Bukhatja polgármesterségét a fideszes Ács Rezső Szekszárdon

Bukhatja polgármesterségét a fideszes Ács Rezső Szekszárdon

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere beszél a városban tavaly október 9-i gázrobbanásban megsérült társasház károsultjainak gyûjtött több mint félmillió forint pénzadomány átadásán Szekszárdon 2020. január 21-én. Az adományt a szekszárdi Szent Erzsébet Caritas Alapítvány gyûjtötte. A robbanás a Herman Ottó utca egyik többszintes társasházának második emeleti lakásában történt, amelynek következtében az épület több lakása lakhatatlanná vált (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárt ülésen tárgyalta Ács Rezső, a Fidesz-KDNP polgármestere összeférhetetlenségét Szekszárd önkormányzatának közgyűlése – számolt be róla a Rádió Antritt. Mint írták, a törvény szerint a 3000 fő feletti település főállású polgármestere más kereső foglalkozást nem folytathat, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el. Mivel Ács Rezsőnek a vagyonnyilatkozata szerint van egyéb rendszeres havi jövedelme, ezért nem lehet polgármester. A lap információi szerint a közgyűlés megállapította az összeférhetetlenséget.

Bomba Gábor, az ellenzéki frakció vezetője a Magyar Hangnak azt nyilatkozta, Ács Rezső polgármester jövedelmére egy korábbi, az Átlátszón megjelent cikk hívta fel a figyelmüket. – Ács feltehetően 2017. évtől folyamatosan betölt a főállású polgármesteri állása mellett, egy másik állást. Ez az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács Elnöki tisztsége. Ezért havi 300 ezer forint jutatásban részesül. Ezen állást a mai napon az ERÖV vezetője is megerősítette. A két tisztség összeférhetetlen. Ács ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés követő napon ez hatályba lép, azt követően a polgármesteri feladatokat az alpolgármester látja el. A közgyűlés döntése ellen a polgármester természetesen jogorvoslattal élhet, 5 napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik a végső döntést a bíróság hozza meg – mondta.

Nemrég Ács egyébként éppen arról posztolt közösségi oldalán, hogy „az energiaárak emelkedése okozta rendkívüli körülmények ellenére 2022-ben is eredményes évet zárt az ERÖV Zrt.”. – A vízdíjak nem emelkedtek, a cég bevételeit így is sikerült növelni. (...) Köszönöm a vezetők és a több mint 200 dolgozó áldozatos munkáját! – írta.

Nem kizárt, hogy a Fidesz a napokban éppen Ács miatt módosíttatta a választási törvényt, ugyanis abban többek közt az szerepel: „Ha a képviselő, a polgármester vagy a főpolgármester megbízatása 2024. október 1-jét megelőzően megszűnik, időközi választás nem tűzhető ki”. 

Ács Rezső facebook oldalán reagált a döntésre. Azt írta: „a közgyűlés a zárt ülésen olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat. Az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozíciómat használták fel arra, hogy kimondják az összeférhetetlenséget és megszüntessék polgármesteri jogviszonyomat. A döntést természetesen minden lehetséges jogi úton megtámadom.
Az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztemet soha nem titkoltam, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltettem a vagyonbevallásomban. Soha senki nem kifogásolta. Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le. Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok" – szögezte le.
 
A város közgyűlése Máté Péter fideszes frakcióvezető javaslatára a nyilvános ülésen emellett arról is határozott, hogy átvilágítják a polgármesteri hivatal 2021 és 2023 közötti jogi és gazdasági működését. A határozatban felhívták a polgármestert arra, hogy ha 8 napon belül nem tudja igazolni szolgálati gépkocsijának szabályos használatát, akkor 2,8 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak.

Címkék: Szekszárd, Ács Rezső

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.