Pálinkás József: Ma is választanunk kell István és Koppány között

Pálinkás József: Ma is választanunk kell István és Koppány között

Pálinkás József (fotó: NKFIH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén augusztus 20-án, az államalapítás és Szent István napján a Városháza dísztermében tartotta a városi ünnepséget Szentendre Önkormányzata, melyen a vendégszónok Pálinkás József egyetemi tanár, korábbi oktatási miniszter (2001–2002), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnöke (2008–2014) volt.

Az MTA volt elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a Kárpát-medencében egy évszázaddal korábban hazát foglaló magyarságot István király ezer évvel ezelőtt – az akkori követelmények szerinti – európai jogállammá szervezte. Pálinkás József szerint ez az egyik legnagyobb tett a magyar történelemben; és nem ünnepi túlzás, amikor azt állítjuk, hogy István király ezzel megmentette a magyarságot. „Az új magyar állam a törvények révén jogi, jogállami értelemben, a kereszténység felvételével szellemi és kulturális értelemben szuverén európai állammá vált, az európai államok partnerévé.”

Pálinkás szerint „István király történelmi nagyságát mutatja ugyanakkor, hogy győzelme után a morális, az erkölcsös hatalomgyakorlást helyezte előtérbe. Ez egyben hitelesítette is harcát a hatalomért. A hatalmat népe érdekében, morális elvek figyelembe vételével gyakorolta. Fiához írott intelmei már nem a hatalom megragadásának és megtartásának fortélyairól szólnak, hanem a hatalom jó és erkölcsös gyakorlásáról.”

A korábbi miniszter úgy fogalmazott Szentendrén: „A törvényekre gyakran úgy tekintünk, mint korlátokra. Pedig a törvények a szabadság biztosítékai. Csak a törvények uralma biztosítja az egyén és a közösség szabadságát.”

Pálinkás József szerint István és Koppány harca nem ért véget, nem zárult le ezer évvel ezelőtt és „a magyar történelemben sokszor és sokféleképpen megjelenik István és Koppány ellentéte. Megjelenik a jövőbe tekintés és a múltba révedés közötti választásban. Megjelenik a nyugat és a kelet közötti választásban. Megjelenik a dicsőséget vizionáló gőg és konfliktuskeresés, és a realitásokat figyelembe vevő, békés, biztonságos partneri viszony közötti választásban. Megjelenik a tudás, a kultúra és a mítoszok közötti választásban.” – sorolta ünnepi beszédében a professzor.

Az egyetemi tanár leszögezte, a magyarság mindig akkor volt sikeres és nyertes, amikor Szent István útját választotta. „Mindig választanunk kell. Ma is választanunk kell István és Koppány között. A minden partnerünkkel való értelmetlen »harcot« választjuk-e, vagy az okos együttműködést? A tehetség, a tudás, a teljesítmény előtérbe helyezését választjuk-e, vagy hagyjuk, hogy mindent a kiváltságos középszer tartson a kezében? A közös jövő építését, vagy az ország lakosságának hazugságokkal történő megosztását?”

„Ezek a választások fogják eldönteni Magyarország jövőjét, és azt is, hogy mindannyiunké-e lesz-e Magyarország, vagy ahogyan a múltban oly sokszor, csak keveseké. Szentendre múltja és jelene kötelez, hogy a jog uralmát, a morális hatalomgyakorlást, a szabadságot, az együttműködést és a bizalmat válasszuk” – zárta beszédét a Pest megyei városban Pálinkás József.

A városi ünnepség ezt követően a Pro Urbe emlékérmek átadásával és a díszpolgári címek ünnepélyes adományozásával folytatódott, melyeket Fülöp Zsolt polgármester adott át. A rendezvény végül ökumenikus kenyérszenteléssel zárult.

A Magyar Hang e heti lapszámában páros címlapinterjút olvashatnak Pálinkás Józseffel és Lányi Andrással augusztus 20-áról, politikai morálról, Orbán hatalomfelfogásáról és a rendszer legfőbb szövetségeséről. Már az újságárusoknál, a benzinkutakon és az élelmiszerüzletekben, vagy választhatja a digitális példányt is.

„Ez a hazugságok országa" - Magyar Hang-ajánló | Magyar Hang

Augusztus 21-től, péntektől kapható lapunk idei 34. száma! Keresse független közéleti hetilapunkat az üzletekben, vagy még jobb, ha előfizet! Választhatja a digitális példányt is, akkor még a postaládáig sem kell kimennie. Magyar Hang - Élet van benne! A TARTALOMBÓL: - „Ez a hazugságok országa" - Pálinkás József és Lányi András augusztus 20-áról, politikai morálról, Orbán hatalomfelfogásáról és a rendszer legfőbb szövetségeséről.

https://www.facebook.com/Szentendreofficial/videos/600037627344986