Összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot a megfigyelési botrány miatt

Összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot a megfigyelési botrány miatt

A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki képviselői: Ungár Péter (b), Stummer János (k), Molnár Zsolt (j)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottság összehívását a testület elnöke és két ellenzéki tagja a Direkt 36 vasárnap délután megjelent tényfeltáró cikke miatt.

A Magyar Hang is beszámot róla, hogy az oknyomozó portál hosszú és részletes írása szerint évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, például a portál két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András. Telefonjaik utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. De szó van a cikkben – mások mellett – Varga Zoltánról, a 24.hu-t kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosáról is, mert egy házában tartott összejövetel egyik vendégénél ugyancsak bebizonyosodott, hogy feltörték a telefonját.

Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, valamint Molnár Zsolt és Ungár Péter közös közleményükben jelezték: kezdeményezik a bizottság összehívását a megfigyelési botrány miatt. Mint írták, az elmúlt órákban megjelent oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Amennyiben mindez bebizonyosodik az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül.

A három ellenzéki politikus azt kezdeményezi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit. – Tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni – írták. Előrevetítették, hogy hasonlóan beismerésként tekintenek majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést.