Palkovics László: Az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni

Palkovics László: Az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mosoni-Duna torkolati szakaszán folyó vízszint-rehabilitációs építkezés készültségi szintjét bemutató sajtótájékoztatón (Fotó:
MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs tevékenységén nincs mit vizsgálni, nem vonja vissza a meteorológiai szolgálat vezetőinek kirúgását, pontosabban kellene ismerni a jövőben, hogy egy adott helyen milyen lesz az idő és a klímával is foglalkozni kell a szervezetnek a jövőben – ezekről beszélt Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Mandinernek adott interjújában.

Azt mondta, hogy már az új minisztériumi struktúrát bemutatva is elmondta, hogy a kormány számára az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása, ezzel összefüggésben pedig a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. Nem véletlen, hogy a tárcánál két államtitkárság is felel ezekért a területekért, azonban Magyarországon egyelőre nincs olyan kormányzati háttérintézmény, amely e két területtel együttesen foglalkozna. Azt gondolja, hogy ezt a szerepet a jövőben az Országos Meteorológiai Szolgálat tölthetné be.

Hozzátette, hogy az OMSZ nemcsak meteorológiai-információszolgáltató, hanem például a Kárpát-medence klimatikus viszonyainak kutatásával foglalkozó tevékenységet is folytathatna a jövőben, és egy sor további, tudományos alapon működő feladatkört is hozzá lehetne rendelni. A szakma képviselőinek azt fogja javasolni, hogy jöjjön létre egy országos meteorológiai és klímakutató intézet.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mi volt a baj a felmentett vezetőkkel, úgy válaszolt, hogy az OMSZ működésében voltak hiányosságok az elmúlt években. „Magyarország számára az egyik legnagyobb kihívás az energiafüggetlenség megteremtése, emellett vállaltuk, hogy 2050-re klímasemlegesek leszünk, amiből logikusan egy dolog következik: át kell állni a megújuló energiaforrásokra. Nap, szél, geotermikus energia – ezekkel rendelkezünk, és például a napenergia esetében ismernünk kell, hogy mikor tudjuk az energiaforrást igénybe venni” – fogalmazott. Ehhez jellemzően az OMSZ-től kapják az adatokat a napelemparkok, ezért szerinte az országos előrejelzések mellett pontosabban kellene ismerni, hogy adott helyen adott időben milyen lesz az időjárás. Emellett szerinte a légiforgalmi szolgálattal sem volt gördülékeny a szervezet együttműködése. 

Arra kérdésre, hogy azt állítja-e, hogy augusztus 20-nak nem volt köze a menesztéshez, úgy reagált, hogy nem volt ott az operatív törzs ülésén és tűzijátékra sem jár, „de kétségtelen: az ilyenfajta tevékenységnek óhatatlanul van rizikója. Azt majd kiértékeljük, hogy miért nem sikerült most, ebből tanulni kell. Ez a mulasztás azonban csupán egy elem volt az imént felsoroltak között, nem ez volt a döntés oka.”

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor is méltatta még 2020-ban az OMSZ-t, úgy reagált, hogy „természetesen a mostani és a korábbi vezetők tevékenysége is adott okot az elégedettségre, de ez a döntésemet sem pro, sem kontra nem befolyásolta. Ismét hangsúlyozom: határozott szándékunk, hogy az OMSZ tevékenységét a jövőben tovább fejlesztjük, és ebben nem számítok rájuk vezetőként.”

Az operatív törzs tevékenységén nincs mit kivizsgálni: úgy tudták, hogy esni fog és van esély a viharra, így le is mondták a rendezvényt – így reagált arra, hogy az OMSZ vezető munkatársai az operatív törzs augusztus 20-i tevékenységének kivizsgálását követelik. Azt viszont megmondta, hogy mit kell kivizsgálni szerinte, ez pedig, „hogy miért nem sikerült pontosabb előrejelzést adni. Ezt az OMSZ bevonásával meg fogjuk tenni, azt gondolom, náluk elegendő független szakértő van ehhez. Ezen kívül a közeljövőben személyesen tervezem ismertetni a minisztérium szándékait a szolgálat fejlesztésével kapcsolatban. A vezetők menesztésével kapcsolatos döntésen azonban nem kívánok változtatni, hiszen ahogy mondtam, nem azért váltunk meg tőlük, mert a 20-i előrejelzésük téves volt.”

Az új vezetőkről azt mondta, hogy a meteorológiai szakma véleményének kikérésével fog döntés születni a személyükről. „Mindenkit, így az OMSZ munkatársait is szeretném megnyugtatni, hogy nem akarunk beleszólni a tevékenységükbe” – tette hozzá.