Pálinkás József indulna az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson – Exkluzív interjú

Pálinkás József indulna az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson – Exkluzív interjú

Pálinkás József (fotó: NKFIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pálinkás József fizikus professzor 2008 és 2014 között volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, még korábban, az első Orbán-kormányban pedig oktatási miniszteri posztot viselt 2001-től 2002-ig. Amint azt a Magyar Hang hét elején megírta, az egyetemi tanár Új Világ Néppárt néven alapított politikai szervezetet, melynek ő az elnöke. Pálinkás József lapunknak adott a pártalapítás után elsőként exkluzív interjút, melyben kérdeztük őt az új párt arculatáról, a jelölt- és listaállításról, arról, elképzelhető-e, hogy összefognak valaha a Fidesszel, illetve mit adna hozzá a volt miniszter pártja az ellenzéki összefogáshoz.

– Gyakran hallgat Boros Bánk Leventére? Arra utalok, hogy a fideszes megmondóember két héttel ezelőtt kijelentette, nincs a kormánypártoknak jobboldali ellenzéke, most pedig azért beszélgetünk, mert pártot alapított.
– Azon töprengek, hogy én a jobboldali ellenzéke vagyok-e a kormánypártoknak. Mert tőlük jobbra már nehéz lenni.

– Ezt úgy érthette a költő, hogy jobboldalon egyáltalán nincs ellenzéke a Fidesznek.
– Vannak, akik szeretik a skatulyázást. Mindazok, akik eddig az orrukat befogva szavaztak a Fideszre, vagy eddig is morgolódó jobboldaliak voltak, ők is a Fidesz jobboldali ellenzékéhez tartoznak. Valakinek föl kellett állni végre, és azt mondani, hogy akkor ez pártként is jelenjen meg.

– A morgolódó jobboldaliak pártja lesz az ön elnökletével most megalakult politikai szervezet, az Új Világ Néppárt?
– Nem csak. A morgolódó jobboldaliak pártja is, a középen állóké, sőt akár a baloldaliaké is. Hiszen az olyan baloldalinak mondott érték például, mint a szolidaritás tulajdonképpen egy alapvető keresztény-konzervatív érték. Én akkor jártam egyházi iskolába, amikor igen kevés egyházi iskola volt Magyarországon. Mennyire lényegi például az Újszövetségben szereplő, a munkások bérének a kifizetéséről szóló tanítás.

– Érthető, hogy egy frissen alakult pártnak elég szélesre kell tárni a kapukat, de azt is érteni vélem, hogy a célcsoportjuknak egy szignifikáns része a Fideszben csalódottak csoportja. Nem tart attól, hogy irtózatos támadásnak lesznek kitéve amiatt, hogy arra a célcsoportra is hajtanak, ami a Fidesz pályája volt eddig?
– Nagyon sok támadásnak leszünk kitéve mindkét oldalról. Akik velem ebbe beszálltak, nekik nagyobb a kockázat, mint nekem.

– Pálinkás József elég hamar lesz megbecsült professzorból libernyák hazaáruló.
– Azt mondanak, amit akarnak, én az vagyok, aki vagyok. Azt ránk fogni, hogy mi nem álltunk ki a polgári, keresztény, nemzeti értékek mellett nagyon nehéz lenne. Hiszen a Professzorok Batthyány Köre, amelynek első elnöke voltam, 1995-ben jelentette meg azt a vitairatot, amely megfogalmazta a polgári Magyarország iránti vágyunkat. Azt tudom mondani, amit Antall József miniszterelnök mondott a pizsamás interjújában, hogy „Én szolgálok, amíg tudok, s amíg a nemzetnek szüksége van rám.”.

– Kik fognak még önnel együtt „szolgálni”?
– Remélem sokan. Az Új Világ Néppártnak tizenkét alapítója van, a pár nappal ezelőtti jogerős bejegyzés óta már jelentkeztek, és vettünk is fel új tagokat. A tizenkét alapító között van Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, volt EP-képviselő, Lantos Gabriella, akinek egészségpolitikával foglalkozó írásai nagy visszhangot váltottak ki a közelmúltban, Ábrahám Júlia, aki az LMP elnökségi tagja volt egy ideig és Reichert János publicista is velünk tart.

– Három mondatban össze lehetne foglalni, hogy mi az Új Világ Néppárt ajánlata a választók felé?
– Egy pragmatikus, problémamegoldó és az emberek mindennapi gondjaira koncentráló néppártot kívánunk létrehozni. Egy olyan pártot, ami az, aminek mondja magát. Egy olyan pártot, amelyben több nőt vonunk be a politikába.

– Egyre inkább úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok közösen indulnak. Egyéni körzetekben egészen biztosan, de talán a lista vonatkozásában is az egyetlen, közös lista felé kezdenek a pártok eltolódni. Akár az egyéni körzetes jelöltállításban, akár ez egy közös ellenzéki listában önök rész vennének?
– Egy körzetben egy Fideszen kívüli jelölt induljon, ebben teljes az egyetértés a részünkről.

– Szeretnének is Új Világ Néppártos, de közös ellenzéki jelöltként indulókat látni?
– Természetesen. Jó, erős, elfogadott egyéni jelöltek kellenek. Olyanok, akik valóban meg tudják jeleníteni az emberek érdekeit és nem egy központi pártakaratot képviselnek az Országgyűlésben. Az egyéni körzetekben a jelenlegi kormánypárt ellen egy az egy ellen felállásban kell indulni. Ez egyszerű matematika, nem pártszimpátia.

– És a lista kérdése mennyire egyszerű matematika?
– Az kicsit komplikáltabb matematika, de nem hiszem, hogy itt lenne az ideje, hogy mi erről beszéljünk, hiszen nekünk most föl kell építeni ezt a pártot. Teszünk egy ajánlatot a választók felé, és megnézzük azt, hogy mit reagál a piac. A politikai piac is piac ugyanis. Pár hónap alatt nyilván kiderül, hogy van-e valami értelme ennek, vagy nincs. Ezek után lehet arról beszélni, hogy milyen módon induljanak el a pártok.

– Tehát nem zárják ki sem az egy listát, sem a kettőt, vagy többet.
– Mi semmit nem zárunk ki pillanatnyilag, mert most indulunk el. Abban, hogy a listaállításban hogyan veszünk részt, azt akkor tudjuk megmondani, amikor fél év múlva látjuk azt, hogy a mi ajánlatunk a választópolgárok számára milyen fogadtatásra talál. Amennyiben mi politikai tényezővé válunk, akkor lehet arról beszélni, hogyan történjen a listaállítás.

– Az egyéni körzetekben az előválasztás pártján vannak?
– Nem zárom ki az előválasztást. Én azért nem nagyon hiszek abban, hogy minden körzetben lehet előválasztást tartani. Óriási erőket kell megmozgatni. Egy tisztességes előválasztás lebonyolítása hasonló nagyságrendű erőforrást igényel autózásban, szervezésben, anyagiakban, mint egy rendes választás. Meg kell találni azokat az embereket, akik képesek megnyerni a választást, de a választás után képesek kormányozni is.

– Egy közös miniszterelnök-jelöltre van szüksége a – ahogy ön fogalmazott – Fideszen túli világnak?
– Erről nem vagyok meggyőződve. Azt gondolom, hogy az embereknek tudniuk kell, hogy ki az adott lista miniszterelnök-jelöltje. Tehát ha egy lista lesz, akkor egy, ha a Fideszen kívüli világban két lista lesz, akkor kettő, és így tovább. A néphangulat és a pártvezetők nagyon erősen az egy lista felé nyomnak mindent. A pártvezetések számára is előnyösebb az egy lista, mert akkor a pártok vezetői a listán előkelő helyen szerepelnek ahhoz, hogy bármi történjék, bejutnak a parlamentbe és ott majd asszisztálnak. Ha a Fidesz nem veszít, akkor négy évig még felszólalnak időnként irreleváns kérdésekben.

– Azt üzeni a többi ellenzéki párt felé az Új Világ, hogy ő kormányzóképességet tud hozni a közösbe?
– Van egy olyan szakértői háttér, olyan szakemberek, akik a mi hívásunkra hajlandóak politikai szerepet vállalni. Mert az is óriási probléma, hogy egyre kevesebb igazán komoly szakmai múlttal vagy háttérrel rendelkező ember hajlandó beszállni a politikába, mert azt mondják, hogy a politikában úgysem az én kvalitásaim és az én cselekedeteim döntik el, hogy mi történik velem, hanem van egy központi akarat, ami azt mondja, hogy most te repülsz, mert nem tetszel nekem.

– Amennyiben lesz miniszterelnök-jelölti előválasztás, akkor az Új Világ Néppártnak lesz ezen jelöltje?
– Gondolom igen.

– És ön lesz az?
– Ma aligha lehet mást mondani.

– Előállhat az a helyzet – akár nyer a Fideszen kívüli világ 2022-ben, akár nem –, hogy Pálinkás József egy frakcióban üldögél Gyurcsány Ferenccel?  A jelenlegi szabályok szerint nem, ám elképzelhető – vannak erre utaló jelek –, hogy a hatalom éppen az ilyen dilemmák felerősítésére azt mondja: akik együtt indulnak – és azt mondta, hogy nem zárja ki, hogy ez is egy szcenárió –, azoknak közös frakciót kell alakítaniuk.
– Akkor hadd fogalmazzak úgy, hogy biztosan nem fogok vele közös ellenzéki frakcióban ülni.

– Az alapítók között is van, aki korábban Fidesz-támogató volt, vagy a Fidesz–KDNP környékén politizált, ön pedig miniszter volt Orbán Viktor első kormányában. Azt ki lehet zárni, hogy együttműködnének valaha a Fidesszel?
– Ez a kérdés most föl sem merül. A Fidesz olyan magabiztosan és olyan arrogánsan viselkedik, ami szinte bármiféle együttműködést kizár.

– A pártnak markáns értelmiségi arcéle van. Professzorok fognak majd pultozni településeken, a szegregátumokban élőket meg csúcsértelmiségiek fogják győzködni arról, hogy szavazzanak önökre?
– Ha jól számolom, akkor egyetlen egyetemi tanár van az alapítók között. (Pálinkás József maga. – a szerk.) Ahogy egy vállalatot, vagy egy egyetemet általában tanult emberek, vagy nevezzük általánosan, értelmiségiek vezetnek, ugyanúgy pártokat is többnyire értelmiségiek vezetnek. A változásokat általában értelmiségiek indították el. 1848-ban éppen úgy, mint 1956-ban, és ahogy 1989-ben. Ez a kormány a legnagyobbakat a szegényekbe rúgta, csak a szegények ezt nem veszik észre. Természetesen a legnagyobb örömmel veszem, ha minél több tanult ember lép be hozzánk és segít, de ez nem értelmiségi párt kíván lenni. Ez egy néppárt kíván lenni, amelyben mindenki, aki értelmesen és becsületesen hozzá tud szólni a közügyekhez, annak helye van.