már egy középosztálybeli családnak is problémát okozhat a megfelelő ellátáshoz való hozzáférés. Ugyan egy lábtörés utáni kontrollröntgen ára akár még bele is férhet, de ha már öt-hat vizsgálatra lenne szüksége valakinek a családban az akár több százezer forintba is kerülhet, ha időben akarnak hozzájutni a szükséges leletekhez. Sok helyen a közellátásban nem adottak a biztonságos és minőségi ellátás feltételei” – mondta. Hozzátette: az első néhány gyors tájékoztató plakát már el is készült, a kamara honlapjáról letölthető, és a háziorvosi rendelők várójában is kifüggeszthető.

Ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón azt mondta, a kamara azzal fenyegeti az orvosokat, hogy etikai eljárást indít ellenük, ha részt vesznek az ügyeleti ellátásban. A testület ezt közleményben cáfolta.

A MOK elnöksége február 4-én jelentette be, hogy nyomásgyakorlásba kezd. Mint akkori közleményükben írták, „a rosszul működő rendszert eddig a magyar orvosok és szakdolgozók kötelességük feletti teljesítésével lehetett fenntartani, például a kórházak ügyeleti ellátását lehetővé tevő, teljesen önként vállalt többletmunkával. Az orvosok a törvénymódosítások rossz irányát látva, ilyen erőfeszítéseiket ezentúl csak a gyógyítás érdekét szolgáló változások esetén fognak biztosítani. Vagyis, ha a Kormány a betegágy mellett dolgozóknak csak utólagos véleményezési lehetőséget biztosít, őket kihasználó döntéseket hoz, akkor a már most is kevés orvos és ápoló helyett még kevesebb lesz, aminek a legnagyobb kárvallottjai a betegek, a magyar emberek lesznek.”