Pálinkás József: Az ország káosz és tragédia felé tart

Pálinkás József: Az ország káosz és tragédia felé tart

Pálinkás József (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pontos tájékoztatást és részleges korlátozásokat követel lapunknak eljuttatott közleményében az Új Világ Néppárt.

Mint írják, pénteken 103 koronavírussal fertőzött ember vesztette életét Magyarországon, és 4703 új fertőzöttet azonosítottak 20 025 teszt alapján. A tesztelések napok óta 25 százalék körüli fertőzöttségi arányt jeleznek. A vírus tehát korlátozás nélkül terjed az országban, ami miatt sok ezer felesleges áldozat lesz a párt szerint. Hamarosan ugyanis túltelítődnek a kórházak, elfogy a szakképzett személyzet. Az Új Világ Néppárt követeli, hogy az emberi életek védelme érdekében kormány az eddigi látszatintézkedések helyett haladéktalanul tegyen érdemi lépéseket a járvány visszaszorítására. 

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke szerint óriási bűnt és hatalmas hibát követ el a kormány azzal, hogy nem hozza nyilvánosságra a járványügyi szakemberek előrejelzéseit. Nincs információ arról sem, hogy a kormány számára készülnek-e megalapozott előrejelzések. Jakab Ferenc pécsi virológus professzor szerint a vírus terjedését mérő R 2,5. Ez azt jelenti, hogy semmilyen védekezés nincs. (Az R érték azt mutatja, hogy egy beteg átlagosan hány embernek adja át a fertőzést. – a szerk.) A hiteles és őszinte információk hiányában az intézmények és az állampolgárok bizalmatlanok, nem tudnak megalapozott döntéseket hozni. Így az ország káosz és tragédia felé tart. Elemzők és a kórházak dolgozói egyaránt katasztrofális állapotokat jeleznek előre.

Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa rámutatott: az elhibázott járványügyi védekezés miatt Magyarország a harmadik koronavírussal leginkább fertőzött ország Európában. A kormány szétverte a 90 évig jól működő ÁNTSZ-t, a járványügyi szakértők és az orvosok egyre hangosabb figyelmeztetéseit pedig semmibe veszi. Az első hullámot követően nem sikerült megszervezni a tesztelést és kontaktkutatást, így fogalmunk sincs a valódi fertőzöttségi arányról. A védekezésnek ma már csak egyetlen eszköze maradt: korlátozásokat kellene bevezetni. Haladéktalanul.

A kormány a járványhelyzet kezelésében csak a propaganda eszközeit alkalmazza. A nyilvánvalóan semmitmondó és szánalmas – ha nem egy halálos járvány közben lennénk, nevetségesnek is nevezhetnénk – november 3-én életbe lépett kormányrendelettel a kormány látszatintézkedéseket hozott. Bevezette a kijárási tilalmat éjfél és hajnali öt óra között, amikor lényegében senki nincs közterületen. Bevezette az ingyenes parkolást, ami csak a káoszt növeli a városokban, kedvez az autóval járó jómódúaknak és gonosz módon csökkenti az önkormányzatok bevételeit.

A kormány nem csak inkompetens, de gyáva is szembesíteni az előrelátható tragédiával az ország közvéleményét. Egy nyilvánvalóan manipulált „nemzeti konzultációra” hivatkozva nem védi meg több ezer ember életét. Lelkiismeretlenül feláldozza őket, pedig ez a taktika a gazdaságot is veszélyezteti. Előre eltervezett és kézben tartható korlátozások helyett az országban egyszerre fog leállni az egészségügy és az oktatás. Azzal együtt pedig a teljes gazdaság. Így azonban sajnos még a GDP veszteség is nagyobb lesz, mint ésszerű és időben meghozott intézkedések esetén.

Követeljük, hogy a kormány

1. adjon részletes tájékoztatást a járvány kiterjedtségéről, a kórházi kapacitásokról, az intenzív osztályokról és a szükséges munkaerő rendelkezésre állásáról,

2. adjon pontos tájékoztatást a gazdaság helyzetéről,

3. mutassa be azoknak a tervezett korlátozó intézkedéseknek a menetrendjét és gazdasági hatását, amelyeket még azelőtt kíván életbe léptetni, mielőtt kifogy az ország a megfelelő szakképzettségű orvosokból és szakápolókból. 

4. állítsa le a felesleges presztízs beruházásokat és rendezvényeket,

5. a felszabaduló forrásokat használja arra, hogy a bajbajutottaknak adjon támogatást a túléléshez.