Összecsapott Karácsony Gergely és Horváth Csaba

Összecsapott Karácsony Gergely és Horváth Csaba

Karácsony Gergely és Horváth Csaba az előválasztási küzdelem első vitáján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vitézy Dávid szerepe kapcsán bontakozott csak ki kisebb vita, amikor a főpolgármesteri előválasztáson induló MSZP-s Horváth Csaba és a Párbeszédet vezető Karácsony Gergely megtartotta első vitáját. Sok mindenben azonban nagy volt az egyetértés: a Liget projektet mindketten elutasítják, a dugódíj bevezetésének feltételeit pedig egyikük sem látja egyelőre megvalósultnak. Arról is kölcsönösen biztosították egymást, hogy ha nyernek, együtt akarnak dolgozni a másikkal.

A valóban a budapestieket képviselő főpolgármesterre van szüksége a városnak – Horváth Csaba és Karácsony Gergely is ezt hangsúlyozta elsőként, amikor programjukról, elképzeléseikről kellett beszélniük a vasárnapi rendezvényen. Ebben nem is volt vita kettejük között. Több témát is érintettek, de egy-két kisebb odaszúráson túl a legtöbb dologról igen hasonlóan vélekedtek.

Kormány és főváros viszonya

Abban mindkét jelölt egyetértett, hogy a nemzeti együttműködés rendszerét, vagyis a NER-t erővel lehet legyőzni. Horváth Csaba egy nagyon fontos lépésnek nevezte, hogy a budapestiek által adóként befizetett minden 10 forintból 1 forint visszajárjon. – Ha a tárgyalás nem vezet eredményre, akkor ki fogjuk kényszeríteni a kormánytól – mondta, bár azt nem részletezte, hogy pontosan mivel is tudná ezt kikényszeríteni. Karácsony Gergely is alapvetően általánosságban fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy a kormány nem teheti meg, hogy folytatja a jelenlegi politikáját, ha egy főpolgármester mögött összeáll egy ellenzéki sokszínű tömeg.

Az egészen konkrétan nem derült ki, hogyan győznék meg azokat a bizonytalanokat, akik azért nem szavaznának egy ellenzéki főpolgármester-jelöltre, mert a kormánnyal szemben úgysem tehet érdemben semmit. Karácsony Gergely azzal érvelt, hogy ő tudja, milyen ellenszélben vezetni egy kerületet, hiszen ezt teszi Zuglóban jelenleg is. Amiatt is tartotta magát alkalmasabbnak a bizonytalan szavazók megnyerésére, hogy ő már évekkel ezelőtt megmondta, hogy ellenzéki egység kell, szükség van a Jobbik nemzeti elkötelezettségére, az LMP zöld víziójára, a Demokratikus Koalíció elszántságára és a Momentum karcosságára is. Éppen ezért fel is tette a kérdést riválisának, hogy az MSZP-s politikus vajon hogyan tudná megszólítani a nem baloldali embereket. Horváth Csaba szerint azonban a választók bölcsek, az áprilisi országgyűlési választáson már megmutatták, hogy hajlandók más párt jelöltjére szavazni, ha egy kihívója van a kormánypártok indulójának.

Közösségi közlekedés, dugódíj

A jelenlegi tömeg- vagyis közösségi közlekedéssel szemben mindketten sorolták az ellenérveket: nem környezetbarát, nem komfortos, és még drága is. Horváth Csaba például azt szeretné, ha az összes környezetszennyező járművet lecserélnék elektromosra, hiszen elfogadhatatlan, hogy ma a legnagyobb környezetszennyező vállalat Budapesten a BKV. Karácsony Gergely pedig a saját elképzeléseiből azt emelte ki, hogy a bérletek árát csökkenteni kell.

Kisebb vita bontakozott ki, amikor Karácsony Gergely arról beszélt, hogy szerinte hiba volt Vitézy Dávidot meneszteni a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről. Horváth Csaba szerint ugyanakkor a megbukott elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatos szerződéskötése épp elegendő szakmai indok volt az eltávolítására.

Az is kiderült, hogy jelenleg egyik politikus sem látja a feltételeit annak, hogy a dugódíjat be lehessen vezetni. Habár nem hangzott el Puzsér Róbert neve, ismert, hogy ő ezzel kampányol elsősorban. Horváth Csaba ehelyett például azt tartaná jó ötletnek, ha a túlzsúfolt csomópontokat lesüllyesztenék, a felszínen pedig zöldterületet alakítanának ki a gyalogosoknak. Karácsony Gergely szerint ugyanakkor ez túlzás, mert vélhetően pokoli sokba kerülne. Ám ő is csak akkor vezetné be a dugódíjat, ha meglennének az alternatívái a közlekedésnek, a befolyó pénzt pedig kizárólag a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítanák.

Liget-projekt

Karácsony Gergely már korábban bejelentette, hogy megválasztása esetén elsők között állítaná meg a Liget-projektet, szerinte ez menne is, hiszen az ügyben a fő kérdésekről a Fővárosi Közgyűlés dönt. Úgy módosítaná a jelenlegi szabályokat, hogy a Városligetbe nem lehet építeni semmit. Nem látja értelmét a beruházásnak, szerinte az történt, hogy Orbán Viktor kinézte magának a várat, rájött, hogy ott múzeumok is vannak, ezért száműzni kell azokat onnan. Horváth Csaba is úgy látta, hogy ez az egész „egy agyament kormányzat és egy végletekig szervilis városvezetés” ötlete.

Van program, vagy nincs

Kisebb csipkelődéssel járt, amikor az került szóba, hogy Karácsony Gergelynek van-e egyáltalán programja, hiszen eddigi bejelentéseiben Horváth Csaba jelentős részben a saját elképzeléseit látta viszont. Meg is jegyezte, hogy bízik abban, hogy majd riválisa terveit is megismerheti. Karácsony Gergely elismerte, hogy valóban elkezdte olvasni ellenfele programját, de egy idő után abbahagyta, mert vannak benne olyan mondatok, amelyek 2010-ben íródhattak.