Palkovics László: Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek

Palkovics László: Én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek

Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond a Portfolio gazdasági hírportál fenntarthatósági konferenciáján Budapesten 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nézze, én annak fizetek egy sört, aki engem látott már idegesnek. Biztos vannak helyzetek, amikor lehetne, de nem vagyok egy ideges fajta – erről is beszélt Palkovics László technológiai és innovációs miniszter az atv.hu-nak adott interjújában. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, a Sajtóklub állandó vendége azt mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek a leváltása kapcsán, hogy „a miniszter idegességében leváltott mindenkit”, „ne legyen rá büszke”.

Palkovics szerint viszont még Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató is elismerte, hogy ő nem ideges típus, „meg is kérdezte a feleségemtől, hogy voltam-e már ideges? Hát mondta az asszony, hogy nem nagyon látott ő sem idegeskedni. Na, mondom, akkor ez ilyen”.

Az OMSZ vezetők leváltása kapcsára visszatérve pedig azt mondta: „egy dolgot senki nem gondolhat komolyan, hogy nagy horderejű ügyekben megfelelő egyeztetés nélkül döntenénk. Akinek ez a véleménye, az láthatólag nincs képben a kormányzat működését illetően”. – Ráadásul az OMSZ esetében sem hirtelenkedtünk, rég halmozódó problémák miatt kellett lépni. Már hónapokkal azelőtt, hogy az OMSZ átkerült volna a minisztériumhoz, jeleztem, hogy a tevékenységükön bőven lehetne javítani – vélte. Példaként azt mondta, hogy az OMSZ jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a Magyarországon működő naperőművek tulajdonosainak megbízható információt tudjon szolgáltatni.

A politikust szembesítették azzal a nyári kijelentésével is, miszerint nem tartja szerencsésnek, hogy azt mondják európai politikusok, hogy télen majd 18 fokban üljünk otthon, „ennyire nem rossz a helyzet”. Azóta viszont a kormány elrendelte, hogy a közintézményekben csak 18 fokos fűtés lehet. Erre a miniszter azt mondta, abba továbbra sem szólnak bele, hogy ki hány fokban üljön otthon. Szerinte a mostani rendkívüli intézkedésekre nem lenne szükség, ha nem lenne ekkora európai energiaválság a háború és „az elhibázott brüsszeli szankciók miatt”. Azt viszont „álságos politikai színjátéknak” tartja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester 20 fokot rendel el a budapesti intézményekben.

Elmondta, nem lenne fair a távfűtés árát emelni addig, amíg az ott élőknek a szolgáltatók nem tudnak olyan lehetőséget biztosítani, hogy valóban maguk tudják szabályozni a lakásukban elfogyasztott hőmennyiséget.

Azzal kapcsolatban, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke szerint a vasárnapi boltzár ismételt bevezetésével lehetne energiát spórolni, azt mondta: a személyes véleménye az, hogy ha ezzel jelentős mennyiséget tudunk megtakarítani, akkor érdemes lehet megfontolni, de ilyenről eddig nincs döntés, a kormány nem is tárgyalta.

Az interjú végén azt is megkérdezték Palkovicstól, barátok-e Lázár Jánossal, amire ő azt mondta: neki a magánéletében vannak barátai, „a minisztertársakkal leginkább együttműködni, összedolgozni törekszem”.

A teljes interjú itt olvasható.