Ötmilliárdért építhet rendelőt Rákosmentén a volt fideszes képviselő cége

Ötmilliárdért építhet rendelőt Rákosmentén a volt fideszes képviselő cége

A rákosmentei szakorvosi rendelő látványterve

Fotó: rakosmente.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldőlt, ki újíthatja fel a XVII. kerületben a Ferihegyi úti szakorvosi rendelő épületét. A Bástya Millenium Zrt. mintegy nettó 4,98 milliárdos ajánlatot tett a beruházásra kiírt nyílt tenderen, ezzel elvitte a munkát versenytársa, a Fenstherm Kontakt Kft. elől – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő csütörtöki közleményéből.

A Bástya Millenium a május 25-én aláírt szerződésben vállalta, hogy 900 munkanapon belül, összesen 4500 négyzetméteren alakítja át és újítja fel a Rákosmente Szakrendelő épületét, beleértve mintegy 1860 négyzetméternyi ráépítést. A komplexumot egy 17 férőhelyes mélygarázzsal, és egy 60 autó számára elegendő felszíni parkolóval látják el, kicserélik és bővítik a rendelő fűtési rendszerét, új felvonókat építenek be, és természetesen hőszigetelik az egész épületet.

Bástya NER-társ

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének 12. évében talán nem meglepő, ha a megbízással egy Fidesz-közeli vállalkozó járt jól. A Bástya Millenium Zrt. tulajdonosa, Urbán-Szabó Sándor ezer szállal kötődik a kormánypárthoz: 2006 és 2014 között a XIII. kerületben volt fideszes önkormányzati képviselő, és – mint a Magyar Narancs írja, – 2015-ig irányítója és tulajdonosa volt a Fradi reklámtevékenységért felelős FTC Brand Management Kft.-nek (egy ideig épp a Bástya Milleniumon keresztül). Nem mellékes, hogy Urbán-Szabó alapította a Fradi utánpótlását támogató Albert Flórián Alapítványt is, amelynek élére ő maga kérte fel Kubatov Gábort, a Fidesz országos pártigazgatóját és az FTC elnökét. Az alapítvány kuratóriumában továbbá helyet kapott Kocsis Máté, Józsefváros egykori fideszes polgármestere– a Bástya Millenium amúgy sorra nyerte a közbeszerzéseket a nyolcadik kerületben.

Feltűnik a Mészáros-család is

Furcsa körülményekre találtunk a rákosmentei pályázaton alulmaradó cég esetében is. A Fenstherm Kontakt Kft. nettó 5,028 milliárdért vállalta volna a munkát – ez csak 40 millió forinttal, vagyis alig 0,8 százalékkal volt drágább a győztesnek nyilvánított ajánlatnál. A Fenstherm Kontakt végső tulajdonosa Gelencsér Dominik, aki 2018 óta közös tulajdonú vállalkozást is tartott fent Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével: a Fenstherm Future Zrt-ben Gelencsér egyik Kft-je kisebbségi tulajdonosnak számított, míg a többségi tulajdonos az egyértelműen Mészáros-érdekeltségnek számító Fejér-B.Á.L. Zrt. volt.

A tulajdoni viszonyok az Opten nyilvántartása szerint idén április közepén megváltoztak, az egyedüli tulajdonos pedig a Mészáros-féle cég maradt.

Érdekes egybeesés, hogy a rákosmentei tenderen győztes Bástya Millenium Zrt. a Fejér-B.Á.L.-t is az alvállalkozói között említi a közbeszerzési dokumentumok szerint.

Ahova mindig jut pénz

A rákosmentei építkezésre nem fordítottak információink szerint uniós forrást: az közpénzből zajlik. A kormány 2020 decemberének utolsó napján, az Egészséges Budapest Program keretéből 4,3 milliárd forintos bruttó támogatást ítélt meg a beruházásra, a XVII. kerületi fideszes önkormányzat pedig százmillió forinttal egészítette ki a keretet. 

Rákosmente tavaly sem maradt ki a kormányzati pénzosztásból, mikor az Orbán-kabinet „útfelújítási támogatás” címén 8,7 milliárd forintot osztott szét, kizárólag a hat fideszes vezetésű fővárosi kerület között (Rákosmentére ebből 2,8 milliárd jutott). 

Az indoklás szerint a kormány a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében adott támogatást az érintett városrészeknek, Budapest vezetése ugyanakkor egy fillérnyi kompenzációt sem kapott.