Óvodavezető: Sok kollégám elhagyja a pályát a rezsiemelkedés miatt

Óvodavezető: Sok kollégám elhagyja a pályát a rezsiemelkedés miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest XV. kerületében egy óvoda sem nyitott ki pénteken, a pedagógusok polgári engedetlenség keretében szüntették be a munkát. A tiltakozás egyik szervezőjének – Kátainé dr. Kovács Viktória óvodavezető-helyettesnek – az elmondása szerint 31 betöltetlen álláshely van a Hétszínvirág Óvoda tagóvodáiban, a rezsiemelkedés hírére pedig újabb kollégák jelezték: lemondanak, és pályát módosítanak. Pedig a pedagógushiány már így is megnehezíti a nevelő munkát.

Egyik óvoda sem nyitott ki pénteken a XV. kerületben, az intézmények dolgozói mindannyian részt vettek a munkabeszüntetésben, amelyet nem sztrájkként, hanem polgári engedetlenségként szerveztek meg. A figyelemfelhívó akciót a fenntartó – ellenzéki vezetésű – önkormányzat is támogatta, délelőttre kulturális programokat szervezett az óvodásoknak. Polgári engedetlenséget szerveztek emellett a IV. és XIX. kerület több intézményében, a III. kerületben és Pécelen is. – Minden politikai állásfoglalástól elhatárolódva szeretnénk felhívni a törvényhozók figyelmét a gyermekekkel dolgozók problémáira, a magyar köznevelés, közoktatás méltatlan helyzetére – írták közleményükben a XV. kerületi óvodák.

Kátainé dr. Kovács Viktória a a XV. kerületi Hétszínvirág Óvoda óvodavezető-helyettese és a tiltakozás egyik szervezője a kerületben. Elmondása szerint úgy érezte, tenniük kell valamit, miután a rezsiemelkedés hírére nagyon sok kollégájuk jelezte, hogy lemod, és elhagyja a pályát. – Kezdenek kijönni a magasabb rezsiszámlák, és a kollégák nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen alacsony bérért dolgozzanak. Ha valaki nem tudja befizetni a számlát, nem tud 2024-ig várni a béremelésre. Ha januárban lenne az emelés, több kolléga talán nem állna fel – véli az óvodavezető-helyettes.

A kerületi tagóvodákban összesen 181 pedagógus álláshely van, elmondása szerint ebből jelenleg 31 már így is betöltetlen – annak ellenére, hogy a jogszabályok már lehetővé teszik, hogy nyugdíjas kollégákat hívjanak vissza, és többen élnek is ezzel a lehetőséggel.

– Az anyagi és az erkölcsi megbecsülés kéz a kézben járnak. A pedagógusaink elmennek árufeltöltőként dolgozni, mert napi hat órában többet keresnek, mint amennyit diplomásként, a gyerekeket nevelve. Amíg ez így van, nem lehet erkölcsi megbecsülésről sem beszélni – mondta Kátainé dr. Kovács Viktória annak kapcsán, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter érvelése szerint a tanárok és az óvodapedagógusok nem morális okból, hanem anyagi előnyökért akcióznak, ezért azokat nem is lehet polgári engedetlenségként értékelni.

A pedagógushiány a nevelő munkára is rányomja a bélyegét. – Túlterheltek a kollégák. Az óvodapedagógusok ugyanis váltópárokban dolgoznak, így ha egy kollégának nincs váltópárja, akkor a délelőttös és a délutános műszakot is egyedül kellene ellátnia, miközben az adminisztrációs teher is egyedül rá árul. Ha úgy dönt, nem tud két ember helyett dolgozni, és csak a saját munkáját végzi el, akkor kénytelenek vagyunk oktatást-nevelést segítő munkatársakat beállítani a helyére az óvodai csoportban. Ekkor viszont az óvodapedagógust helyettesítő pedagógiai-asszisztensek és a dajkák munkáját nem végzi el senki – magyarázta a Kátainé dr. Kovács Viktória.

Viszonylag ritka eset, hogy egy intézményben minden pedagógus részt vesz egy polgári engedetlenségi akcióban, a XV. kerületi óvodákban mégis ez a helyzet, és az óvodavezető-helyettes szerint nem csak azért, mert az önkormányzat támogatóan állt a pedagógusok akciójához, hanem fordítva: amikor az ötlet megszületett, azt minden óvodapedagógus támogatta. Elmondása szerint ezután tájékoztatták a kerület polgármesterét, ő pedig támogatásáról biztosította a pedagógusokat. – Valójában azért tudtuk a teljes kerületet magunk mögé állítani, mert közös volt az ügy, így nagy támogatottságunk volt – véli az óvodavezető-helyettes. Szerinte a nagy részvétel titka volt az is, hogy pártpolitikai nézetekre tekintet nélkül szervezték meg a tiltakozást. – A politika egyáltalán nem volt téma, amikor a polgári engedetlenséget szerveztük. Az én tapasztalataim szerint politikai nézetek mentén nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a kollégák, de ugyanazokkal a problémákkal küzdenek – mondta.

A szülők az óvodavezető-helyettes szerint tisztában vannak a helyzettel, hiszen már augusztus végén a szülői értekezlete narról informálniuk kellett őket, hogy sajnálatos módon senki nem jelentkezett a betöltetlen óvódapedagógusi állásokra. – Kérdezgették a szülők, hogy ugye jönnek az új óvónénik, akiket vártunk, de sajnos nem jönnek, hiába hirdettük az állásokat egész nyáron – mesélte az óvodavezető-helyettes.

Elmondása szerint a szülők elfogadták, hogy munkabeszüntetés lesz pénteken, és jelezték, hogy támogatásuk kifejezéseként összefognak és megoldják a gyermekek felügyeletét.