Orvostechnikai Szövetség: rendezze a kormány a kórházak lejárt tartozását!

Orvostechnikai Szövetség: rendezze a kormány a kórházak lejárt tartozását!

Az Egy nap a háttérkórházban című dokumentumfilm egyik jelenete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) arra kéri a kormányt, hogy mielőbb intézkedjék az egészségügyi intézmények lejárt tartozásainak kifizetéséről – tájékoztatta a szervezet kedden az MTI-t. A járvány és a lejárt adósság együttesen súlyos gazdálkodási nehézséget okoz annak a csaknem négy és fél ezer, szinte kivétel nélkül mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak, amely eszközeivel és szolgáltatásaival biztosítja a gyógyítás feltételeit, a magyar egészségügy működőképességét – írják. A Magyar Államkincstár adatai szerint november végén 45,7 milliárd forint volt az egészségügyi intézményrendszer lejárt adóssága.

A Covid-19 pandémia minden gazdasági szereplőt hátrányosan érintett. A kórházak felkészítése a járványra, ennek keretében az elektív műtétek jelentős részének elhalasztása, azaz az ellátás visszafogása a kórházi beszállító vállalkozások forgalmát is jelentős mértékben csökkentette. A cégek mindent megtettek azért, hogy a nehézségek ellenére megtartsák több tízezer munkavállalójukat, ám a jelenlegi helyzet már sokuk számára tarthatatlan – fogalmaztak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben elengedhetetlenül fontos az egészségügy folyamatos és magas szintű működésének biztosítása. A mielőbbi és teljes adósságrendezés pedig a betegellátás biztonsága és a beszállító vállalkozások működőképességének fenntartása érdekében is szükséges – áll az Orvostechnikai Szövetség közleményében.