Össztűz zúdult a budapesti pályáztatásokra

Össztűz zúdult a budapesti pályáztatásokra

Fotó: BKK

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amióta nem Tarlós István a főpolgármester, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) kétszer több eljárást indított a fővárosi önkormányzatok ügyeiben – írja a Népszava. A lap által kigyűjtött adatok szerint az utolsó évben, amikor még végig Tarlós vezette a várost, a KDB 21 eljárást indított, a választások utáni első teljes évben viszont már 42 vizsgálat érintette Budapest önkormányzatait és azok vállalkozásait. Nem csak több eljárás indult, hanem vastagabban is fogott a KDB-tagok ceruzája mint korábban.

Jól jelzi ezt a fővárosi önkormányzat idei évtől szintén új vezetőt kapott cége, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), amely már jelentős mennyiségű tapasztalatra tett szert ezekben az eljárásokban. Csak az idén féltucat tenderét vizsgálta a közbeszerzési hatóság és súlyos tízmilliók megfizetésére kötelezték a szabályok megsértése miatt. A BKK-ra záporozó közbeszerzési bírságokról Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója korábban azt mondta a Népszavának: „a közbeszerzés soha nem fekete-fehér, mindig van egy bő szürke mezsgye. A Közbeszerzési Döntőbizottság pedig mostanában előszeretettel vizsgálja a fővárosi cégek tendereit. Néha úgy érzem, ahol csak lehet, ott találnak valamit és büntetnek, méghozzá eléggé nagy összegekre.”

A fővárosi önkormányzatok és cégeik az elérhető információk szerint összesen csaknem 90 milliót fizettek ki bírság címén 2018-ban, miközben a KDB 702 milliót kasszírozott ezen a címen abban az évben. A 427 eljárásból alig valamivel több mint 20 indult budapesti önkormányzatok és cégeik eljárásai nyomán. 2019-ben a fővárosi önkormányzatok és cégeik ellen indított eljárások száma 21-ről 31-re nőtt, míg a pénzbüntetések teljes összege csaknem 130 millióra ugrott. Bár ennek tetemes részét a BKK-BKV reklámtendere tette ki. Abban az évben összesen 570 jogorvoslati eljárást bonyolított le a KDB és csaknem 776 millió forintra büntette jogsértőket.

Ennél többet csak 2017-ben kasszírozott ebből, akkor a teljes bírságösszeg 829 millió forint volt. Az önkormányzati választások utáni első teljes évben összesen 560 jogorvoslati eljárás indult, amelyből már 42 érintette Budapest önkormányzatait és vállalkozásaikat. A KDB által 2020-ban kiszabott 518 milliós összbírságból már több mint 230 millió jutott rájuk. A korábban említett közétkeztetések mellett a BKK jegyek és bérletek nyomtatására használt hőpapír beszerzése miatt kiszabott 50 milliós büntetés pörgette fel a számlálót. Idén minden bizonnyal megdőlnek a korábbi rekordok, hiszen október közepéig 42 eljárás indult a fővárosi önkormányzatok és cégek ellen, amelyek között csak elvétve akad nem ellenzéki vezetésű. Az ügyek közel felében jogsértést állapított meg a hatóság. A fővárosi ügyekben eddig kirótt bírságok összege már meghaladta a 240 millió forintot és még hátravan egy negyedév, hiszen az októberben indult eljárások egy része még nem zárult le.

A KDB tagjainak jó részét különféle kormányzati befolyás alatt álló szervek delegálják, mint például a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal, önkormányzati, szakmai érdekképviseletek. Papíron hiába nincsenek most többségben a kormányhoz hű tagok, a gyakorlatban mégis a Fidesz-kabinet akarata érvényesül.

A döntőbizottságra gyakorolt kormányzati befolyás egyik látványos példája az MNB alapítványok közpénzfelhasználási gyakorlata. Ebben az ügyben a Transparency International Magyarország kezdeményezett jogorvoslati eljárást. A KDB – mást nem tehetett – meg is állapította jogsértést, az alapítványok évek óta közbeszerzési eljárások nélkül kötöttek szerződéseket. Ez súlyos vétségnek számít. „A KDB azonban a törvényben előírt, a beszerzés értékének 10-15 százalékát kitevő pénzbüntetés helyett a szerződések összegének alig 3 százalékára bírságolta az alapítványokat. Ehhez képest most különféle eljárási hibákért is 10-100 milliós bírságot szab ki az ellenzéki önkormányzatokra és cégeikre” – mondta el a Népszavának Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programjainak vezetője.

Címkék: Budapest, BKK, KDB