Pálinkás József is ringbe száll a miniszterelnök-jelöltségért

Pálinkás József is ringbe száll a miniszterelnök-jelöltségért

Pálinkás József magyar atomfizikus, politikus, egyetemi tanár (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellenszavazat nélkül támogatta az Új Világ Néppárt (ÚVNP) kedden megtartott közgyűlése, hogy a párt elnöke, Pálinkás József legyen a párt miniszterelnök-jelöltje a 2021 őszén megtartandó előválasztáson – jelentette lapunknak is elküldött közleményében az egykori MTA-elnök által életre hívott politikai alakulat. Mint írják, ezzel véglegessé vált, hogy az ÚVNP önálló jelölő szervezetként saját jelöltjeivel és önálló miniszterelnök-jelölttel vesz részt az ellenzéki előválasztásokon.

– Több hetes tárgyalás után a múlt héten eldőlt: a hatpárti összefogás jelöltjei mellett az Új Világ Néppárt jelöltjei önállóan, pártjuk képviseletében vehetnek részt a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző ellenzéki előválasztásokon – írták.

A 68 éves Pálinkás József atomfizikus, egyetemi tanár, az atomi ütközések fizikájának neves kutatója. 1991 és 1996 között az MTA Atommagkutató Intézetének igazgatója, 2001 és 2002 között az első Orbán-kormány oktatási minisztere volt. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008 és 2014 között annak elnökekén ttevékenykedett. Hét éve, 2014. június 12-től 2014. december 31-ig a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos, 2015. január 1-től 2018. június 30-ig annak elnöke.

– Az általa alapított Új Világ Néppárt rövidtávú célja, hogy 2022-ben kormányváltás és politikai irányváltás legyen Magyarországon, az ellenzéki előválasztáson a polgári oldalt, a kiábrándult Fidesz-szavazókat és a bizonytalan választókat szeretné elsősorban megszólítani. A párt 25-30 jelöltet tervez indítani az előválasztásokon, Budapesten és a vidéki nagyobb városokban – közölte az ÚVNP közleményében.