Összeállt a fejekben a Zagyva–Merkel–Soros–Badics négyszög

Összeállt a fejekben a Zagyva–Merkel–Soros–Badics négyszög

Cigány kisgyerek Tiszavasváriban 2014. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindent el tudna nekem mondani Roland, amit csak tudni szeretnék a tiszavasvári időközi polgármester-választásról. Mert a fiatal, folyamatosan vigyorgó srác „mindent tud” arról, miként nyert választást a Jobbik 13 ezres „mintavárosában” a Fidesz–KDNP jelöltje úgy, hogy a kormánypártok jelöltje hét szavazókörben kikapott a település függetlenként induló jegyzőjétől, és mindössze háromban nyert. Csak ehhez el kell hagynunk a Széles utca környékét. Addig csendben baktatunk. Másrészt pedig Roland úgy van vele: „valamit valamiért”.

– Hát nem igaz, hogy nincsen egy ezresed!

– Nem tudok sajnos adni – mondom neki.

Ő felnevet, és úgy veti oda: – Akkor nem tudok segíteni!

Az egyik, a fideszes Szőke Zoltán számára győzelmet hozó körzet a 10-es volt, ide tartozik Tiszavasvári híres-hírhedt szegregátuma, a Széles és Keskeny utca, ahol több ezer roma él, harmadik világot idéző nyomorban. Itt Szőke 505 szavazatot kapott, a jegyző, Badics Ildikó pedig 86-ot; összességében a gettólakók 75 százaléka voksolt a kormánypártok indulójára. Persze ez nem előzmény nélküli: idén áprilisban, az országgyűlési választásokon 133 voksot kapott Fülöp Erik, a település korábbi polgármestere (a mostani időközire is éppen azért került sor, mert Fülöp bejutott a parlamentbe, így a két pozíciója összeférhetetlenné vált), 680 szavazatot pedig a fideszes Vinnai Győző. Nyolc éve a fideszes Karakó László még csak 257 szavazatot gyűjtött, a jobbikos Gyüre Csaba 124-et, a balliberális Összefogás embere, az egykori honvédelmi miniszter, Juhász Ferenc pedig 102-t.

A Széles utca

Az önkormányzati voksolások adatai is beszédesek: 2010-ben, amikor még parlamenten kívüli erő, ám jóval szélsőségesebb volt a Jobbik, akkor mindössze négy szavazattal kaptak itt kevesebbet a fideszes polgármesterjelöltnél, négy év múlva viszont már 515:221-re kikapott errefelé Fülöp Erik. Vagyis, ahogy múltak az évek, és egyre jobban konzerválódott a szegénység és a kilátástalanság a Széles utcában, úgy lett itt egyre népszerűbb a Fidesz–KDNP. Miközben a város belső részén tartja magát a Jobbik.

Miként manipulál és fanatizál a politika? Erről szólt a Flaszter - Magyar Hang

Dévényi István Szerető Szabolccsal, a Magyar Hang főmunkatársával és Kovács Áronnal, a Népszava Online felelős szerkesztőjével beszélgetett.

Miért alakult így? Erről homlokegyenest mást mondanak bent, a városban és kint, a telepen. Egy benti asszonyt arról kérdezünk, kimondhatjuk-e, hogy olyan párhuzamos világok alakultak ki, amelyektől pont a fideszesek szeretnék nap mint nap megóvni az országot. – Persze. Vannak ők, és vagyunk mi. És most ők győztek – jelzi halkan, nagy sóhajjal kísérve.

Tiszavasvári három azon kocsmájának egyikében, ahová nem járnak cigányok, a Fehérló italboltban már akkor sejtették, hogy a 10-es körzet, vagyis a Széles utca lesz a mérleg nyelve, amikor csak ebből a szavazókörből nem jöttek be az eredmények.

– Kilencig vagyunk nyitva általában, de most fél tízig maradtunk, mégsem jöttek meg az eredmények. Feszült volt a hangulat nagyon – mondja a csapos. Aztán hajnali fél négyig szólt a zene a szegregátum felől. Most csak ő van bent, mert vendég az nincsen.

5000-től 50 000 forintig

Más, névtelenséget kérő, de a közéletre rálátó helyi forrásaink szavazatvásárlásról számoltak be a Magyar Hangnak. Ellentételezésként elhangzott a cipő, a whisky, a bor, a készpénz, a „folyamatos etetés-itatás és csomagosztás”. Egymástól függetlenül többen is megjegyezték, a városban ez még csak nem is afféle nyílt titok, hanem ténykérdés.

Megvásárolt életek - Magyar Hang

Immár tényleg a sör-virsli-ötezres kombinációkkal megvásárolható közösségek döntésén múlnak városvezetői pozíciók, képviselői mandátumok.

– Teljes közönnyel beszélnek itt már arról, hogy ki mennyit kapott a szállításért, azt is tudja már szerintem Vasváriban mindenki, hogy mennyi jár egy szavazatért (állítólag 5000 forint, de hallani differenciált javadalmazásról is, amely 1500-tól 10 ezerig terjed), és hogy mennyit kapnak a tömböket mozgósító „utcabizalmik” (szóbeszéd szerint 50 ezer körül).

Kerestük Szőke Zoltánt is, hogy kommentálja az eredményt, de nem értük el. Facebook-oldalán közzétett videójában mindenesetre már vasárnap kijelentette: „Nincs szervezett szállítás, nem érkezett erről bejelentés, tiszták a választások, tiszta minden.”

Badics Ildikó kérdésünkre nem kívánta kommentálni, szerinte miért alakulhatott ki ez az eredmény a 10-es szavazókörben. Mindössze annyit közölt: „Tiszavasvári lakosai tudják, hogy miként élnek arrafelé az emberek.” Feljelentést mindenesetre nem tesz, de azt megjegyezte, hogy a Széles utcában történtek országos tendenciába illenek, amely gyökereit alighanem az ORÖ és a kormánypártok szövetségében kell keresnünk.

„Ide is a Fidesz kell, tesókám”

A Széles utcában már 19 óra körül sejthették, mi lesz az eredmény. Legalábbis a telep melletti Chicago ABC dolgozója szerint itt már akkor hangos zene szólt. A bolttal szembeni fűzfa alatt ácsorgók el is mondják, mennyire örülnek az eredménynek. Egy, a napszemüvege árnyékában rejtélyesen somolygó, az autójára támaszkodó férfi így foglalja össze, miért:

– Hát fideszes a miniszter, úgyhogy ide is a Fidesz kell, tesókám! Így lesz majd pénz meg fejlődés!

Az autónak szinte tökéletes derékszögben támaszkodik egy félmeztelen férfi . Neki nem a mosolya, hanem a mondandója rejtélyes: szinte semmit nem értek belőle, amikor beszél. Át is veszi tőle a szót egy harcsabajszú férfi , aki minden egyes mondatát egyre jobban kitolt pocakkal zárja le.

„Az Iván egy komoly üzletember" - Sztojkáék nem félnek - Magyar Hang

Félnek-e az enyingiek Sztojkától, és neki van-e félnivalója? Mit gondolnak róla, akik ismerik? A teljes riport.

– Örülünk az eredménynek, nagyon!

– Hogyhogy ilyen egységesen szavaztak? – kérdem.

– Zagyva György Gyula és Orosz Mihály Zoltán miatt! Nagyon tiszteletlenül beszéltek a közmunkásokkal, volt, hogy az asszonyokat lek…zták!

A Széles és Keskeny utca két háromnevű mumusa 2016-ban tette le a névjegyét a tiszavasvári gettóban, amikor az érpataki polgármester és a később helyben a közmunkások főnökévé avanzsáló Zagyva a Becsület Légiója elnevezésű szervezet keretében „rendteremtésbe” kezdett. Először is összeszedették az évek óta gyűlő szemetet a düledező házak között, jelentették az áramlopásokat a szolgáltatók és a hatóságok felé.

Soros és „az a szőke”

A cigányok körében azonban elindult a pletyka, hogy Orosz és Zagyva elintézi majd azt is, hogy kiemeljék az összes gyereket az itteni családokból. (Úgy tudjuk, nem csak az érzelmileg érintett szülők léptek fel ez ellen, a háttérben az uzsorások is mozgolódni kezdtek, amire megint csak egyszerű a magyarázat: ha nincs háznál a gyerek, nincs elvehető segély sem.)

– Meg aztán, tesókám, honnan volt a Jobbiknak annyi pénze plakátra?

– Már most, vagy az országgyűlési választásokon?

– Áprilisban. Mert szerintem Soros Györgytől, hát bevándorlókat akar ide behozni a Jobbik. Pont ahogy a Soros meg az a nő, az a szőke.

– Badics Ildikóra gondol? – kérdezem, mert a választások előtti napokban szinte minden tiszavasvári postaládába bekerült egy szórólap, hogy a település eddigi jegyzője migránsokat akar behozni. Amire pedig az a „bizonyíték”, hogy a kormánysajtó megírta: ha Badics nyer, akkor az a Zagyva marad a közmunkások főnöke, aki muszlim.

Hiába a döcögő érvelés, hiába van Zagyvának már papírja a bíróságtól arról, hogy „nem muszlim”, az üzenet átment. És nem csak a Széles utcában: jobbikosok mesélték, hogy bizony volt, aki a kitelepüléseik alkalmával tényleg aggódott amiatt, hogy Vasvári „bevándorlóváros lesz”.

De egyébként nem, nem Badics Ildikóra gondol, hanem Angela Merkelre. Összeállt tehát a Zagyva–Merkel–Soros–Badics négyszög, vídiakeménységű érveléssel. Egy idős bácsitól csak azt hallom, hogy a bevándorlók miatt szavazott Szőkére. A közelből kegyetlen torzan szaggat kifelé a latinos ritmus. Körém meg érdeklődő srácok gyűlnek, de amint megtudják, miért jöttem, egy bizonyos Lajoshoz irányítanak.

– Ő ért a politikumhoz – mondja egyikük, a többiek vele röhögnek. Ketten közülük két perce még fojtogatták egymást, összevesztek a csocsó miatt. Lajos azonban igen határozottan közli, hogy menjek el a Széles utca közeléből, mert úgyis csak a „visszaélések miatt” jelentem meg. Tisztázzuk, hogy én ezt a szót még csak ki se ejtettem a számon, le is nyugszanak a kedélyek, Roland azért elkísér, és nagyon odafigyel, hogy ne beszéljek senkivel, ne fényképezzek le senkit. És mivel pénzt nem kap, nem is mond semmit, és csak a telep széléig kísér.

Zagyva az elbocsátását várja

– Hagyjuk már ezt – ez a leggyakrabban elhangzott kommentár Zagyvától. Hiába van egy fehér, hátrafelé nyilazó lovas a fekete pólóján, szemlátomást nem akar a múltba révedni. A sok mantraszerűen ismételgetett „hagyjuk már ezt” közben hirtelen egyszer csak felcsattan.

– Az önkormányzat közmunkaprogramját és személyesen engem is folyamatosan ellenőrzött a kormányhivatal, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Helsinki meg más jogvédők. Ha annyira tiszteletlen lettem volna, akkor miért nem indult ellenem eljárás?

Zagyva számít rá, hogy Szőke elbocsátja majd őt (ezt a polgármester a sajtóban időközben be is jelentette, még azelőtt, hogy az esküjét letette volna), arra viszont kíváncsi, hogy az új városvezető hogy fogja betartani azt a számos ígéretet, amit a kampányban tett, és miként fog majd rendet tartani a településen. Majd felhívja a figyelmet, most a helyi választást döntötték csak el a gettólakók, de szerinte közel az az idő, amikor ennél nagyobb dolgok is hasonló módon megszületett eredményeken múlnak majd. Sokan otthagyják Tiszavasvárit, mert úgy gondolják, a mostani eredmény csak Szőke Zoltánnak meg a Széles utcaiaknak lesz jó.

Aki kiszolgáltatott, a hatalomra szavaz - Magyar Hang

Ahhoz, hogy ez a hozzáállás megváltozzon, egyszerűen szociális biztonságra lenne szükség – véli Bass László szociológus.

Beszéltünk mással is, aki rálát a közmunkára, a migráció mellett az időközi másik fő kampánytémájára. Elterjedt például, hogy fideszes győzelem esetén az eddigi négyszázas létszám több mint a duplájára emelkedik, és közel ezren dolgozhatnak majd neonmellényben Tiszavasvári utcáin és mezőgazdasági telepein.

– Lehet, hogy indulnak majd tanfolyamok, persze… De mit érnek el vele? – kezdi aggódva forrásunk, majd folytatja, hogy tavaly egy analfabéta közmunkás kettest kapott tanfolyamon – úgyhogy most már informatikus. Hát ki fogja őt alkalmazni? De megesett, hogy az egyik brigádvezető szólt egy fiúnak, hogy hozzon gereblyét. A fiú eltűnt, a brigádvezető utánament. Kiderült, hogy nem tudja, mi az a gereblye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én. Keresse a lapot csütörtökig  az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.