Pálinkás József: Orbán KISZ-titkárként volt „szabadságharcos”

Pálinkás József: Orbán KISZ-titkárként volt „szabadságharcos”

Budapest, 2013. november 15. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Pálinkás József, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpont új épületének ünnepélyes átadásán a budapesti Info Parkban 2013. november 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles hangvételű bejegyzést tett közzé Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kijelentése kapcsán a közösségi oldalán Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke, aki pártja, a polgári-jobboldali, ám kormánykritikus Új Világ Néppárt (ÚVNP) jelöltjeként indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltet kereső előválasztásán.

Orbán az Európai Tanács ülése előtt úgy nyilatkozott, hogy a rendszerváltás előtt büntették a homoszexualitást, és az ő (mármint a melegek - a szerk.) jogaiért és a szabadságukért is harcolt. A miniszterelnök megismételte korábbi, önmagáról tett kijelentését, amikor úgy fogalmazott, hogy „szabadságharcos voltam a kommunista rezsimben”.

Pálinkásnál – aki az első Orbán-kormányban oktatási miniszter is volt – minden bizonnyal Orbán ez utóbbi kijelentésével húzta ki a gyufát, mert azt írta a Facebook-oldalán, hogy „az 1963-ban született Orbán Viktor kiharcolta, hogy 1961-ben a magyar jogrendből töröljék a homoszexualitás büntethetőségét”. Az MTA volt elnöke hozzátette, hogy az biztos, hogy ezt nem a kormányfő harcolta ki, ugyanis „1981-ig (talán utána is) KISZ-titkárként volt »szabadságharcos«”.

Az ÚVNP miniszterelnök-jelöltje szerint Orbánnak volt érdeme és szerepe a rendszerváltásban, de szabadságharcos soha nem volt, „mára pedig egy a zsarnokságba hajló rezsimet épített ki”.